• BIST 9811.2
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 24 °C

Cinsel İstismarın Etkileri Ömür Boyu Sürüyor

Cinsel İstismarın Etkileri Ömür Boyu Sürüyor
Aliağa Haberleri / İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / Aliağa Psikoterapi ve Aile Danışmanlığı Derneği Başkanı Bayram
ÇOCUKLARA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR, TEDAVİSİ ZOR TRAVMALARA NEDEN OLUYOR
Aliağa Haberleri / İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri /
Aliağa Psikoterapi ve Aile Danışmanlığı Derneği Başkanı Bayram Şimşek, son günlerde ülkemizde sıkça görülen cinsel taciz ve istismar vakalarının bireyler üzerinde oluşturduğu psikolojik yansımaları değerlendirdi.
 
Cinsel istismar olaylarının toplumun en büyük sorunlarından biri olmaya devam ettiğinin altını çizen Psikolog ve Aile Danışmanı Bayram Şimşek, özellikle de çocuklara karşı yapılan cinsel istismarın çocuklar üzerinde ağır travmalara neden olduğunu söyledi. 
 
İstismara uğrayan çocuğa gerekli desteğin verilmemesi ve istismara sessiz kalmanın yarattığı sorunların yetişkinlik döneminde de çocuğun peşini bırakmadığını söyleyerek algı kavramının önemine vurgu yapan Şimşek, kişinin kendisini bir bakıştan veya dokunuştan dolayı rahatsız hissetmesi anında cinsel istismarın meydana geldiğine dikkati çekti. 
 
“TACİZİN KİMDEN GELDİĞİ TRAVMANIN ŞİDDETİNİ BELİRLİYOR”
Çocukların özellikle de en yakınları tarafından tacize uğraması halinde meydana gelen travmanın tedaviyi çok zorlaştırdığını anlatan Şimşek, tacizin kimden ve nasıl geldiğinin çok önemli bir unsur olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Cinsel istismar olayı bizim için en ağır travmalardan birisidir. Tacizin kimden geldiği travmanın şiddetini belirliyor. Ergen ve ya çocuk, dışardan biri kişi tarafından fiziksel ya da sözlü bir tacize uğradığı zaman bununla baş etmesi daha kolaydır. Bu ağır bir travma yaratmaya bilir. Fakat taciz eden kişi, tacize uğrayan kişinin yakını ise bu onun için ağır bir travma olur. Bunun etkileri ömür boyu sürebilir. Küçük yaşlardaki bir çocuğun; amcası, dayısı, babası tarafından, güvendiği insanlar tarafından tacize uğraması çocukta kalıcı bir etki bırakabilir. Küçük yaşlardaki çocuklar bunu çoğu zaman ifade edemezler, söyleyemezler, bu durumda herhangi bir önlem alınamayacağı için kişi 40 yaşına geldiği zaman bile psikolojik sorunlar yaşamaya başlar.”
 
ÇOCUKLAR DEPRESYONA GİREBİLİYOR
Tacize uğrayan çocuklarda korku, güvensizlik ve anlamsız öfkelenmelerin baş gösterdiğini ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişiler kendilerinde oluşan bu durumun bir süre farkına varmazlar fakat ilerleyen dönemlerde bunu fark ettikleri anda yardım almaya başlıyorlar. Çocuklar bu tür cinsel istismar olaylarını ergenlere göre biraz daha kolay atlatabiliyor. Çocuk kendisini oyuna veya çevresindeki bazı olaylara verebiliyor. Ama yine bir süre sonra çocukta depresyon hali görülmeye başlıyor. Bu depresyon yetişkinlerdeki gibi mutsuzluk hali olarak ortaya çıkmıyor. Kendisini aşırı derecede oyuna verme, kendini oyunlarda farklı şekillerde ifade etme, derslerden uzaklaşma, genel olarak bir anormallik ortaya çıkmaktadır”
 
“TERAPİ SÜRECİNİ TAVSİYE EDİYORUZ”
Terapi sürecinde herkese farklı tedaviler uygulandığını da sözlerine ekleyen Şimşek, “İstismara uğrayan çocuklar ve ergenler için genel olarak terapi sürecini tavsiye ediyoruz. Çünkü Psikiyatrlar daha çok ilaç tedavisi uyguluyor. İlaç geçici bir çözümdür. Kişi travma anında ağır tepkiler veriyorsa, çevreye zarar veriyorsa ilaçla beraber terapi uygulanması uygundur. Bunun dışında bireysel bir terapi bireysel bir destek alınması çok önemlidir. Kişinin tacizi nasıl algıladığı nasıl değerlendirdiği çok önemlidir. Terapiye gelen kişilerde tedaviyi o kişiye psikolojisine göre belirliyoruz. Kişiyi suçluluk duygusundan kurtararak ifade edemediği duyguları ifade etmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda bu duyguları adlandırmasını sağlıyoruz. Bir çocuk yaşadığı her şeyi bir şemaya yerleştirir. Fakat yaşadığı taciz olayı o şemanın dışında kalır, yaşadıklarını anlamdıramaz. Bu onun için büyük bir sorundur. Uyguladığımız terapi yöntemleri ile bu sorunu küçülterek çocuğun bununla baş etmesini sağlıyoruz” diye konuştu.  /EGE BASIN GRUBU
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894