ALBET'ten Harmanyeri 1915

Aliağa Belediye Tiyatrosu (ALBET) 18 Mart Çanakkele Zaferi Haftası kapsamında Çanakkale Savaşlarının tüm safhalarının kronolojik bir kurguyla anlatıldığı “Harmanyeri 1915” adlı oyunu sahneledi. Gürdal Uğur’un 2

18 Mart 2008 Salı 21:43

 GÜNAYDIN ALİAĞA'DAN
 BİR YENİLİK DAHA!
 

ALBET TİYATROSU'NUN MUHTEŞEM OYUNU  "HARMANYERİ 1915"

 

TAMAMINI İZLE !

 

 

 

 

 

ALİAĞA BELEDİYE TİYATROSU"NDAN (ALBET) “HARMANYERİ 1915”

 

TARİHE SIĞMAYAN DESTAN ÇANAKKALE ZAFERİNİN ANLATILDIĞI “HARMANYERİ 1915” ADLI TİYATRO OYUNUNU, ALBET OYUNCULARI SAHNEYE KOYDU

Aliağa Belediye Tiyatrosu (ALBET) 18 Mart Çanakkele Zaferi Haftası kapsamında  Çanakkale Savaşlarının tüm safhalarının kronolojik bir kurguyla anlatıldığı “Harmanyeri 1915” adlı oyunu sahneledi. Gürdal Uğur"un 2 perdelik Drama Belgesel tarzında yazdığı oyunu ALBET Sanat Yönetmeni Bora Girgin Sahneye uyarladı. Oyunda savaşın geçtiği yıllardaki askeri ve sivil olaylar 20 değişik sahnede, 41 karakter ve 31 oyuncuyla canlandırıldı. Oyunda 12 figüran oyuncu da yer aldı. 2,5 saat boyunca izleyicilere duygusal anlar yaşatan “Harmanyeri 1915”, bir film kurgusu içinde canlandırılarak, oyun barkovizyondan verilen özel hazırlanmış belgesel görüntüler, stüdyo ses kayıtları, şiirler, türküler ve ağıtlarla zenginleştirildi. Oyun içinde 73 görsel efekt  ve 16 ses efekti kullanıldı.

 

ÇANAKKALE RUHU CANLANDI

TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi"nde sahneye konan ve Çanakkale Savaşlarında geçen olayları belgesel tadında anlatan oyunda ALBET oyuncuları da başarılı performansları ile göz doldurdu. Oyunda Cevat Paşa"yı Cihan Kaymaz, Enver Paşa"yı Alper Bedir, Esat Paşa"yı Diyar Keşim, Talat Paşa"yı Murat Miran, Hafız Nazmi, Hüseyin Avni ve Yzb Fahrettin karakterlerini İmam Yıldız, Seyit Onbaşı"yı Süleyman Turgut canlandırırken Anafartalar Grup Kumandanı Mustafa Kemali ise Aliağa Belediyesi Konservatuar Müdürü Cengiz Savaş canlandırdı. Oyunda Aliağa Merkez Cami İmam-Hatibi Recep Uğraşkan"da görev aldı. Gözde Hindistan ve Gizem Söker oyunda geçen tarihi kronolojiyi anlattı. Çanakkale savaşlarında geçen ibretlik hikayeleri başarıyla sahneye koyan ALBET oyuncularının profesyonellere taş çıkartan performansı oyun sonunda ayakta alkışlandı. 

 

SAHNE, DEKOR VE KOSTÜM BÜYÜLEDİ

Çanakkale savaşının başlangıcından bitişine kadar tüm detayları ele alan belgesel drama tarzındaki oyun salonda bulunanlar tarafından göz yaşları içinde izlenirken, oyuncuların performansı kadar, sahne, dekor ve kostümleri ile de beğeni topladı.

ALBET oyuncularının “Harmanyeri 1915” adlı oyunu büyük bir başarı ile sahneye koymasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren ALBET Sanat Yönetmeni Bora Girgin, “Yaklaşık 500 Aliağalı 2,5 saat boyunca süren tarihimizin en büyük destanlarından olan Çanakkale zaferinin anlatıldığı oyunu soluksuz izledi. Bu da Belediye Tiyatromuzda yetişen oyuncuların ve tiyatromuzun geldiği noktayı en güzel şekilde gösteriyor. Bize her türlü desteği veren ve bu imkanları sağlayan Belediye Başkanımız Tansu Kaya"ya teşekkürü bir borç biliyoruz. Buradan şu müjdeyi de vermek istiyorum. Birçok vatandaşımız yer bulamadığı için oyunu izleyemeden evine dönmek zorunda kaldı. Başkanımızın direktifleri doğrultusunda oyunu hafta içinde tekrarlayacağız. Bunun tarih ve saatini ise ayrıca duyuracağız” diye konuştu. Girgin, yaklaşık 2 aylık bir hazırlık döneminden sonra belgesel drama tarzındaki bu oyunu sahneye koyabildiklerini dile getirerek, “Oyunda kullanılan kostümlerin tamamı Çanakkale Savaşlarının geçtiği 1915 yıllarına göre ayarlandı. Kostümler bire bir orijinalinin kopyası olup, tarihi arşivler yardımı ile hazırlanmıştır” şeklinde konuştu.

 

 

ATATÜRK"Ü CANLANDIRMAK HEYECANLANDIRDI

“Harmanyeri 1915” adlı tiyatro oyununda Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıran Aliağa Belediyesi Konservatuar Müdürü Cengiz Savaş oyun sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cengiz Savaş, Çanakkale Savaşında Arıburnu Komutanlığı ve Anafartalar Grup Komutanlığı yapan Yarbay Mustafa Kemal"i canlandırırken izleyicilerin yoğun ilgisi karşısında sahnede duygulandığını ifade etti. Savaş, “İzleyicilerin Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk"e yoğun sevgi gösterisinde bulunması ve Atatürk karakterini benim canlandırıyor olmam oldukça gurur verici bir hadisedir. Fakat Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırmak gurur verici olduğu kadar aynı zamanda çok zor ve heyecan verici bir olay. Amacımız varlığını Türk varlığına adayan büyük önderin Çanakkale"deki dahiyane askeri başarısını yansıtarak, Türk gençliğine Atatürk sevgisini en iyi şekilde aşılamaktı. Bunu da başardığımıza inanıyorum. İzleyicilerimiz Mustafa Kemal karakterini canlandıran beni karşılarında gördüğünde bile müthiş bir hissiyata kapıldı. Bunu onların gözlerinden çıkan ışıktan okumak mümkündü. Orada duran gerçek Mustafa Kemal olsa ne hissederlerdi bunu düşünemiyorum bile. Ben buradan bir kez daha Büyük Önder Atatürk"ü ve vatan savunmasında şehit düşen tüm askerlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.  

 

FOTO GALERİ

 

Orjinal Boyut İçin Fotoğrafla TIKLAYINIZ 
 
 
 
 
 
 
https://www.gunaydinaliaga.com/ sitesinden 29.03.2024 tarihinde yazdırılmıştır.