• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • İzmir 19 °C

Şakran'da Zeytin Paneli

Şakran'da Zeytin Paneli
İzmir’in Aliağa İlçesine bağlı Yenişakran Beldesinde düzenlenen 2. Zeytin ve Deniz Festivali kapsamında “Zeytinliklerin Güncel Durumu ve Hedefi” konulu panel düzenlendi. Konuşmacı olarak Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yöneti

“ZEYTİNLİKLERİN GÜNCEL DURUMU VE HEDEFİ” KONULU PANEL DÜZENLENDİ.

İzmir’in Aliağa İlçesine bağlı Yenişakran Beldesinde düzenlenen 2. Zeytin ve Deniz Festivali kapsamında “Zeytinliklerin Güncel Durumu ve Hedefi” konulu panel düzenlendi.  Konuşmacı olarak Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Kamil Sındır ve Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın katıldığı paneli Bölgedeki zeytin ve zeytinyağı  üreticileri ve çok sayıda vatandaş ilgiyle takip etti.

 

 

Panelde konuşan Dünya gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım “Tarımı güçlü olan devletler dünyada güçlü ülkeler arasında yerini alıyor. Dünyada Zeytin yağının önemi de hızla artmakta. Yurt dışında Zeytin yağını ihraç ettiğimiz ülkeler bizden zeytinyağını varille almak istiyor. Litresine 3 dolar veriyorlar sonra şişeleyip 10 dolara satıyorlar. Yani işin kaymağını onlar yiyor. Dolayısıyla bizler bu işten para kazanabilmek istiyorsak üreticisiyle, kooperatifiyle, birlikleriyle doğru verilerle, örgütlü bir çalışma içerisine girmeliyiz.  Ancak örgütlü bir çalışmayla bu işi karlı hale getirebiliriz. Türkiye’de 16 tane birlik arasında üreticinin haklarını savunarak ayakta durabilen Trakya birlik ve Tariş var. Kim Ankara’da lobiyi iyi yaparsa devlet primini ve desteğini alıyor. Ankara’ya sözümüzü yalnızca örgütlü olursak duyururuz.” Dedi.

 

 

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Kamil Sındır’da yaptığı konuşmada Türk tarımının tek bir ürünle değil, doğru politikalarla gelişmiş ülkeler seviyesine gelebileceğini söyledi.Sındır konuşmasına şöyle devam etti;“Önümüzde Küreselleşme gibi bir tehlike var. Dünya Ticaret Örgütü, İMF ve Dünya Bankası gibi örgütler Türkiye’ye duvarlarını indir diyor. Biz duvarları indiriyoruz. Sonra yabancı ülkelerin büyük yatırımcıları pazarı ele geçiriyor.  Sonra verilen krediler bahane edilerek üretimimize kota koyuluyor. Türkiye’de 200bin Zeytin üreticisi var. Sofralık Siyah Zeytin’de Dünya 1.siyiz. Zeytinlik büyüklüklerimiz dünya ortalamasına yakın. Sadece 2006 yılında 25 Milyon fidan ürettik. Zeytinyağına, Türkiye’de kilogram başına verilen destek 11 YKR iken bu rakam AB Ülkelerinde 2,5 YTL. Türkiye’de tarımın Gayri Sıhhi Milli Hasıla’ya (GSMH) katkısı %11,5 civarında. Bunun karşılığında GSMH’ın tarıma katkısı %1. Yani tarım sektörünün oluşturduğu desteğin %7’si tekrar tarıma dönüyor.  Fakat gelişmiş ülkelerde bu rakam %35’leri buluyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin tarımdaki hedefiyle ilgili plan program  ortaya konulması gerekir. Tarımda vizyon belirlenmelidir.” Dedi.

 

 

Zeytin ağaçlarının anavatanı Türkiye olduğunu söyleyen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan konuşmasında Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretimine gereken ilginin gösterilmediğini söyledi.

Tan yaptığı konuşmada “Zeytin buradan Yunanistan’a, İtalya’ya, İspanya’ya gitmiş ve oralarda Zeytin ağacı, zeytin dalı krallara baş tacı edilmiş. Gelinen noktada Türkiye zeytincilikte Bu ülkelerin gerisinde kalarak Dünya sıralamasında 5.liğe yerleşmiş durumda.  Türkiye’de zeytinciliğe özgü politikalarda noksanlıklar var. Ülkemizde 1milyon 500 bin ton bitkisel yağ tüketimi var. Bunun 500 bin tonu Türkiye’de üretiliyor. 1 milyon ton da ithal ediliyor.  Zeytinyağı ise ülkemizde yalnızca 125 bin ton üretiliyor. İspanya’ya Türkiye’den gittiği halde, yılda 1 milyon 500 bin ton zeytinyağı üretiliyor. İspanya’da 370 milyon ağaç var. Bizde ise 115 milyon ağaç var. Türkiye’de kişi başına 1 kg zeytin yağı düşerken bu rakam Yunanistan’da 21 kilogram.”Dedi.

 “Zeytinliklerin Güncel Durumu ve Hedefi” konulu panel çiftçilerin ve panele katılanların soruları ile devam etti. Panel sonunda Yeni Şakran Belediye başkanı Zeki Şen  konuşmacılara günün anısına plaket ve teşekkür belgesi verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Aliağa Festivali Başladı29 Ağustos 2007 Çarşamba 00:28
  • Festival Hazırlıkları Tamam27 Ağustos 2007 Pazartesi 22:11
  • 18. Aliağa Festival Programı22 Ağustos 2007 Çarşamba 14:08
  • Aliağa Festivali Başlıyor21 Ağustos 2007 Salı 13:58
  • Şakranda Festival Coşkusu19 Ağustos 2007 Pazar 13:00
  • Şakran'da Zeytin Paneli18 Ağustos 2007 Cumartesi 22:17
  • Şampiyon Horozgediği18 Ağustos 2007 Cumartesi 14:16
  • Arif Güven EGE TV'de18 Ağustos 2007 Cumartesi 11:20
  • Şakran Festivali Başladı17 Ağustos 2007 Cuma 23:57
  • Kavşakta İhmal İddiası17 Ağustos 2007 Cuma 16:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894