• BIST 9645.02
  • Altın 2419.03
  • Dolar 32.5746
  • Euro 34.8107
  • İzmir 21 °C

ÇTSO Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

ÇTSO Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / Meclis Başkanı Osman Okyay; “ Bu zor günlerin geçeceğine, ülkemizde, bütün yürekle
ÇTSO NİSAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri /
Meclis Başkanı Osman Okyay; “ Bu zor günlerin geçeceğine, ülkemizde, bütün yüreklerin aynı ülkü ve heyecanla attığı Çanakkale ruhunun er ya da geç yeniden hakim olacağına inancımız tam.”
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Nisan ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “2016 yılının ilk dört ayını geride bıraktık. Bir yandan sınırlarımıza dayanan IŞİD terörünü, diğer yandan ülkemizin doğusunda yaşanan terörle mücadeleyi dikkatle izliyoruz. Verdiğimiz şehitler ve sivil kayıplarımız için Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize sabırlar diliyorum.” diyerek Meclis konuşmasına başladı.
 
Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Kansu; “Kötü bir Mart ayı geçirdik. Terör yine hepimizin canını yaktı. Hain terör saldırılarını bir kez daha nefretle kınarken, hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum.”
 
ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay konuşmasının devamında; “Türkiye büyük ve güçlü bir ülke, öyle olmaya da devam edecek. Bakın, Mart ayının sonunda, ülkemizin 2015 yılı büyüme rakamı açıklandı. Türkiye ekonomisi, 2015’i yüzde 4 olan hedef büyümesini yakalayarak tamamladı. 
 
Geçen yılki Mayıs ayında bu kürsüden yaptığım konuşmada şöyle demiştim: 
“Her şeye rağmen 2015 yılını, ikinci yarıda yaşanması muhtemel hareketlilikle yüzde 4’e yakın bir büyümeyle tamamlamamız sürpriz olmaz.”
Şimdi geriye yaslanıp, bu büyümenin yaşandığı şartları bir düşünelim:
 Üst üste iki genel seçim,
 Yılın ortasından itibaren patlayan PKK terörü,
 Geleneksel pazarlarımızdan Avrupa’da devam eden büyüme sorunu,
 Ortadoğu pazarının tamamen kapanması,
 Rusya ile uçak krizi,
 Sınırlarımızı, hatta büyük şehirlerimizi tehdit eden IŞİD terörü,
 Döviz kurlarında yaşanan ciddi dalgalanma...
 
Evet, gerçekten çok zor bir sene geçirdik ve bu kadar olumsuzluğa karşın elimizdeki tek iyi haber, petrol fiyatlarındaki düşük seyir oldu.
Değerli meclis üyeleri,
Ülke olarak bu saydığım negatif unsurların etkisini çok sık yaşıyoruz.
 
Buna rağmen Türkiye ekonomisi ve Türk özel sektörü dış gelişmelere karşı direncini ve esnekliğini her defasında ortaya koymayı başarıyor. Hükümetin büyük bir özgüvenle açıkladığı reform paketlerinin devreye girmesiyle birlikte Türkiye’nin orta vadede ekonomik dönüşümünü hızlandırarak artık cari açık sorununa yol açmayan; üretim, yatırım ve dış talebe bağlı kalıcı bir yüksek büyüme patikasına gireceğini düşünüyorum. Büyük sorunlarla boğuşan bir ülke, bu zor şartlarda hedeflerinden şaşmıyorsa, stabil bir dönemde, potansiyelini elbette ortaya koyacaktır. Bu döneme girerken, bütün zaaflarımızı güce dönüştürmeye gayret göstermeliyiz. IMF’nin kıdemli ekonomisti (Gregorio) Impavido, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, zayıf tasarruf oranının Türkiye ekonomisinin aşil topuğu olduğunu söyledi.
“Öyleyse ülke olarak bu tür bir zaafla anılmamak için, tasarruf oranımızı milli gelirimizin yüzde 20’sinin üzerine taşıma hedefini yakalamamız lazım.”
 
