• BIST 9575.35
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İzmir 22 °C

Asgari Ücretin Domino Etkisi

Asgari Ücretin Domino Etkisi
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, asgari ücrette yapılacak artışın yöntemi, zamanlaması ve maliyetinin paylaşımı konusunun
ASGARİ ÜCRETİN DOMİNO ETKİSİ DOĞRU ANALİZ EDİLMELİDİR
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, asgari ücrette yapılacak artışın yöntemi, zamanlaması ve maliyetinin paylaşımı konusunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaratılan katma değerin en önemli kaynağının emek olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Bu nedenle de, emek ücretine ilişkin düzenlemeler, gelir dağılımında önemli sonuçlar doğurmaktadır.  Asgari ücrette net ile brüt arasında yaklaşık yüzde 50 oranında fark olmaktadır. Dolayısıyla asgari ücret çalışan için "az", işveren için ise "yüksek" tir. Bizler işveren olarak elbette ki, asgari ücretin açlık sınırının çok altında kalması taraftarı değiliz.  Ancak, maliyetin tek taraflı karşılanmasını da adil bulmuyoruz” dedi.
 
Asgari ücretin net bin 300 TL olmasının, brüt asgari ücretin bin 600 TL'ye yükselmesi anlamına geldiğini kaydeden Yorgancılar, “Bu durumda asgari ücretli bir çalışanın işverene toplam maliyeti ise bin 915 TL'ye ulaşmaktadır. Bunun işveren açısından anlamı ise asgari ücretli çalışanın toplam maliyetinin yüzde 28 oranında artmasıdır. Diğer taraftan, asgari ücretteki artışın işverenler üzerine getireceği esas yük; bin 300 TL'nin üzerinde fakat buna yakın ücret alan kıdemli/nitelikli çalışanlara yapılmak zorunda kalınacak ücret artışları yoluyla olacaktır. Dolayısıyla asgari ücretteki artışların getireceği ilave maliyeti devlet karşılamış bile olsa, bu yan kanaldan gelecek maliyet işverenler üzerinde çok ciddi bir yük oluşturacaktır. Bunun da ücretler ve ürün maliyetinde yaratacağı artışlar yoluyla enflasyon ve ihracata yapacağı olumsuz etki dikkate alınmak durumundadır. O nedenle; asgari ücrette yapılacak artışın yöntemi, zamanlaması ve maliyetinin paylaşılması konusu oldukça iyi değerlendirilmek durumundadır” diye konuştu.  
 
EBSO OLARAK ÖNERİMİZ
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO olarak yüzde 30'luk asgari ücret artışının işverene getirdiği maliyetin devlet tarafından üstlenilmesinin içinde bulunulan rekabet koşulları açısından en uygun alternatif olduğu görüşünde olduklarını belirtti. Yorgancılar şunları söyledi, “Asgari geçim indirimi dahil olmak koşuluyla, yüzde 30'luk artış sonrasında, asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık 437 TL civarında artmaktadır. Söz konusu bu miktarın asgari ücretliler için işveren adına devlet tarafından karşılanması, işverenin yükünü hafifletirken, işçinin ücreti de artmış olacaktır. Bununla birlikte; diğer brüt ücretlerin de bin 300 TL’lik kısmının vergiden muaf tutulması işveren üzerindeki yükleri hafifletecektir. Bu süreçte, Asgari ücretin bölgesel olarak tespit edilmesi hususunun da masaya yatırılmasında fayda olacaktır. Şayet, asgari ücretin tüm yükünün işveren üzerinde kalması durumunda, İşsizlik artabilecek, Kayıtdışı istihdam artabilecek, Küresel piyasalarda özellikle emek yoğun sektörlerde Türkiye'nin rekabet gücü azalabilecek , Yerli yatırımcıların yurtdışına doğrudan yabancı yatırım çıkışı hızlanacak, emek-yoğun sektörlerde yabancı sermaye girişi yavaşlayabilecek, Hem talep hem de maliyet artışlarından besleneceğinden dolayı enflasyon ilave artış gösterebilecek, bu da geliri artan kesimlerin bu artışın bir kısmını enflasyona yedirmesine neden olacaktır.” 
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894