• BIST 9641.57
  • Altın 2481.175
  • Dolar 32.4995
  • Euro 34.6178
  • İzmir 28 °C

Astsubayların Sorunları TBMM'de

Astsubayların Sorunları TBMM'de
Alfa Tivi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; muvazzaf ve emekli astsubayların sorunlarını TBMM Gündemine taşıdı.
MUVAZZAF VE EMEKLİ ASTSUBAYLARIN SORUNLARI TBMM GÜNDEMİNDE 
 
Hasan Eser / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi 
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; muvazzaf ve emekli astsubayların sorunlarını TBMM Gündemine taşıdı.
 
MHP'li Tanrıkulu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz  ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.
 
Tanrıkulu, Türkiye'nin güvenliği ve bekası için görev yapan tüm personelin özlük ve malî haklarının, devletin büyüklüğüne yakışır bir şekilde iyileştirilmesini istedi. 
 
Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir Milletvekili sıfatıyla TBMM'ye verdiği önergeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “Bugün 100 bine yakın muvazzafıyla ve yine 100 bine yakın emeklisiyle astsubaylarımız ve aileleri, aldıkları terbiye ile kendilerine yakışan vakar ve ciddiyetle seslerini duyurmak, yetkili kurumların dikkatini çekmek ve haklarını almak için yıllardır kararlı, onurlu bir mücadele içindedirler. Astsubaylar bugüne kadar sabretmiş, umutla beklemiş ancak haklarını bir türlü alamamışlardır.Muvazzafıyla, emeklisiyle astsubaylarımızın 11 yıldır birikmiş çok ciddî sorunları bulunmaktadır. Yıllardır ilgili Bakanlıklardan bu konuda verilen cevaplarda ise ‘konu hakkında çalışma yapılıyor, kısa zamanda çözümlenecek’ tarzı cevaplar verilmiştir. Mağduriyetler altında ezilen astsubaylarımız için artık bıçak kemiğe dayanmış ve bu yüzden 1 Mart’ta ölüm orucuna başlama kararı almışlardır.Astsubay okulları 2002 yılında yüksekokul seviyesine çıkarılmış olmasına rağmen, daha önce mezun olan astsubayların intibakları yapılmamış, verilen sözler hâlen tutulmamıştır. Sadece bu alanda bile binlerce emekli astsubayımız aileleriyle birlikte çaresiz, bu intibakların yapılmaması nedeniyle emsallerinden daha düşük emekli aylığı almaktadırlar.Yıllar önce astsubay kıdemli başçavuşlar yarbay rütbesi kadar maaş almaktayken, bugün yüzbaşı rütbesinin almış olduğu maaşı ancak alabilmektedir. Yıllar içerisinde Astsubaylarımızın eriyen maaşları hak ettikleri seviyeye 11 yıldır getirilememiştir.Askeri sosyal tesislerden de yeteri kadar yararlanamayan astsubaylarımız, sayısal olarak diğer üyelerden fazla oldukları Ordu Yardımlaşma Kurumu’nda da temsil hakları kısıtlıdır. 1975 yılında iş güçlüğü ve iş riski zammından dolayı bu haksızlığa karşı çıkan astsubaylarımız 6 ay hapis, 1 yıl rütbe kaybı ve ordudan uzaklaştırma gibi cezalara çarptırılmışlar ancak bugüne kadar yürürlülüğe giren hiçbir aftan yararlanamamış ve hak kayıpları devam etmektedir.Tüm sorunlarının çözümü için TBMM’de hem Millî Savunma Bakanı’na, hem de Maliye Bakanı’na vermiş olduğumuz önergelerle iktidarın astsubaylarımıza gerçek bakış açısını da öğrenmiş olacağız.” 
 