Gerçekten de düşük tasarruf ve yüksek cari açık sorunlarını kalıcı olarak çözmüş, teknolojik dönüşümünü hızlandırmış ve rekabet gücünü artırmış bir ülke olarak Türkiye’nin bambaşka bir iklime yelken açacağına hiç şüphe yok.
 
Kıymetli hazirun, 
Bu yeni iklimde ülke olarak yazacağımız yeni başarı hikayesinin merkezine sanayiyi koymayı başarabilmeliyiz. Bugünlerde çok sıkça telaffuz ediliyor... Dünyada dördüncü sanayi devrimi olarak tanımlanan Sanayi 4.0’ı hepiniz biliyorsunuz. Küresel ekonomide yeni bir üretim dönemi geliyor. 
 
“İlk üç sanayi devrimini tribünden izleyen bir ülke olarak bu yeni dönemi ıskalama lüksümüz yok.”
Bu nedenle özellikle aramızdaki sanayici arkadaşlarımıza, bu yeni sanayi devriminin getireceği yenilikleri çok sıkı takip etmenizi ve işyerinizde bununla ilgili gerekli dönüşümleri sağlamaya hazır olmanızı tavsiye ediyorum. Bugünkü Meclisimizde bu alanda hepimiz için büyük fırsatlar barındıran yeni AR-GE paketini bizlerle paylaşmak üzere iki değerli konuğumuz var. Çanakkale Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Bekir Tuncer ve Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Ahmet Gergerli’ye hoş geldiniz diyorum. Verecekleri bilgilerle Meclis üyelerimizin ufkunu açacaklarına eminim.
Bugün Meclisimizin bir diğer değerli konuğu da, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın Mehmet Gürkan. Kendisi, Anzak Günü nedeniyle bir kez daha dünyanın gündemine gelen Çanakkale için çok değerli olan bilgileri paylaşacak bizimle.
Bütün misafirlerimize tekrar hoş geldiniz diyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Çanakkale’nin kahraman evlatları başta olmak üzere, bu ülke için her şeyini veren o altın kuşağı bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.” diyerek Meclis konuşmasını tamamladı.
 
Yönetim Kurulu Adına konuşma yapan Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Kansu;
Terörle mücadele dolayısıyla artan harcamalarımız ve küresel durgunluğa rağmen bütçenin, Ocak- Şubat döneminde 6,6 milyar TL fazla verdiği açıklandı. Enflasyon Mart'ta düşüşe geçti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında 7,46,    üretici fiyatlarında ise 3,80  olarak gerçekleşti. 
 
 
“En kısa zamanda piyasalara da yansımasını, iş dünyasının uzun süredir beklediği refaha ulaşmasını temenni ediyoruz.”
Geçen ay Meclis toplantımızda gündeme gelmesi üzerine,  Ayvacık Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Ünal Şahin Bey ile GESTAŞ Genel Müdürümüz Sayın Volkan Uslu Bey  Yönetim Kurulu toplantımıza katıldılar. Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, öncelikle geçici çözüm olarak mevcut iskeleyi 15 Haziran 2016 tarihine kadar 20 mt uzatarak Ayvalık-Ayvacık seferlerini başlatmak istediklerini söyledi. 
 
GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu da büyük iskele için hazırlık çalışmalarına başladıklarını ancak küçük iskele için ihale yapamayacaklarını bu yolla çözümün iptidai ve  güvenlik konusunda riskli olduğunu, bu riski üstlenemeyeceklerini belirttiler. 
 
Sayın Meclis Üyesi arkadaşlarım, Bu konunun yıllardır konuşuluyor olmasından ve ziyaretlerden öteye gidilememesinden son derece rahatsızız. İş Dünyası olarak acil çözüm beklediğimizi, bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak için elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazır olduğumuzu ve Yüce Meclisimizin onayına vabeste Çanakkale TSO Turizm İşletmeleri Eğitim Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi olarak yap-işlet- devret modeli ile talip olabileceğimizi Ayvacık Belediye Başkanımıza ve GESTAŞ Genel Müdürümüze ilettik. 
Diğer bir konu da; Yine Yüce Meclisimizin verdiği görev üzerine TOBB’a sunduğumuz önerileri İlimizdeki diğer ve oda ve borsalarımız ile paylaştık.  
 
