• BIST 9714.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 24 °C

Oğuzhan'dan Kadınlara Davet

Oğuzhan'dan Kadınlara Davet
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ/ Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Cumhuriyetin eseri olan kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin üzerinden 77 yıl geçmiş olmasına rağmen toplumda halen kadına gereken önem ve

KADINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLİŞİNİN 77. YILDÖNÜMÜNDE CHP ALİAĞA İLÇE BAŞKANI ÖZLEM ŞAN OĞUZHAN’DAN KADINLARA DAVET; “SEÇİLME HAKKINIZI EN İYİ KULLANABİLECEĞİNİZ ADRES CHP ”     

CHP ALİAĞA İLÇE BAŞKANI ÖZLEM ŞAN OĞUZHAN; “KADIN HAKLARINA SAHİP ÇIKMAK CUMHURİYETE SAHİP ÇIKMAKTIR”

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ/ Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Cumhuriyetin eseri olan kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin üzerinden 77 yıl geçmiş olmasına rağmen toplumda halen kadına gereken önem ve değer verilmediğini için kadınların özellikle seçilme hakkını yeterince kullanamadığını belirtti. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Oğuzhan; “Dünyada medeniyetin beşiği denilen birçok ülkede kadın haklarını görmezden gelinirken Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte Atatürk sayesinde Türk kadını birçok hak elde etti. Kadın haklarına sahip çıkmak Cumhuriyete sahip çıkmaktır.” dedi.    

 

Toplumun yarısını kadınların oluşturuyor

5 Aralık1934'te yapılan anayasa değişikliğiyle Türkiye’de kadına seçme ve seçilme hakkı verildiğini belirten Aliağa ilçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan; “Türkiye'de kadınlar; 20 Mart 1930'da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandılar. 1933'te Köy Kanunu'nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi. Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık1934'te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. 8 Şubat 1935'de ilk defa meclis seçimlerine katılarak kadınlar TBMM’de temsil edildi. Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle birlikte kadınların sosyal ve kültürel alanda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette eşit haklara sahip olmalarının sağlandı ancak uygulama hiçbir zaman böyle olmadı. Üzerinden 77 yıl geçmesine rağmen toplumun yarısını oluşturan kadınların sayısal ve niteliksel değerinin bir anlamı ve  ağırlığı olmadı.” dedi.   

“Kadın haklarına sahip çıkmak Cumhuriyete sahip çıkmaktır.”

Kadınların haklarına sahip çıkması gerektiğini belirten Oğuzhan; “Bizler açısından durum her geçen gün kötüye gidiyor, diyebiliriz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil oranımız yüzde 14, Kamuda görev yapan üst düzey yöneticilerin sadece yüzde 7’si kadın. Dünya Ekonomik Forumu, 2010 verileri Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu’nda 134 ülke arasında Türkiye’yi 126’ncı sıraya yer alıyor. Kadınlarımızın ekonomiye katılımda 132’nci, maaş eşitliği konusunda 102’nci, siyaset alanında kadın-erkek eşitliği konusunda 89’uncu, kadının parlamentoda temsilinde 82’inci, kadın bakan sayısı açısından ise 135 ülke arasında 99’uncu sırada yer alabilmişiz. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi Cumhuriyet ve Atatürk sayesinde haklarını edinen kadınlarımız, bu haklarını neredeyse kaybetmek üzeredir. Dolayısı ile kadınlarımız bu haklarına sahip çıkmalıdır. Kadın haklarına sahip çıkmak, Cumhuriyete sahip çıkmak demektir. Çünkü Cumhuriyet sayesinde bu haklar elde edilmiştir” dedi.   

 

“Kadınların kendilerini ifade edebileceği en uygun adres CHP”

Kendisinin seçilmiş kadın ilçe başkanı olduğunu belirten CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan kadınların seçilme haklarını sonuna kadar kullanabilmeleri için partisine davet etti. Oğuzhan; “Hiç şüphe yok ki kadınlar 77 yıldır özellikle seçilmek için büyük mücadeleler vermiştir ve halen vermektedirler. Özellikle siyasette temsil edilme konusunda büyük güçlükler çeken kadınların kendilerini en iyi ifade edeceği adresin Cumhuriyet Halk Partisi olduğuna inanıyorum. İlçemiz özelinde de bakıldığında belediye meclisimizin yüzde 40’nı il genel meclisimizin yüzde 33’nü kadınlar temsil etmektedir ki; bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerindedir.  Seçilmiş kadın ilçe başkanı olarak tüm kadınları, onlar için en doğru adres olan Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapmaya, kendilerini ifade etmeye, sorunlarını gündeme getirmeye davet ediyorum. Bu vesile ile seçme ve seçilme hakkını bizlere kazandıran Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ulu önder Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, kadın haklarını dile getirilmeye gerek kalmayan bir Türkiye diliyorum.” dedi.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894