• BIST 9517.4
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İzmir 24 °C

CHP'den Basın Bildirisi

CHP'den Basın Bildirisi
Çıkarılan Devrim Yasaları’yla hilafet, evkaf-şeriye vekaleti ve şeriye mahkemeleri kaldırılmış, eğitim birliği ilkesi yaşama geçirilmiştir. Büyük dönüşümler ve çağdaşlaşma bu devrim yasalarıyla gerçekleştirilmiştir.

Basın Bildirisi                        3 Mart 2008

     3 Mart 1924, laik Türkiye Cumhuriyeti"nin kurulmasındaki süreçte siyasal ve toplumsal yaşamımızın en önemli günüdür.
     
     Çıkarılan Devrim Yasaları"yla hilafet, evkaf-şeriye vekaleti ve şeriye mahkemeleri kaldırılmış, eğitim birliği ilkesi yaşama geçirilmiştir.  Büyük dönüşümler ve çağdaşlaşma bu devrim yasalarıyla gerçekleştirilmiştir.

     Bugün bu yasaların kabul edilmesinin 84. yılında, bu yasaların anlamını bir kez daha vurgulamak zorundayız. Cumhuriyet yasalarının amacı, Türk toplumunu “din-devleti” anlayışından kurtararak laik, demokratik ve tam bağımsız bir “ulus devlet” bilincine kavuşturmaktır. Çağdaş bir ülke olmanın gereği olan aydınlanma felsefesini, toplumun tüm bireylerine ulaştırmak laik ve demokratik bir ulusun en önemli amacıdır. Bu amaçla, bireylerinin özgürlüklerini sınırlandıran, kadın erkek eşitliğini bozan, çağdaş yurttaş bilincini körelten ve sömürge toplumu yaratan her türlü anlayış ve bu amaçla yapılan yasal düzenlemeler kabul edilemez. Türban, ardında birçok gerçeğin saklandığı emperyalizmin oyuncağı, laiklik karşıtı siyasi bir simge ve araçtır.

     Vicdanlarda yaşanması gereken dinin, Türk toplumunun inanç anlayışına ters bir biçimde dayatılan, Amerikan güdümlü Ilımlı İslam siyaset anlayışının ürünü türbana indirgenmesi hiçbir biçimde kabul edilemez. İç politikasını Amerikan emperyalizminin istekleri ve çıkarları uğruna ve bundan kazanç sağlayacak şekilde “bağımlı” olarak yürüten hükümetin, Amerika"nın Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Türkiye"yi sürüklediği tehlikeler açıktır. ABD"ye bağımlı bir “dinci devlet” ve bölünmüş “etnikçi bir federe devlet” anlayışı Mustafa Kemal Atatürk"ün çizdiği haritalara ters ve düşmandır.

     Ekonomisini IMF"ye, dilini İngilizce"nin boyunduruğuna, mecliste çıkarılacak en küçük yasaları AB"nin reform paketlerine bırakmış bir ülke, tüm bunlarla birlikte dinini yaşama şeklini de Amerikan güdümlü dinci bir siyasi partinin anlayışına bırakılmaya zorlanmaktadır. Ülkenin, “ülke onurunu zedeleme özgürlüğüne”, “sosyal hakları yok etme özgürlüğüne” ve “üniversiteleri paralı hale getirme özgürlüğüne” ihtiyacı yoktur.

     Bir ülkede tüm bilimsel ve ilerici araştırmaların yapıldığı ve düşüncelerin üretildiği bilim yuvalarına dinin özgürce yaşanması gereken bir yer olarak bakılmamalıdır. Atatürkçü kuşaklar yetiştirmek zorunda olan üniversiteler hiçbir zaman gericiliğin yuvası haline getirilmeyecektir. Toplumsal anlayışımız ve tarihimiz içinde laiklik ilkesinin, ülkemizde Atatürkçü yaklaşımlarla ve çağdaş anlayışta hazırlanmış ve yorumlanmış yasalarca korunması zorunludur. Gerçek demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri ancak bu şekilde anlaşılabilir ve anlaşılmalıdır.

     Gündem türbanla meşgul edilirken meclisten geçirilen Vakıflar Yasası ile Türkiye Cumhuriyeti"nin kuruluş antlaşması olan Lozan delinmektedir. Ayrıca dişimizle tırnağımızla ve alın terimizle kurduğumuz Tekel bir Amerikan firmasına satılarak özelleştirilmiştir. Tersanelerde gerçekleşen ölümler ve kaçak yapılanma sonucu şehir içlerinde oluşan “ölüm yuvaları” karşısında hiçbir şey yapmayanlar, türbanı bir hasat olarak görüp anayasamızın en önemli maddelerini çiğneyerek dini siyasete alet etmektedirler.

     Atatürkçü siyaset çizgisinden uzaklaşılarak, dini siyasete alet eden iktidarlarca gereğinden fazla imam hatip okulu açılmış, buralarda imam ya da hatip olamayacak kızların da okuması sağlanmış ve eğitim öğretim birliği amansızca delinmiştir. İleriki aşamada katsayı değişikliği ile imam hatip kökenli öğrenciler, alanları dışında tercihler yaparak doktor, hakim veya mühendis olabileceklerdir. Bu asla kabul edilemez bir anlayıştır.

     Cumhuriyet Halk Partisi emperyalist güçlerin ve onun yerli işbirlikçilerinin bölme, parçalama, toplumsal çatışma yaratma oyunlarına izin vermeyecektir. Atatürk"ün bize emanet ettiği laik, demokratik ve sosyal hukuk devletini bağımsızlık temelinde sonsuza dek savunacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

             Cumhuriyet Halk Partisi

                 Aliağa İlçe Örgütü

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Büyükşehir Hayat Verdi30 Ocak 2018 Salı 12:03
  • Uşak Belediyesi Sınıra Zeytin Dalı Uzattı30 Ocak 2018 Salı 11:15
  • Her Zaman Yanınızdayız30 Ocak 2018 Salı 10:01
  • Huzurevi Sakinlerinin Evladıymış Gibi Davrandılar26 Ocak 2018 Cuma 15:40
  • Ahbap Türkiye'yi Ağaçlandırmaya Devam Ediyor24 Ocak 2018 Çarşamba 15:10
  • Mor Yaşam Projesi İle Destek Sürüyor24 Ocak 2018 Çarşamba 11:49
  • Kanserli Çocuklar Yararına Zumba12 Ocak 2018 Cuma 10:47
  • Umudun Adı: Sevgi Eli12 Ocak 2018 Cuma 10:18
  • Görme Engellilere Dikkat Çektiler12 Ocak 2018 Cuma 09:32
  • İzmir SEV’de Bilim Dolu Bir Gün18 Mayıs 2016 Çarşamba 19:09
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894