Bir Başkanımız TOBB’un temsil için yaptığı bu harcamaların, yurt dışı gezilerin makul olduğunu, böyle bir tavsıyede bulunmamızın yanlış olduğunu ve haddimizi aştığımızı  söyledi. 
Diğer bir Başkanımız ise Halkbank’ın müşterilerinin çoğunun bizim üyelerimiz ile aynı olduğunu belirterek Halkbank’ın TOBB tarafından satın alınabileceğini ya da ortak olunabileceğini ve bunu Rifat Bey ile de bizzat paylaştığını ve kendisinin de sıcak baktığını söyledi. Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Halkbank’ın TOBB tarafından satın alınması için daha önce gerekli girişimlerde bulunduğunu,  buna gücünün de fazlasıyla yeteceğini  ifade  etti. Böyle bir durum olursa TOBB yapısının da güçleneceğini belirtti. 
 
Bir Başkanımız bankaların bir ara çok ucuza satıldığını söyleyerek TOBB’un böyle bir girişimi önceden de yaparak kaynak yaratabileceği konusunda fikirlerini paylaştı. Diğer bir Başkanımız, küçük bir oda olduklarını böyle bir şeye girdiklerinde kaos olabileceği düşüncesini dile getirdi ve Esnaf Odalarının sistemi gibi kredi ile kaynak yaratılabileceğini ifade etti.  Yine bir Başkanımız da Meclislerinde görüşerek kararlarını bildireceklerini söylediler ve toplantının akabinde ilettikleri yazı ile bir heyet olarak TOBB Başkanını ziyaret edilerek sunulmasını uygun değerlendirdiklerini ilettiler. 
 
Sayın Meclis Üyeleri, “Üyelerimizin alın teri ile ödedikleri aidatların tasarrufunda Oda olarak gösterdiğimiz hassasiyeti üst kuruluşumuzdan da beklemek en doğal hakkımızdır ve takibi görevimizdir. Nasıl ki Odamızın gerçek sahibi üyelerimizdir diyorsak, TOBB’un gerçek sahibi de oda ve borsalardır ve dolayısı ile yine üyelerimizdir.” 
 
Bizim önerilerimize uygun düzenleme için Bakanlığımız tarafından da bir çalışma yapıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. 
Sizlere Çanakkale Ticaret Küçük Sanayi Sitesi çalışmalarımız ile ilgili de kısaca bilgi vermek isterim. Valiliğimize uygunluk görüşü ve mera vasfının kaldırılması ile ilgili müracaatlarımız oldu. Müracaatımız Valilik tarafından Tarım İl Müdürlüğüne havale edildi ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından da 2004 yılında yapılan bir protokole ve Mera Kanununa dayanarak; yerin yatırım programında olması halinde kamu yatırımı olarak değerlendirilebileceği, yatırım programında değil ise de Mera Kanununun 14. Md ( d) bendi kapsamında değerlendirilerek Köy yerleşim yeri ile uygulama imar planı veya uygulama imar planlarına ilave imar planlarının hazırlanmasının gerektiği bildirildi.  
 
Belirlenen alan, 2. Şık kapsamında değerlendirildiğinden imar planı için İl Özel İdaresi ile de görüştük ve imar planları, jeolojik etüt için tekliflerimizi aldık. Bu görüşmelerimiz devam ederken Çanakkale Merkezdeki Küçük Sanayi Sitesi Yönetiminin de aynı alan için Valilik ile görüştüklerini öğrendik ve bizden de randevu talepleri oldu, bugün geldiler görüştük.
Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelmeyi planladık.
 
Değerli işadamları, biz bu yola üyelerimizden gelen talep üzerine çıktık ve geçici görevimizi yerine getirip işi gerçek sahiplerine devredeceğimizi sizlere beyan ettik. İstenen özelliklerde en uygun yer olarak belirlediğimiz alan ile ilgili mera vasfının kaldırılması ve yerin Hazineye tescili ve akabinde ihaleye çıkarılarak Kooperatifimizin satın alması aşamasında sorunların çözülerek yolun açılması için tabiri caizse abilik görevi üstlendik. Bu görev ve sorumluluğumuzu yerine getirince de acilen genel kurul yapıp  bayrağı üyelerimize teslim edeceğiz.
 
