• BIST 9524.71
  • Altın 2487.759
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.8313
  • İzmir 22 °C

Menopoz Sonrası Kemik Taramasını İhmal Etmeyin

Menopoz Sonrası Kemik Taramasını İhmal Etmeyin
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / Buca Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi uzmanı Dr. Ali İlhan İnan,
MENOPOZ SONRASI KEMİK TARAMASINI İHMAL ETMEYİN
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / 
Buca Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi uzmanı Dr. Ali İlhan İnan, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoza karşı kemik taramasının ciddi sağlık sorunlarına engel olacak önemli bir adım olduğunu ve özellikle menopoza girmiş kadınların yılda bir kez kemik yoğunluğu ölçümü yaptırması gerektiğini söyledi. 
Osteoporozun kemiklerdeki kalsiyum azalmasına bağlı olarak kemiklerin sertliklerinin ve dayanıklılığının azalması sonucu ortaya çıktığını belirten Buca Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Uzm. Dr. Ali İlhan İnan, kemik erimesinin tüm iskeletin zayıflamasına ve özellikle omurga, kalça ve el bileğinde kırıklara yol açabileceğini belirterek, tüm vücutta ağrı ile belirti veren bir hastalık olduğunu söyledi.  
 
GÜNEŞTEN FAYDALANIN
Yapılan araştırmalarda 50 yaşını aşan her 3 kadından birinde kemik erimesi görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. İnan, şöyle konuştu: “Kemik erimesine bağlı kalça kırıkları görülen hastaların yüzde 20’sinin ilk bir yıl içinde hayatlarını kaybetmektedir, yüzde 30’undan fazlası ise, sakat kalmaktadır. Özellikle menopoza girmiş her kadının rutin olarak yılda bir kez kemik taraması yaptırmasını öneriyoruz. Kemik yoğunluğunun ölçülmesi ciddi sağlık sorunlarına engel olacak önemli bir adımdır. Ayrıca kemik erimesi hastalığına karşı korunmak için süt ürünlerinin tüketilmesi ve güneş ışınlarından mutlaka faydalanılması gerekiyor. Kemik erimesinden korunmaya daha çocukluk yıllarında başlanmalıdır. Her gün düzenli şekilde yarım saat yürüyüş yapmak, ip atlamak ve D vitamini almak gerekir. Her gün saat 11.30- 15.30 arası 20- 30 dakika vücudun yüzde 20’si açık kalacak şekilde güneşe direkt maruz kalmak yeterlidir.” 
 
OSTEOPOROZ NEDEN ÖNEMLİDİR?
1- En sık görülen kemik hastalığı olarak kabul edilmektedir.
2- Uzayan yaşam süresine bağlı olarak dünya nüfusunun yaşlanması osteoporoza bağlı kırıkların görülme oranında artışa neden olmuştur.
3- Osteoporoz önlenebilir, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
4- Osteoporoz nedeniyle yapılan bir araştırmada ABD'de yılda 1 buçuk milyon kırık meydana gelmektedir. Bunlardan 300 bini kalça kırığı, 700 bini omurga kırığı, 250 bini el bileği kırıkları, 300 bini de diğer kemik kırıklarından oluşmaktadır.
5- Kalça kırığı olanların yaklaşık yüzde 20'si ilk 1 yıl içerisinde hayatını kaybetmektedir, yüzde 30'undan fazlası da sakat kalmaktadır.   / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894