• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • İzmir 17 °C

Kırmızı Mercimekte Ekim Zamanı

Kırmızı Mercimekte Ekim Zamanı
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı mercimekte ekim zamanının sürdüğünü bildirerek, “Fiyatların geçen yıla göre ol
KIRMIZI MERCİMEKTE EKİM ZAMANI
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı mercimekte ekim zamanının sürdüğünü bildirerek, “Fiyatların geçen yıla göre olumlu seyretmesi dolayısıyla kırmızı mercimek ekimi artacak gibi görünüyor” dedi.
 
Bayraktar, yaptığı açıklamada, her yıl Haziran ayında başlayan kırmızı mercimek hasadının Temmuz ayında tamamlandığını, hasat edilen ürünün önemli kısmının Eylül-Ekim aylarına kadar üreticinin elinden çıktığını belirtti. Kırmızı mercimekte 2014 yılı Haziran-Ekim ayları arasında kilogramı ortalama olarak 2 lira 7 kuruş olan üretici fiyatının, bu yıl 2 lira 57 kuruşa yükseldiğini, yine 2015 Eylül sonunda 2 lira 73 kuruş olan üretici fiyatının 2015 Ekim sonunda yüzde 1,83 artışla 2 lira 78 kuruşa çıktığını vurgulayan Bayraktar, bunun ekim alanlarının artmasını sağlayacağı ifade etti.
 
PROTEİN, VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU
Bayraktar, Türkiye’de, bitkisel kaynaklı protein tüketiminin beslenmede büyük önem taşıdığını, bu tüketimde de baklagillerin ayrı bir yeri bulunduğunu belirtti.
Bileşiminde yüzde 18-31,6 oranda protein içeren baklagillerin, beslenme sorununun çözümünde ve beslenmedeki protein açığının giderilmesinde etkin ve ekonomik ürün grubunu oluşturduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ekimi süren kırmızı mercimek barındırdığı proteinin yanı sıra, B grubu vitaminler bakımından da oldukça zengindir. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum ve fosfor gibi makro elementler, bakır, demir, manganez ve çinko gibi mikro elementlerce zengin bir mineral kaynağıdır. 
 
Kırmızı mercimek gerek lezzeti gerek yüksek besin değeriyle dünya ve Türk mutfaklarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. 
Ülkemizde üretimi gerçekleştirilen 7 çeşit baklagiller arasında kırmızı mercimek toplam üretimden yüzde 31,5 oranında pay alarak, nohuttan sonra ikinci sırada yer almaktadır.” 
 
ÜRETİM GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDE YOĞUNLAŞIYOR
Kırmızı mercimek üretiminin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğunlaştığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:“En fazla üretim yapılan illerimiz Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Batman’dır. Bu illerimizin toplam kırmızı mercimek üretiminden aldıkları pay yüzde 87,5’dir. 
 
2014 yılında 325 bin ton olan kırmızı mercimek üretiminin bu yıl yüzde 4,6 artışla 340 bin tona yükselmesi bekleniyor. İç tüketimin 395 bin tona ulaşması nedeniyle net ithalat yapılıyor. 2014 yılında 271 bin ton ithalat, 191 bin ton ihracat yapıldı. Ülkemizde baklagiller, üretim maliyetlerinin yüksekliği, ucuz fiyatla dünya piyasalarına ürün satan ülkeler karşısında rekabet şansını olumsuz etkilemektedir.”
Yağışların iyi gitmesi halinde üretim artışı yaşanacağını da belirten Bayraktar, üretimin artırılması gerektiğini vurguladı. 
 
ÜRETİM ARTIŞI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Üretim artışı için, üreticinin yeterli geliri elde etmesi, mahsulün elde kalmaması, maliyetin altında pazarlanmaması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: “Baklagil üretimine 2014 yılında verilen yüzde 100 prim desteği artışı önemlidir. Desteğin artarak sürmesi, üreticilerimizi baklagil ekimine yöneltecektir.
 
Üreticinin, ürünü depolama imkânının artırılması gerekir. Ürünü bekletme olanağı olmayan, üretim aşamasında kullandığı girdilerin ücretini hasat döneminde ödeyen üretici, hasat döneminde eldeki ürünün tamamını piyasaya sunmaktadır.  Oluşan arz fazlası üretici fiyatlarının düşmesine yol açmaktadır. 
 
Üretimde sürekliliğin devamı için üretici gelirinin artması, yeterli geliri elde etmesi gerekir. Üretici, mahsulün elinde kalmayacağını, maliyetin altında pazarlamayacağını bilmelidir.” 
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894