Kamu malı yerin bila bedel tahsisi gibi bir talebimiz olmadığını, ihalede gücümüz yettiğince bedeli karşılığı satın alınması yönündeki niyetimizi de bir kez daha hatırlatmak isterim. 
 
Sayın Meclis Üyeleri, 
Odamızca organize edilen Mesleki Yeterlilik Sınavlarının ilkini bu hafta gerçekleştireceğiz.  Sınav için Odamıza yapılan başvurular sonrasında tehlikeli ve çok tehlikeli meslek grubunda yer alan “Ahşap Kalıpçı” ve “Duvarcı” meslek dallarında ilk yazılı ve sözlü sınavlar 29 Nisan Cuma günü sabah 09:00’da ÇTSO Kongre Fuar Merkezimizde yapılacaktır. Başvuru yapan toplam 19 aday sözlü ve yazılı sınavlarda başarılı oldukları takdirde 30 Nisan Cumartesi günü uygulamalı sınav alanı olarak belirlenen sahada sınava girecekler ve başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacaktır. 
 
Teknolojik ürün üretimi, Ar-Ge, inovasyon, tasarım alanlarında reform gerçekleştirilmesi, ihracatçıların bu alanlarda önünün açılması gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz, ÇTSO Ar-Ge Merkezimizi de bu inançla hayata geçirdik. Hükümetimizce açıklanan Ar-Ge Reform Paketi’ni bizlere sunmak için Sayın uzman arkadaşımız ve İl Müdürümüz de bugün buradalar. 
Konuklarımıza geldikleri için tekrar teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyor, toplantımızın hayırlara vesile olması dileklerimle saygılarımı sunuyorum.”  
 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan; “Burada bulunma fırsatı verildiği için teşekkür ediyorum. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi alan başkanlığı 2014 yılında çıkan kanunla kuruldu. Göreve geldiğimiz 1,5 yılda yaptıklarımızı ve önümüzdeki dönem gerçekleştireceğimiz planlarımızı sizlerle paylaşmak istiyorum.” diyerek başladı.   
“Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Türkiye’de tek örnektir”
 
Başkan Gürkan konuşmasının devamında, “Alan Başkanlığının yapılanmasına baktığımızda Odamızın da yönetimde destek olan bir kurum olarak görüyorum. Özel İdare, Bakanlık ve ÇTSO destek veren kurumlar arasında yer almaktadır. Kanunumuza baktığımızda sadece ve sadece alandaki anıtların bakılması, onarılması ve ihyası bu alanlardaki ihtiyaçlarının giderilmesi olmadığı görülmektedir. Baktığımız zaman tarihi alan sınırları içerisindeki köy yerleşik alanları ve belediye sınırları haricinde kalan 33.500 hektar alanda her türlü hizmeti vermekle mükellefiz. Alanı ziyaret edenlerin; temizlik, altyapı, tuvalet, otopark ihtiyaçlarıyla birlikte alandaki imar planlarını yapmakla da mükellefiz. Bunun yanı sıra Alan Başkanlığımıza başka görevlerde yüklenmiş. Tanıtım filmleri ve belgeseller hazırlamak,  kitap bastırmak gibi her türlü tanıtıma yönelik basılı yazılı ve görsel çalışmayı yapmak durumundayız. Alandaki tesisleri işletmek durumundayız. Alan Başkanlığımızın bütçesi ise konuşulduğu gibi o kadar yüksek rakamlardan oluşmamaktadır. Bu seneki onaylanan bütçemiz 97 Milyon Liradır. Bizim önümüzdeki dönem bu bütçemizle yapacaklarımız arasında; öncelikle Seddülbahir Kalesinin restorasyonun tamamlanması planlanmaktadır. Tahmini bütçesi 20Milyon TL. +KDV olan restorasyonun yeni çalışmalarla muhtemelen bu bütçeyi de aşacağı aşikardır. Kilitbahir kalesinin restorasyonunu tamamlanmış turizme kazandırılması konusunda eksikliği vardır. Şu anda  restorasyon sonrası neden açılmadı konusunda sorular vardır. Şu anda mevcutta boş bir kale vardır. Bu kalenin faaliyete geçmesi için teşhir ve tanzim yapmamız lazım, sergileme yapmamız lazım, gelen ziyaretçinin güvenlikle dolaşmasını sağlamamız lazım bu işler tamamlanmadığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol yaparak bu yerin teşhir ve tanzim çalışmalarının Alan Başkanlığımız tarafından yürütülmesi konusunda mutabakata varılarak, konusunda uzman kişilerle çalışmalara başladık. Bunun yanı sıra iki kalemiz daha var. Bigalı Kalesi ve Çamburnu Kalesi bu yılkı yatırım programımızda bu iki kalenin restorasyonu da yer alıyor. Bigalı Köyündeki Atatürk Evi’nin restorasyonu da yine bu yılki büyük ölçekli çalışmalarımız arasında yer almaktadır. Alanın ihtiyaçları olan altyapı çalışmalarıyla ilgili olarak, köylerin arıtmaları yok. Ancak köylerin arıtmalarını ben yetkim da ve bütçem dahilinde olmadığı için yapamıyorum. Ama alandaki ve Abide’deki yoğun ziyaretçiye karşılık atıkların arıtılmadan çevreye verildiği görünce inanın şaşkınlık içinde kalıyor insan. Bununla ilgili olarak Abide çevresinde bir arıtma tesisin kurulmasıyla ilgi çalışmalarımızı başlattık projeleri tamamladık. 57. Alay’da bulunan tuvaletler siperlerin üzerlerine kaldırıldı. Otopark alanına alında ve arıtma tesisiyle birlikte yeni bina olarak hizmete sunuldu. 
 
