• BIST 9079.97
  • Altın 2323.978
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9394
  • İzmir 16 °C

Mehmet Ali Susam ALTO’da

Mehmet Ali Susam ALTO’da
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve ALTO Başkanı Adnan Saka, “Aliağa ve İzmir Teşvik Konusunda Mağdur Oluyor” Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, “İzmir’de Bulunan ve Milyonlarca Dolar Altyapı Yatırımı Gerçe

CHP İzmir Milletvekili M. Ali Susam ALTO’da

İzmir ve Aliağa Yatırımcı Bekliyor

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve ALTO Başkanı Adnan Saka, “Aliağa ve İzmir Teşvik Konusunda Mağdur Oluyor”

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, “İzmir’de Bulunan ve Milyonlarca Dolar Altyapı Yatırımı Gerçekleştirilen Çok Sayıda Organize Sanayi Bölgesi Yatırımcıların İlgisini Bekliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim kurulu Başkanı Adnan Saka’yı makamında ziyaret  ederek bölgenin ekonomik ve ticari sorunları hakkında bilgi aldı. ALTO Başkanı Adnan Saka, ziyarette teşvik yatırımları nedeniyle İzmir’e ve ilçelerine yeni yatırım yapılmadığını, yatırımların teşvikte daha avantajlı olan Manisa gibi çevre illere taşındığını belirtti. İzmir Milletvekili Susam da, yatırım teşvikleri uygulaması nedeniyle İzmir’in mağdur olduğunu, uygulamanın iller arasındaki entegrasyonu negatif etkilediğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka’yı ziyaret etti. ALTO Yönetim Kurulu Üyelerinden Uğur Akyıldız, Kamer Karaman ve Şenol Dönmez’in de katıldığı ziyarete, CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte gelen Susam, Sanayi ve Ticaret camiasının sorunlarını yakından takip ettiklerini söyledi.

Aliağa ve İzmir Teşvik Konusunda Mağdur Oluyor

ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Saka, yatırım teşvik uygulamasında İzmir'in 1. bölgede yer alması nedeniyle yatırımların, teşvikte 3. bölgede yer aldığı için öncelikli konumda olan Manisa'ya yöneldiğini ifade etti. 

Mevcut yatırım teşvik uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Saka, “Yatırım teşviklerinde Aliağa ve İzmir en az teşviklerin verildiği 1. Bölge kapsamında bulunurken, çok yakınımızda bulunan komşu ilimiz Manisa teşviğin en çok verildiği 3. Bölge kapsamında. Manisa'da yatırım yapıldığında kullanılan krediden, kurumlar vergisine, gümrük vergisi muafiyetinden, sigorta işveren payına kadar çok sayıda teşvik var iken Manisa'ya 5 km mesafedeki komşu bir ilçe olmamıza rağmen biz bu teşviklerden yararlanamıyoruz. İzmir'deki, birçok organize sanayi bölgesinde bulunan yatırımcılar fabrikalarını sökerek, yatırım teşviklerinin çok olduğu Manisa'ya taşıyor. Türkiye'nin en modern altyapısına sahip olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi de aynı sorundan etkileniyor. Teşvikler, bölgeler yerine sektörlere verilmeli. ALOSBİ gibi Türkiye’nin en modern altyapısına sahip Organize Sanayi Bölgesi’ndeki potansiyel parseller yatırımcı beklerken, teşvik nedeniyle yeni yatırımlar gerçekleşmiyor” dedi.

 

Bölgesel Teşvikler Yerine Sektörel Teşvikler Geliştirilmeli

Bölgesel teşvikler yerine sektörel teşviklerin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Saka, “İzmir’de bulunan milyonlarca dolar altyapı yatırımı gerçekleştirilen çok sayıda Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıların ilgisini bekliyor. Ancak yatırım teşvikleri nedeniyle İlimizdeki mevcut yatırımlar çevre komşu illere taşınmakta, yeni yatırımlar ise, İzmir’e göre daha avantajlı teşvik bölgesinde olan illere yapılmakta. Bu durum, büyük bir dış göç alan ve nüfus baskısı altında bulunan İzmir ve ilçelerinde işsizlik sorununun giderek artmasına ve sosyo ekonomik yapının bozulmasına neden oluyor. Biz Ticaret Odası olarak sizden mevcut teşvik konusunun tekrar gözden geçirilmesi konusunda konunun takipçisi olmanızı rica ediyoruz” dedi.

Fabrikaların Dolmasını, Üretimin, İstihdamın Artmasını İstiyoruz

İzmir Milletvekili Susam, İzmir’in ve Aliağa’nın sorunlarını yakından takip ettiklerini ifade ederek, “Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) ile diğer sanayi ve ticaret potansiyeliyle Aliağa sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin gözbebeği bir sanayi ve ticaret merkezidir. Altyapısıyla, telekomünikasyon, ulaşım ve lojistik avantajlarıyla, limanlara ve ihracat noktalarına yakınlığıyla ALOSBİ bu ülkede sanayileşmenin çevreyi kirletmeden, planlı ve sağlıklı yapılabileceğinin en önemli örneği konumunda.  Buranın hızlı bir şekilde fabrikalarla dolmasını, üretimin, istihdamın artmasını diliyoruz” dedi.

Mevcut Teşvik Sistemi, İller Arası Haksızlıklara Neden Oluyor

Teşvik uygulamalarının bölgeler ve iller arasında haksızlıklara neden olduğunu söyleyen Susam, “Teşvik yatırımları uygulaması ekonomiye, sanayiye ve stratejiye uygun değil, bölgesel teşvikler yerine ürün ve sektör bazında teşvikler ülkemizin gerçeği olmalı. Mevcut teşvik yatırım uygulaması bu şekilde olduğu müddetçe birbirine yakın olan kentler arasındaki entegrasyonu ve kümelenmeyi olumsuz hale getirmekte. Bu durumda haksızlıklara neden oluyor ve buna hep birlikte çözüm üretmeliyiz” dedi.

Ekonomik ve Sosyal Sorunlar Ortaya Çıkacak

Teşvik uygulamalarının eşitsizliği nedeniyle yatırımların yoğunlaştığı bazı kentlerde ekonomik ve sosyal sorunların ortaya çıkacağını ifade eden Susam, “Fazla yatırımdan dolayı hızlı sanayileşme ile birlikte dış göçle nüfus daha çok yoğunlaşacak fakat bu orantısız büyümeye paralel yetkin bir planlama stratejisi gerçekleştirilmediği için çeşitli sorunlar ortaya çıkacak” diye konuştu.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894