• BIST 9596.13
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İzmir 23 °C

Türkiye'nin Üniversitesi Ege 60 Yaşında

Türkiye'nin Üniversitesi Ege 60 Yaşında
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Ege Üniversitesi 2015-2016 Eğitim – Öğretim Yılı Akademik açılışı Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
TÜRKİYE'NİN ÜNİVERSİTESİ EGE 60 YAŞINDA
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Ege Üniversitesi 2015-2016 Eğitim – Öğretim Yılı Akademik açılışı Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
 
Açılışa İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Hava Eğitim Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural,  Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füsün, Yaşar  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dinçer,  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, senato üyeleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
 
Ege Üniversitesi tanıtım filmiyle başlayan programda  konuşan Rektör Prof. Dr. Yılmaz, “Dünyadaki üniversitelerle kıyaslandığında 60 yıllık geçmiş belki kısa bir tarih olarak görülebilir”  diyerek ülkenin yükseköğretim tarihi ve bu süre içerisinde geçirdiği önemli sosyal, siyasal ve ekonomik dönüşümler dikkate alındığında, Ege Üniversitesi’nin köklü ve gelenekleri oluşmuş bir kurum olduğunu vurguladı.
 
Bu yılın, Ege Üniversitesi için geçen yıla göre daha başarılı ve verimli bir yıl olmasını  temenni eden  Prof. Dr. Yılmaz, “Ülkemiz ve dünya için barış ve huzur dolu  günler getirmesini temenni ediyorum” dedi.
 
Ege Üniversitesi’nin bölgenin ve ülkenin önde gelen araştırma kurumlarından biri olduğuna dikkatleri çeken Prof. Dr. Yılmaz, “Ege Üniversitesi ülkemizin yaşlanmayan fakat yaş alarak gelişen en eski ve köklü araştırma – eğitim kurumlarından birisidir. Türkiye yüksek öğretim tarihinin 4. sırada kulan üniversitesidir. Birun-ı Adab diye anılan , 1890 yılında Türkiye’de ilk kez futbol maçının, 1895 yılında yine Türkiye de ilk atletsizim yarışmalarının yapıldığı Bornova’da 20 mayıs 1955’te resmen kurulmuştur” diye konuştu.
 
Üniversitelerin günümüzde içinde bulundukları çağın bilgi birikiminde işlevleri doğrultusunda en fazla pay sahibi kurumlar olma özelliğini korumakta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “Bu yönüyle, çağa ve topluma göre sürekli değişim içinde olan çok dinamik kurumlardır.Aynı zamanda üniversitelerin değişmeyen bazı fonksiyonları ve özellikleri vardır. Üniversiteler çağlar boyunca bilimsel bilgiyi üreten ve üretmenin yöntemlerini araştıran, sorgulayan, anlatan , yol gösteren ve yaygınlaştıran kurumlar olmuştur. Küreselleşen, bilgi toplumu olarak nitelenen ve yaşamın her alanında girişimciliğin, yeniliğin, inovasyonun yüceldiği günümüz koşullarında da üniversiteler; en önemli sermayelerden birine dönüşen bilimsel bilginin üretildiği, öğretildiği yaygınlaştırıldığı yerler olmaya devam etmektedir” dedi.
 
Prof. Dr. Yılmaz , “Üniversiteler olarak açıkça ihtiyacımız olan şey, hızlandırılmış bir vatandaş bilimi dersidir. Bilimi uygulanabilir düzeye çekip, bilginin vatandaşlar tarafından anlaşılmasını, kullanılmasını ve hakkında hüküm verilmesini gerçekleştirilmeliyiz. Bilimsel değerlendirmelere göre, insanlık tarihinde hiçbir dönemde ulusların refahı ve iyiliği yükseköğretim kurumlarının ve sistemlerinin kalitesine ve işleyişine bugünkü kadar bağlı olmamıştır” dedi.
 
TÜRKİYE’DE İKİNCİ
Ege Üniversitesi’nin stratejik planlama ve uygulamalarda , eğitim öğretim ve araştırmalarla  toplumsal sorumlulukların planlanmasında uygulanmasında hemen her başlıkta çok iyi değerlendirdiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Ege Üniversitesi'nin hedefi araştırma evrenindeki güçlü yönleri ile bilimi ve topluma gerekli ve sürdürebilir katkı sağlayabilmek olmuştur. Bu doğrultuda 2014-2015 URAP sıralamasında dünyadaki en iyi 500 üniversite arasına 487. sıradan giderek Türkiye’de ikinci olmuştur” diye konuştu.
 
“EGE ÜNİVERSİTESİ YAŞAYAN BİR TARİHTİR”
Prof. Dr. Yılmaz, “Ege Üniversitesi yaşayan bir tarihtir. Kurumsal kültüründe öne çıkan eşitlik ve dayanışma özgürlük ve demokrasi girişimcilik ve araştırıcılık çağdaşlık o modellik liyakat ve bilimsellik değerleri toplumsal sorumluluk çerçevesinde hayata geçirme sürecini yansıtan bir tarihtir.
 
Ege Üniversitesi'nin günümüzdeki başarıları 60 yıllık köklü geçmiş ile bağlantılıdır.Sürekli değişim ve gelişim içinde olarak hedefimiz deneyimlerimizle birikimimizi harekete geçirip yani ülkemizi çağdaş dinamik anlayışıyla en iyi şekilde temsil etmektir” dedi.
 
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EGE
Prof. Dr. Yılmaz, “1955 yılından beri ilgili ilkeli ve Cumhuriyet Üniversitesi olarak taşıdığı değerlere  sahip çıkan ve kamusal sorumluluğun daima bilincinde olan Ege Üniversitemiz kendisini yenileme ve geliştirme amacını hep korumuştur. Yönetimler değişse de Ege Üniversitesi’nin bu kararlığında bir değişim olmaz” diye konuştu.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894