• BIST 9452.29
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İzmir 21 °C

Zatürreden Korunmak İçin...

Zatürreden Korunmak İçin...
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / 12 Kasım Dünya Zatüre Günü. Türkiye’deyse enfeksiyona bağlı ölümler arasında ilk sırada yer alan zatürenin en sık nedenini solunum yollarına girip yerleşen
KALP VE ŞEKER HASTALARI ZATÜREYE DAHA KOLAY YAKALANIYOR
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
12 Kasım Dünya Zatüre Günü. Türkiye’deyse enfeksiyona bağlı ölümler arasında ilk sırada yer alan zatürenin en sık nedenini solunum yollarına girip yerleşen bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar oluşturuyor. Zatüreden korunmanın kişinin kendi elinde olduğunu söyleyen Liv Hospital Ankara Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Gülsoy “Mikoplazma, virüsler, verem mikrobu ve mantarlar da zatüreye sebep olabilir. Aşırı soğuklardan uzak durmak, sigara ve alkol kullanmamak, kişisel temizliğe önem vermek zatüreden korunmak için büyük önem taşıyor. Tüm bunların yanında en önemli korunma biçimi zatüre aşısı yaptırmak. Mikroplara karşı bağışıklık kazanılan aşıyı beş yılda bir tekrarlamak gerekiyor” diyor.
   
YÜKSEK ATEŞ VE ÖKSÜRÜK VARSA DİKKAT!
Zatürenin belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, sık ve zorla nefes alma, kirli sarıdan kirli yeşile kadar değişen renkte balgam çıkarma, ilerlemiş vakalarda dudakların morarması, öksürmekle artan sırt ağrısı, kanlı balgam ve uçuklar yer alıyor. Aşırı soğuğa maruz kalma, boğaz ve bronşlarda virüs hastalıklarının süresinin uzaması (Grip, faranjit, bronşit vs.) sigara-alkol kullanımı, kronik hastalıklar (Kalp, şeker, romatizmal) astım, bronşit, KOAH gibi alveol yapısını ve öksürük refleksini bozan akciğer hastalıkları ile nörolojik hastalıklar, vücut direncini düşüren tümöral hastalıklar ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar da risk faktörleri arasında. 
 
HER ŞEYİN BAŞI KORUNMAK
Ölüme sebep olabilen tehlikeli bir hastalık olan zatürede tedavi kadar korunmak da önemlidir. Zatüre aşısıyla hastalığa sebep olan mikropların birçoğuna karşı bağışıklık kazanılır. Aşı risk gruplarına beş yılda bir tekrarlanarak yapılabilir. Kalp hastaları, şeker hastaları, sigara ve alkol kullananlar, astım, bronşit ve KOAH hastaları, bakımsız kişiler, nörolojik hastalar, 65 yaş üzeri insanlarda zatüreye yakalanma riski sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Ayrıca bağışıklığı baskılayıcı tedavi görenler ve AIDS'li hastalar da aşılanmalıdır. 
 
ZATÜREDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
Aşırı soğuklardan korunun.
• Sigara ve alkolden uzak durun.
• Özellikle soğuk havalarda havasız ve kapalı ortamlarda mikroplar daha kolay yayılıp bulaştığı için buralara girmeyin ya da sık sık havalandırın. 
• Solunum yollarında olan hastalıklar için  beklemeden hekime başvurun.
• Kişisel hijyen her zaman önemlidir. (Öksürürken ağıza mendil tutup onu hemen çöpe atın, ağız-burun temizliği yapın, öksürünce hemen ellerinizi sabunlayın)
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894