• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • İzmir 17 °C

Otomotivciler Gelecekten Umutlu

Otomotivciler Gelecekten Umutlu
Otomotivciler, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından satış rakamlarında yüzde 50’lere varan düşüşe ve yatırım ertelemelerine rağmen gelecekten umutlu

OTOMOTİVCİLER GELECEKTEN UMUTLU

Otomotivciler, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından satış rakamlarında yüzde 50’lere varan düşüşe ve yatırım ertelemelerine rağmen gelecekten umutlu. Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu toplantısı Yengeç Restoran’da sektörün duayen isimlerinin katılımı ile gerçekleşti. 15 Temmuz sonrası Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği toplantıda EBSO Geçmiş Dönem Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, İTO Geçmiş Dönem Meclis Başkanı Selami Özpoyraz da görüşlerini açıklarken, toplantıda konuşan EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası otomotiv sektöründe bulanık bir hava başladığı söyledi. İduğ, ikinci 6 ayda karların düştüğünü belirterek, işletmelerin doğru adımlar atması halinde sektörün önümüzdeki günlerde yeniden canlanacağını ifade etti.

MÜŞTERİNİN YANINDA OLAN KAZANACAK

Türkiye’nin ekonomik yapısının sağlam olduğunu ve otomotiv sektörünün her şartta ekonomiyi kalkındıracak güçte olduğunu belirten İduğ, 2016 yılının ilk 6 ayının normal değerlerde geçtiğini kaydetti. İduğ,  “İkinci 6 ay döviz artışı ve 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrasında ciddi tedirginlik yarattı. OHAL ile beraber piyasalarda ikinci 6 ayda ciro düşmeye başladı ve istikrarsızlık belirginleşti. Cirolar yüzde 20 ile yüzde 50 arası geriledi. Temmuz ayında da darbe girişimi sonrası geçen yıl temmuz ayına göre satışlarda yüzde 50 gerileme oldu. OHAL nedeniyle sektördeki bazı yatırımlar durdu.  Bu yıl kar beklemiyoruz. Aldığı malın ödemesini düzenli yapan işletmeler 2016 yılında başarılı olacak. Masada oturacağımız bir işletme stratejisi değil, müşterinin yanında zaman geçireceği bir yıl olacak. OHAL uzar mı bilemeyiz ama biz müşteri risklerini yöneten pozisyonda olursak daha iyi bir yıl geçirmiş olacağız” diye konuştu.

REKOR SATIŞ BEKLENTİSİ

Sektörün son dönemde yaşadığı gelişmeleri değerlendiren EBSO Geçmiş Dönem Meclis Başkanı ve Tiryakiler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki ise, ”Ülkemiz olağanüstü bir durumdan geçiyor. Ama inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti öyle güçlü devlet ki bu belalarında üstesinden gelecektir. Bizlerde bu durumdan iş alemi olarak tedirginiz. Ama yurtdışındaki tedarikçi firmalar bizim ile ilgili bir tedirginlik yaşamıyor. Onlar yatırımlarına ve malzeme göndermeye devam edeceklerini söylediler. Batılılar meselelere daha kılcı daha rasyonel yaklaşıyorlar. Yılın son çeyreğinde de rekor satışlar olabilir. Otomotiv sektörü büyümesine emin adımlarla devam ediyor” diye konuştu.

BİRLEŞELİM, KAZANALIM

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin otomobil satışlarını etkilediğini dile getiren İTO Geçmiş Dönem Meclis Başkanı ve Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz ise, geçen yıla oranla araç satışlarının yüzde 40 düştüğünü ifade etti. Yedek parça sektöründe gelecek olmadığını açıklayan Özpoyraz, “Bizim yapmamız gereken birleşmektir. Birleşme olmazsa hiçbir gelişme yaşayamayız. Birleşirsek daha hızlı gelişeceğiz. Bugün TOFAŞ’ın üretim tesisinde 37 saniyede bir araba düşüyor banttan. Şimdi ikinci bir yer arıyorlar yatırım için. İş gücü ucuz ve kaliteli çalışan var. Benim önerim birleşmektir” diye konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894