• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İzmir 23 °C

Eski Ampuller’e Dikkat

Eski Ampuller’e Dikkat
Üretilen toplam elektriğin yüzde 25’inin aydınlatmada kullanıldığı Türkiye’de, cep yakan bu faturalardan kurtulmanın yolu tasarruflu ampul kullanmaktan geçiyor.

ESKİ TİP AMPULLERLE YILDA 1.7 MİLYAR YTL BOŞA HARCANIYOR

 

Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş, elektrik üretiminin yarısına yakınını doğalgazdan gerçekleştiren Türkiye"nin elektrik faturasını gün be gün kabartıyor. Üretilen toplam elektriğin yüzde 25"inin aydınlatmada kullanıldığı Türkiye"de, cep yakan bu faturalardan kurtulmanın yolu tasarruflu ampul kullanmaktan geçiyor. Mevcut eski tip ampullerin enerji verimli kompakt floresan ampullerle değiştirilmesi durumunda, yılda yaklaşık 1,7 milyar YTL tasarruf sağlanabiliyor.

Enerji tasarruflu ampul kullanımının ülke ekonomisine ve enerji kaynaklarına yadsınamaz bir yararı var. Enerji tasarruflu ampuller, flamanlı akkor ampullere oranla hem daha az elektrik tüketiyor hem de atmosfere daha az karbondioksit salıyor. 15 Watt enerji tasarruflu bir ampul, 75 Watt normal bir ampulden yüzde 80 oranında daha az elektrik harcıyor. Evlerde, ofislerde, endüstride ve yolların aydınlatılmasında kullanılan mevcut ampullerin enerji verimli ampullerle değiştirilmesi halinde, on senede ortalama 17 milyar YTL tasarruf sağlanabiliyor. Yani sadece ampul değiştirerek, ülke genelinde yılda yaklaşık 1,7 milyar YTL tasarruf sağlamak mümkün. Bu tasarrufun en büyük kısmı ise evlerdeki eski tip ampullerin değiştirilmesiyle gerçekleşiyor.

EİE (Elektrik İşleri Etüt İdaresi) Tanıtım ve Bilinçlendirme Şube Müdürü ve enverIPAB (Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması) Proje Koordinatörü Sebahattin Öz, Türkiye"de her evde sadece iki adet 100 Watt"lık eski tip ampulün verimli ampullerle değiştirilmesiyle, yılda 750 milyon YTL"lik enerji tasarrufu sağlanabileceğini belirtti. Tasarruflu ampullerin çevreci yönüne de dikkat çeken Öz, bu sayede yılda 1.1 milyon tonluk ve 52 milyon ağaç tarafından temizlenebilen karbondioksit salınımının önüne geçmenin de mümkün olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği"nin desteğiyle EİE adına yürütülen enverIPAB Projesi kapsamında birçok alanda olduğu gibi aydınlatmada da enerji tasarrufuna yönelik faaliyetler gerçekleştiriliyor. İlköğretim, lise ve üniversitelerde gerçekleştirilen seminerlerde, tasarruflu ampul kullanımını teşvik edici mesajlar veriliyor ve öğrencilere bazı bilinçlendirici materyaller dağıtılıyor. Ayrıca proje kapsamında hazırlanan ve Enerji Verimliliği Haftası"nda yayınlanması planlanan reklâm filmleri arasında, aydınlatmada enerji tasarrufu konulu bir film de bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894