• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • İzmir 21 °C

Ses Kısıklığı Olanlar Dikkat

Ses Kısıklığı Olanlar Dikkat
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / Sesimiz dünya ile bağlantımızdır.
SES KISIKLIĞI OLANLAR DİKKAT
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri
Sesimiz dünya ile bağlantımızdır. Ses sanatçıları, öğretmenler, imamlar, çağrı merkezi çalışanları, pazarcılar gibi birçok farklı meslek grubunda çalışan kişiler işlerini yapabilmek için seslerini kullanıyor. Birçok kişi sesindeki bozulmanın işaretlerini ve belirtilerinin farkında olmayabiliyor ve çoğunlukla da bu sorunun tedavi edilmesini göz ardı edebiliyor. Bu nedenlerle onarılamayan hasarlar oluşuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisi Uzmanı  Seçil Aydın Oral 16 Nisan Dünya Ses Günü kapsamında ses sağlığı ve sesin korunmasına ilişkin ipuçları verdi.
 
Birçok farklı ortamda ‘sosyal, iş veya okul’ için sesimizi kullanıyoruz. Bir iş sunumu, koro performansı, ya da sohbet ederken günlük yaşamımızda sesimizin önem taşıdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisi Uzmanı  Seçil Aydın Oral “Ses sorunu genellikle ilk olarak ses kısıklığı ile kendini belli ediyor. Tüm dünyada kutlanan 16 Nisan Dünya Ses Günü’nde çocuk – genç - yetişkin ve yaşlıların ses sağlığını değerlendirilmesi, geliştirilmesi ya da sağlıklı sesin koruması ve sağlıklı ses alışkanlıklarının teşvik edilmesi sağlamak amaçlanıyor. Özellikle yüksek ses gerektiren meslekler başta olmak üzere sesindeki bozulmanın işaretlerini takip edip önlemini almalı. Sesinde sorun olanlar hastaneye başvurmalı” dedi.
 
SESİNİZDE AŞAĞIDAKİ BELİRTİLER VARSA DİKKAT!
• Ses kısıklığınız çalışmanızı engelliyorsa;
• Yutma güçlüğü varsa; 
• Ses kısıklığı özellikle iki haftadan uzun sürerse;
• Boyunda şişlik hissederseniz;
• Bir ses sanatçısı iseniz ve sesiniz performansınızı etkiliyorsa;
• Nefes almada zorlanıyorsanız ve buna ses değişikliği eşlik ederse; 
bir uzmana başvurun.
 
SES BAKIMI İÇİN İPUÇLARI:
SU İÇİN: Her gün (6-8 bardak) su içilmesi ses korumak için gereklidir. Ses telleri en basit ses üretimi ile son derece hızlı titrer; su tüketimi ile nemli kalan ses telleri titreşim yapabilmesi için zorlanmaz. Kafein tüketimi bu döngüyü bozarak ses tellerinin kurumasına yol açmaktadır. 
 
TÜTÜN ÜRÜNLERİNİ KULLANMAYIN: Sigara, nargile vb. akciğer veya gırtlak kanserine yol açtığı bilinmektedir. Aynı zamanda duman ses tellerinin şişmesine ve tahrişe neden olmaktadır. Bu da sesin kalitesini değiştirmektedir.
 
BOĞAZINIZI TEMİZLEMEKTEN KAÇININ: Boğazını temizlemek aslında ses tellerinin birbirine çarptırılmasıdır. Aşırı boğaz temizleme, ses teli yaralanmasına ve ses kısıklığına neden olmaktadır. 
 
SESİNİZİ KÖTÜ KULLANMAYIN: Bağırmaktan, çığlık atmaktan kaçının ve gürültülü ortamlarda yüksek sesle konuşmamaya çalışın. Gürültü olduğunda, ses hacminde önemli artışlar olmaktadır. Ses telleri gereğinden fazla titreşime girer ve doğal olarak zarar görür. / EGE BASIN GRUBU
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894