• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • İzmir 17 °C

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
KALP HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Ramazan’la birlikte oruç tutacakların bu yıl her zamankinden daha dikkatli ve hazırlıklı olması gerekiyor.
 
Temmuz sıcakları ve uzun günler nedeniyle, sağlıklı kişilerde bile fazla miktarda sıvı ve tuz kaybı olabilir.Tansiyonda ani düşmeler, ritim bozuklukları ve bayılma gibi durumlara karşı önlem almak çok önemli. İftarda aşırı miktarda, yüksek kalorili ve yağlı yiyecekler yemenin koroner damar hastalığı olanlarda kalp krizini tetikleyebileceğini söyleyen Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yelda Tayyareci “Oruç dikkatli ve planlı şekilde tutulduğunda tıbben yararlıdır. Ancak bu tamamen bu dönemde uygulanan beslenme ve yaşam şekli ile mümkün” diyor.
 
Ramazan'da sıkça yapılan yanlış beslenme hataları pek çok sağlık problemine yol açabiliyor. Bu sene Ramazan ayı hem sıcak geçecek, hem de uzun açlık süresi olacak. Bu süre içerisinde yaşanacak su ve tuz kaybı, tansiyon düşüklüğüne ve kalp üzerinde olumsuzluklara neden olabilir. Ramazan'da açlık hissi iftar saati geldiğinde çok yemek yeme isteği doğuruyor. Açlık sonrasında iftarda aşırı miktarda, yüksek kalorili ve yağlı yiyecekler yemek ise koroner damar hastalığı olanlarda kalp krizini tetikleyebilir. Acile başvurular özellikle iftar ile sahur arasındaki tokluk süresinde daha çok yaşanıyor. Bunun diğer önemli bir nedeni ise, bu dönemde ardı ardına içilen sigaraların, damarlarda spazm yapıcı etkisi.
 
HURMANIN FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR
Son yıllarda yapılan araştırmalar orucun dikkatli ve planlı bir şekilde tutulduğunda tıbben yararlı olduğunu gösteriyor. Ancak bu tamamen bu dönemde uygulanan beslenme ve yaşam şeklinin düzenlemesi ile mümkün! Örneğin Ramazan’da sık tüketilen besinlerden hurma, dengeli bir enerji ve karbonhidrat içeren mükemmel bir besin kaynağıdır. Lifli bir yiyecek olması bağırsak ve bu dönemde sık rastlanan kabızlık problemlerini de ortadan kaldırır. Aynı zamanda sıvı kayıplarıyla meydana gelebilecek potasyum ve magnezyum açığını da kapatır. Ramazan ayında kilo verilmesi orucun diğer olumlu etkilerindendir. Bu dönemde kan kolesterolleri üzerinde de olumlu etkiler gösterilmektedir.
 
KALP HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Yakın zamanda kalp ameliyatı geçiren, ağır kalp yetersizliği olan, kalp damar hastalığı tanısı konulup tedavi edilmeyenler ve hastanede yatan kalp hastaları oruç tutmamalıdır. Yüksek tansiyon veya kalp hastalığı nedeniyle ilaç kullananlar ise bu konuda doktoruna danışarak, ilaçlarını sahurda ve iftarda aksatmadan alarak oruç tutabilirler. Ancak bu yıl sıcaklar ve uzun günler nedeniyle her zamankinden daha dikkatli olmalılar. Sık tansiyon kontrolü yapılmalı, gerektiğinde doktorla konuşarak ilaçların dozlarının düzenlenmesi gerekir.
AĞIR SPORLARA ARA VERİN
İftar ile sahur arasındaki süre kısa olduğundan, gün içerisinde istirahat ve uyumak oldukça yararlıdır. Bol miktarda sıvı tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sahurda ve iftarda yağlı yiyecekler, çay, kahve ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. İftar yemeğinden sonra yavaş tempolu bir yürüyüş metabolizmayı hızlandırır. Bu dönemde ağır sporlara ara verilmelidir.
 
KOLESTEROL SEVİYESİNİ DENGEDE TUTMAYA YARAYAN 10 BESİN
Balık: Somon, sardalya, hamsi gibi balıklarda bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitleri, kolesterolün yükselmesini engelleyerek, damar tıkanıklığını engelliyor. 
Yeşil yapraklı sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler de aynı şekilde damar sertliğini engeller ve kolesterol seviyesini kontrol altında tutar. Semizotu, pazı, tere, roka, Akdeniz yeşillikleri, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzelere rengini veren klorofil pigmenti ödem sorunu da ortadan kaldırır.
Domates: Domates içinde barındırdığı beta karoten ve güçlü antioksidan etkisi ile vücudumuzu serbest radikallerden korur. Tansiyonu engeller ve kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur. 
Avokado: Avokado, kalp sağlığına faydalı olan potasyum ve aynı zaman da folik asit ve E,B vitaminleri açısından da zengindir.
Kuru erik: Kuru erik içinde barındığı lifler ve fitokimyasalar sayesinde kalbinizi korur. İçindeki potasyum tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Ceviz: Son araştırmalar cevizin kalp sağlığı etkin bir besin olduğunu vurguluyor.
İncir: A, E, K vitaminleri açısından zengin ve antioksidan. 
Karpuz: Karpuz A, C vitaminlerini içerir. Kalp krizine yol açacak serbest radikalleri dengede tutmaya yardımcı oluyor.
Elma: Elma, demir, C vitamini, fosfor ve potasyum ve lif açısından zengin bir meyvedir. Damarların esnekliğini korumasını sağlıyor.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894