• BIST 9524.98
  • Altın 2473.518
  • Dolar 32.472
  • Euro 34.5371
  • İzmir 23 °C

Öğretmenlik Mesleği Gözden Düşüyor

Öğretmenlik Mesleği Gözden Düşüyor
90’lı yılların gözde mesleklerinden olan öğretmenlik, son yıllarda tercih edilen meslek sıralamasında alt sıralara

90’lı yılların gözde mesleklerinden olan öğretmenlik, son yıllarda tercih edilen meslek sıralamasında alt sıralara doğru düşmeye başladı.  Origin Akademi Kurucusu Cüneyd Baştanoğlu, YKS sınavında lisans puan barajını geçen binlerce adayın öğretmenliği tercih etmediğini söyledi. Baştanoğlu, YÖK’ün araştırmalarına göre puanı tutmasına rağmen tercih yapmayan adayların yüzde 52’si ‘Ailem ve çevrem öğretmenlik eğitimi almamı istemiyor’ ve ‘Öğretmenlik ilgimi çekmiyor’ gibi nedenleri öne sürerek, öğretmenlik mesleğini tercih etmediklerini söyledi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından tercih sürecinde lisans puan barajını (180) geçmiş olmasına rağmen tercihte bulunmayan üniversite adayı öğrencilerinin tercih süreciyle ilgili görüş, beklenti ve eğilimlerinin belirlenmesine yönelik olarak geliştirilen anket 27 Ekim – 5 Kasım tarihlerinde uygulandı. YÖK’ün yaptığı tercih anketi adayların meslek ve üniversite seçimi hakkında önemli sonuçlar ortaya koydu. YÖK'ten konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre; söz konusu anket; kayıtlarımızda e-posta adresi bulunan öğrencilere            e-posta yoluyla, e-posta adresi sisteminde bulunmayan öğrencilere ise SMS yoluyla iletildi. “31.000’den fazla” aday bu anketi kimlik numaralarını kullanarak doldurdu.

İŞTE NEDENLER !

YÖK’ün araştırmasında ‘Öğretmenlik Bölümü Tercihleri’nin de detaylı incelendiğini belirten Origin Akademi Kurucusu ve Eğitim Koçu Baştanoğlu,  “Çalışmada tercih sürecinde lisans puan barajını geçmiş olmasına rağmen tercihte bulunmayan üniversite adaylarının, öğretmenlik bölümünü neden tercih etmedikleri ortaya konuyor. İlgili puan türlerinde adayların taban başarı sırası şartını (300 bin) sağladığı halde Öğretmenlik Programlarını tercih etmeme nedenlerine etki eden en önemli faktör; ‘Öğretmenlik alanının adayların ilgisini çekmiyor olması’ olarak karşımıza çıkıyor. Adayların, Öğretmenlik Programlarını tercih etmeme nedenleri arasında ilk sırayı %48 ile “öğretmenlik alanının ilgimi çekmemesi”, ikinci sırayı %31 ile “bu alandan mezun olduktan sonra iş bulma imkanının kısıtlı olması”, üçüncü sırayı ise %8 ile “öğrenim görmek istediğim üniversitenin öğretmenlik programına puanımın yetmemesi” faktörü yer alıyor. Ankette “Ailemin ve çevremin öğretmenlik öğrenimi görmemi istememesi” faktörü de yüzde 4 ile sıralamada yer alıyor” diye konuştu.

ROL MODEL ÖĞRETMEN

Öğrencilerin kendilerine rol model alabilecekleri bir öğretmen figürü ile karşılaşmamış olmalarının da mesleğe olan ilgilerini azalttığını belirten Baştanoğlu, şunları söyledi : “Öğretmenlik mesleğinin öğrencilerin ilgisini çekmemesinin nedenlerinden biri de eğitim hayatları boyunca kendilerine rol model alabilecekleri bir öğretmen figürü ile karşılaşmamış olmalarıdır. Halbuki çocukların ailelerinden sonra ilk tanıştıkları kişiler hep öğretmenleri olmuştur. Küçücük yaşlarından itibaren tanıyıp, rol model alabilecekleri en muhtemel kişiler onlar iken öğrencilerin öğretmen olmayı tercih etmemelerinin nedenlerini sorgulamak gerekir. Geçmiş yıllardan farklı olarak günümüzde öğrenciler; hayat temposu ile yorulmuş,  ortalama gelir düzeyinin çok az üzerinde aldıkları maaş ile mutlu olamayan, kendilerini geliştirmeye vakit bulamayan, müfredat ve sınav sisteminde yapılan sürekli değişimlerle motivasyonları zedelenen bir öğretmen kitlesi ile karşı karşıyalar. Böyle bir durumda öğretmenlik mesleğine özenmeleri de oldukça güçtür” diye konuştu /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894