• BIST 9524.59
  • Altın 2508.671
  • Dolar 32.5688
  • Euro 34.7249
  • İzmir 15 °C

Rüzgar Santralimiz Oldu

Rüzgar Santralimiz Oldu
Aliağa limanlarına getirilen enerji santrali parçaları buradan çok tekerli araçlar ile bölgeye taşındı. Taşıma işlemi sonrası Alman mühendisler tarafından montajı bitirilen 11 türbin’in deneme test amaçlı elektrik üretimi başladı.

RÜZGARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLADI

İLK RÜZGAR SANTRALİ HAZIR

YUNTDAĞI'NA  KURULAN RÜZGAR SANTRALI DENEME ÜRETİMİNE BAŞLADI

Aliağa ilçe Sınırında bulunan, Bergama'nın Koyuneli köyü Yuntdağı mevkiinde  rüzgar enerji santralı kuruluyor. Murat Vargı (MV) Holding, Portmobil Telekomünikasyon ve RDO Yatırım ortaklığıyla kurulan Dost Enerji Şirketi ile Alman Innores Elektrik Üretim A.Ş'nin yapacağı santral 60 milyon Euro yatırımla kurulacak.
Yuntdağı'nda 115 bin 516 metrekarelik bir alanda 42.5 megavatlık santralın kurulma çalışmaları geçen sene haziran ayında başladı. MV Holding, yaklaşık 80 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan RES santralı 2008'in ikinci yarısında tam kapasite üretime geçirmeyi planlıyor. Yurtdışından Aliağa limanlarına getirilen enerji santrali parçaları buradan  çok tekerli araçlar ile bölgeye taşındı. Taşıma işlemi sonrası Alman mühendisler tarafından
 montajı bitirilen 11 türbin"in  deneme test amaçlı elektrik üretimi başladı.

Bölgede yaşayan yaklaşık 80 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak santralın, deneme amaçlı  ürettiği elektrik  Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ne çekilen yüksek gerilim hatları vasıtasıyla enterkonnekte sistemine verilmeye başlandı.

 

NİSAN BAŞINDA  MONTAJ BİTECEK
Zeytindağ Koyuneli köyü Yuntdağı  mevkiinde her biri 2500 kilovat gücünde olan ve toplam 17 tane Alman malı tribün kuracak olan MV Holding, mart sonu nisan başı montaj çalışmalarını bitirmeyi hedefliyor.  Montajı biten 11 türbin ile deneme üretimine  başlayan RES Santrali toplamda 42.5 megavat gücünde olacak. Tribünlerin kanat genişliği 3 metre  uzunluğu 80 metre, kulelerin yüksekliği ise 90 metre olacak. Santral yılda 160 milyon kilovat elektrik enerjisi üretecek. Murat Vargı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı, "11 tribünün montajı tamamlandı. Kalan 7 tanesini ise mart sonu nisan başında monte edeceğiz. 2008 yılı ikinci çeyreğinde de tam kapasite üretime geçeceğiz. Tesis, 60 milyon Euro"ya mal olacak" dedi.

MV HOLDİNG,” ENERJİDE 'RÜZGAR' GİBİ ESECEĞİZ”
Vargı, Muzaffer Akpınar ile enerji sektörüne girer girmez ilk adım olarak İzmir'de yatırım planladıklarını, amaçlarının 5 yılda 250 megavatlık santral kurmak olduğunu belirtti. Vargı, "Türkcell"deki ekip ile enerjide 'rüzgar' gibi eseceğiz. 20 yıla yakındır beraber çalıştığım Türkcell"in eski CEO'su Muzaffer Akpınar ile birlikte 50 bin YTL sermaye ile Dost Enerjiyi

kurduk. MV Holding ile 5 yılda 250 milyon megavatlık enerji yatırımı yapmayı planlıyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda ilk adımı İzmir'de attık. Dost Enerji sektöre girer girmez Bergama- Aliağa sınırında yatırıma başladık. Projeyi Alman Innores'ten devir aldık. Dost Enerji olarak bu proje ile yılda 160 milyon kilovat saat elektrik üretmeyi planlıyoruz. Rüzgara hakim tepeler üzerinde kurulan rüzgar santralleri tüm dünyada doğa dostu olarak biliniyor. Temiz enerji olarak nitelendirilen rüzgar santrallerinde, rüzgara karşı kurulan rüzgar gülleri bir dönücü çark ile jeneratörlere bağlanıyor. Jeneratörler rüzgarın döndürdüğü pervanelerden aldığı gücü elektrik enerjisine dönüştürüyor. Bergama'da kurulan rüzgar santrali ile yılda 113 bin ton Karbondioksit'in Atmosfere karışması önlenmiş olacak." diye konuştu.

 

DOST ENERJİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUZAFFER AKPINAR,” 5 YILDA 250-300 MEGAVATLIK RÜZGAR SANTRALI KURACAĞIZ”
Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar ise, dünyada yenilenebilir enerjiye doğru bir yönelim olduğunu vurguladı. Akpınar, "Bizim Murat Vargı ile 20 yıllık birlikteliğimiz var, bu alana birlikte girmeye karar verdik. İlk beş yıllık hedeflerimizi de belirledik. 5 yılda 250-300 megavatlık rüzgar santralı kurmayı planladık. Bunun içinde bir miktar mikro düzeyde hidroelektrik santralleri da bulunacak" dedi.
Gelecek 5 yıl boyunca yenilenebilir enerji alanında 250 megavatlık kurulu güce sahip bir yapıya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Akpınar, "Türkiye'nin içinde bulunduğu enerji koridorunda bize yakışır ve farklı bir yere sahip olmayı istiyoruz. Çevre ülkelerde de konuyla ilgili yatırımları yakından takip ederek, gerektiğinde aksiyon almayı planlıyoruz. Bu alanda yatırımlarımız devam edecek" dedi.

 

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894