“Geleceğe ilişkin vizyonumuz; Dünya çapında bilinen bir açık hava müzesi olmasıdır.” 
Genel olarak yürüttüğümüz çalışmaların çerçevesi bu şekildedir. Çalışmalarımızda diğer kurumların desteği bu kapsamda büyük önem arz etmektedir. Geçmiş yıllarda amatör olarak gerçekleştirilen etkinliklerin 100. yıl ile birlikte profesyonel olarak gerçekleştirildiğini artık gelen Büyükelçiler tarafından telaffuz edilmesi bizi mutlu etmektedir.” diyerek konuşmasını tamamladı. 
 
Çanakkale Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Bekir Tuncer;
 “25-29 Nisan Verimlik Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta çerçevesinde sizlere yönelik tanıtım yapmak üzere buradayız. Verimlilik kaynakların etkin kullanılması ve bir sonraki nesillere aktarılması büyük önem arz etmektedir. Verimlilik sadece sanayi sektörünü değil ülkemizdeki her kesimi ilgilendiren bir konudur.” 
“Ülkemizin hedeflediği ekonomik güce ulaşması için dünya ile rekabet edebilmesi için verimliliği esas alması gerekmektedir.” 
 
Demek ki biz teknolojimizi ne kadar geliştirirsek ve ne kadar kullanırsak verimliliği en üst seviyede sağlayabiliriz. Ar-Ge ve Yenilikçilik ’de kapsamında devletimizin destek ve hibe mekanizmalarımız bulunmaktadır. Sanayi-Üniversite işbirliklerini bu yüzden çok önemsiyor ve destekliyoruz. Ar-ge ve Yenilikçilikle ilgili önümüzdeki süreçte Bakanlığımız tarafından yeni paketler açıklanmaya devam ederek desteklerin kapsamı geliştirilmeye devam edecektir.  
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tuncer’in konuşmasının ardından, Bilim  ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Ahmet Gergerli Ar-Ge Reform Paketi hakkındaki sunumu gerçekleşti.
 
Gerçekleştirilen sunumun ardından Meclisimize davet edilen konuklarımıza Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin tarafından günün anısına plaket takdim edildi.  
 
Nisan ayı Meclis toplantısına, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2016 yılı Mart ayı mizanının Komisyon Başkanı Nihat Parlak tarafından okunup Meclis onayına sunulmasıyla devam edildi. Azami fiyat tarifelerinin Meclis tarafından onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek diğer konular görüşülerek Meclis oturumu sona erdi. / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894