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Millî Savunma Bakanı’na şu soruları yöneltti: Astsubay okulları 2002 yılında yüksekokul seviyesine çıkarılmış olmasına rağmen, daha önce mezun olan astsubayların intibakları halen yapılmamış olup, mağduriyetlerine seyirci kalınmıştır. Astsubaylarımızın hak ettikleri bu intibaklar, hangi tarihte ve nasıl yapılacaktır? Astsubaylar birinci derecenin 4'üncü kademesine yükselmelerine rağmen ek göstergeleri halen 3600 olup, bu da emekliliklerinde çok düşük emekli maaşı almalarına neden olmaktadır. Bu ek göstergeleri hangi tarihte, kaça yükseltilecektir? Yıllar önce astsubay kıdemli başçavuşlar, yarbay rütbesi kadar maaş almaktayken, bugün yüzbaşı rütbesinin almış olduğu maaşı ancak alabilmektedir. Yıllar içerisinde Astsubaylarımızın eriyen maaşları hak ettikleri seviyeye ne zaman, hangi çalışmayla çıkarılacaktır? Subay statüsündeki üst rütbeli personele hem çalışırken, hem de emeklilikte maaşlarıyla birlikte ödenen 'makam', 'temsil' ve 'görev' tazminatları, bugün çoğu yerleşim biriminde aynı salahiyette görev yapan astsubaylarımıza neden ödenmemektedir? Bu tazminatlar hem emekli, hem muvazzaf astsubaylarımıza hangi tarihte ödenmeye başlayacak ve mevcut adaletsizlik giderilecektir? Aynı işi, aynı karargâhta ve aynı öğrenimleri gördükleri halde astsubaylara neden subayların yarısı kadar yan ödeme verilmektedir. Bu eşitsizlik hangi tarihte giderilecektir? 2006 yılından bu yana Emniyet ve MİT mensuplarına emekliliklerinde ödenen 100 TL zam, astsubaylarımıza da ödenmesi için hangi çalışma başlatılmış, ne zaman uygulamaya geçecektir? Astsubaylarımız üye bazında, diğer üyelerden sayısal olarak daha fazla Ordu Yardımlaşma Kurumu’na (OYAK) yıllarca aidat ödemelerine rağmen, OYAK’ın ve bağlı kuruluşlarının temsil, yönetim ve denetiminde yeteri kadar söz sahibi değillerdir. Astsubaylarımıza OYAK'ta daha fazla temsil hakkı sağlanması için bugüne kadar ne gibi çalışmalar yapılmış, sonuçları ne olmuştur? Daha fazla temsil hakkı ne zaman sağlanacaktır?Astsubaylarımızın orduevi, kamp ve sosyal tesislerden yararlanma oranları ne zaman yükseltilecektir? Bugüne kadar kullanma oranlarının düşük tutulmasının nedeni nedir?1975 yılında iş güçlüğü ve iş riski zammından dolayı bu haksızlığa karşı çıkan astsubaylarımız 6 ay hapis, 1 yıl rütbe kaybı ve ordudan uzaklaştırma gibi cezalara çarptırılmışlar ancak bugüne kadar yürürlülüğe giren hiçbir aftan yararlanamamışlardır. Bugüne kadar bu konuda neden bir af çalışması yapılmamıştır?1975’lerde verilen bu haksız cezaların affedilmesi yönünde bir çalışma ne zaman yapılarak, o dönemki ceza alan astsubaylarımıza hakları iade edilecektir?
 
MALİYE BAKANI’NA SORULAN SORULAR:
Bakanlığınıza Millî Savunma Bakanlığı’ndan veya Genelkurmay Başkanlığı’ndan 2002 yılından bu yana astsubayların özlük haklarını iyileştirecek hangi talepler, hangi tarihte iletilmiştir? Bu talepler nelerdir? Bu taleplere Bakanlığınız hangi tarihte, hangi cevapları vermiştir?Astsubay okulları 2002 yılında yüksekokul seviyesine çıkarılmış olmasına rağmen, daha önce mezun olan astsubayların intibakları halen yapılmamış olup, mağduriyetlerine seyirci kalınmıştır. Astsubaylarımızın hak ettikleri bu intibaklar, hangi tarihte ve nasıl yapılacaktır? Bakanlık olarak bu sürece ne gibi katkı sunacaksınız? Yıllar önce astsubay kıdemli başçavuşlar, yarbay rütbesi kadar maaş almaktayken, bugün yüzbaşı rütbesinin almış olduğu maaşı ancak alabilmektedir. Yıllar içerisinde Astsubaylarımızın eriyen maaşları hak ettikleri seviyeye ne zaman, hangi çalışmayla çıkarılacaktır?Subay statüsündeki üst rütbeli personele hem çalışırken, hem de emeklilikte maaşlarıyla birlikte ödenen 'makam', 'temsil' ve 'görev' tazminatları, bugün çoğu yerleşim biriminde aynı salahiyette görev yapan astsubaylarımıza neden ödenmemektedir? Bu tazminatlar hem emekli, hem muvazzaf astsubaylarımıza hangi tarihte ödenmeye başlayacak ve mevcut adaletsizlik giderilecektir? Aynı işi, aynı karargâhta ve aynı öğrenimleri gördükleri halde astsubaylara neden subayların yarısı kadar yan ödeme verilmektedir. Bu eşitsizlik hangi tarihte giderilecektir? 2006 yılından bu yana Emniyet ve MİT mensuplarına emekliliklerinde ödenen 100 TL zam, astsubaylarımıza da ödenmesi için hangi çalışma başlatılmış, ne zaman uygulamaya geçecektir?
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894