• BIST 9079.97
  • Altın 2325.64
  • Dolar 32.34
  • Euro 34.8326
  • İzmir 17 °C

Asgari Ücret Artışına Formül...

Asgari Ücret Artışına Formül...
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Emek yoğun sektörler asgari ücrette meydana gelecek artışın paylaşımının ne şekilde olacağına kilitlenmiş durumda. İşverenler, asgari ücrette oluşacak artı
ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ SANAYİ TESİSLERİNİN SONU OLMASIN
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Emek yoğun sektörler asgari ücrette meydana gelecek artışın paylaşımının ne şekilde olacağına kilitlenmiş durumda. İşverenler, asgari ücrette oluşacak artışın kamu ile özel sektör arasında adil paylaşımı konusunda formüller üretiyor.
 
Maliyetlerinde emeğin payı büyük olan ve Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan sektörlerin başında gelen hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü asgari ücrette yüzde 30 civarında artış sonrasında oluşacak maliyetin hazırgiyim sektöründe tahribata yol açmaması için iki formül önerdi.
 
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler'in önerdiği formüllerden bir tanesinde asgari ücret vergiden muaf tutulursa ve işçi SGK payı 5 puan aşağı çekilirse 1300 TL'ye çıkacak asgari ücretin 300 TL’lik farkının işverene maliyeti yüzde 11-12 seviyesinde kalıyor. 
 
Asgari ücretteki artışın maliyetinin üretime olumsuz etki yapmaması için EHKİB tarafından geliştirilen ikinci öneri de ise, 300 TL'lik artışın aile yardımı başlığı altında işçiye ödenmesi şeklinde. Bu formülde 300 TL'yi işveren ve devlet 150'şer TL şeklinde paylaşıyor. 300 TL'lik tutar maaşa yansımayacağı için kıdem tazminatına da etkisi olmuyor. 
 
Hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerin büyük bir tedirginlik yaşadığını anlatan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, işverenlerin asgari ücrette yüzde 10 civarı bir artışa kendini hazırladığını, ancak mevcut ortamda artışın yüzde 30 seviyesinde olduğunu, bu artış sonrasında birçok işletmenin ya kapanacağını, ya da kayıtdışı istihdamın artış göstereceğini savundu. 
 
ASGARİ ÜCRET DOMİNO ETKİSİ YAPACAK 
Asgari ücretteki artışın maliyetlerin artışında domino etkisi yapacağını dile getiren Kızılgüneşler, “Şu hususun gözden kaçırılmamasını istiyoruz. Asgari ücrette yapılacak artış, tüm ücretlerde artışı beraberinde getirecek. Bu artışlarda maliyetinin büyük dilimi işverenlere yüklenirse birçok işletme faaliyetlerine son verme durumunda kalacak ve işsizlik artacaktır" diye konuştu. 
 
Asgari ücrette net ile brüt arasında yaklaşık yüzde 50 oranında fark oluştuğuna vurgu yapan EHKİB Başkanı Kızılgüneşler, şöyle devam etti; "Asgari ücrette çalışan eline geçene bakarken, işveren maliyetlerine yansıyan toplam rakama bakıyor. Refah seviyesi iyi, alım gücü yüksek bir toplum olacak ki biz sanayiciler ürettiklerimize müşteri bulabilelim. Hiçbir sanayicinin çalışanının aldığı ücrette gözü yok. Ancak bir de dünya gerçekleri var. Dünyadaki rakiplerimizle rekabet edemeyeceğimiz bir ücret politikası bizim üretim ve satışlarımızı olumsuz etkileyeceği gibi işçilerimizin emeklerini sunacakları sanayi tesisleri bulmasını da olanaksız hale getirecektir."
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894