• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İzmir 15 °C

PAGEV’in Şikayeti AB Komisyonu’nu Harekete Geçirdi

PAGEV’in Şikayeti AB Komisyonu’nu Harekete Geçirdi
Fransa hükümetinin 2020 yılından sonra kullan-at plastik bardak, tabak, çatal/bıçak türü ürünlerin satışına sınırlama getiren tebliğine karşı mücadelesini sürdüren PAGEV, Avrupa Birliği’ni harekete geçirdi.
PAGEV’İN ŞİKAYETİ AB KOMİSYONU’NU HAREKETE GEÇİRDİ

Fransa hükümetinin 2020 yılından sonra kullan-at plastik bardak, tabak, çatal/bıçak türü ürünlerin satışına sınırlama getiren tebliğine karşı mücadelesini sürdüren PAGEV, Avrupa Birliği’ni harekete geçirdi. PAGEV ve İcra Kurulu Üyesi olduğu Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Derneği’nin (EUPC) şikayetlerini değerlendiren Avrupa Komisyonu, konuyu gündemine taşıdı.

Geçtiğimiz ay Fransa hükümeti, 1 Ocak 2020’den sonra kullan-at plastik bardak, tabak, çatal, bıçak türü ürünlerin satışına sınırlama getiren bir tebliği meclisten geçirmiş ve Fransa’da 2020’den sonra sadece Plastik dışı veya biyobazlı plastiklerden üretilen veya kompostlanabilir türdeki biyoplastiklerden elde edilen kullan-at tipi ürünler satılabileceğini duyurmuştu. Tebliğin Fransa’ya ve Fransa’nın eski sömürgelerine ihracat yapan Türk plastikçileri olumsuz etkileyeceğini belirterek harekete geçen Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) mücadelesinde önemli bir adım attı.

Fransa’nın bu kararının 2020 yılından itibaren uygulanması halinde Türkiye’nin yıllık kaybının 30 milyon doları bulması bekleniyor. Olayın farklı bir boyutu ise 500 milyon dolarlık Fransız pazarının diğer AB ülkelerindeki plastikçilere de kapanacak olması.
 
PAGEV söz konusu tebliğin uygulanmaması için hem Türk plastikçiler hem de İcra Kurulu üyesi olduğu Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Derneği (EUPC) adına AB Komisyonuna başvurular yaptı. Şikayetleri değerlendiren Avrupa Komisyonu Sanayi, İç Pazar ve Girişimcilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hans Ingels, konuyu AB Komisyonu gündemine aldı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Fransa Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, AB üyesi diğer ülkelerin kabul etmediği bu yasaklama kararını, AB’nin onayı olmadan almıştır. Bu karar uygulanırsa 2020 yılından sonra Almanya’da üretilen bir plastik bardak artık Fransa’ya satılamayacak, dolayısıyla Avrupa Birliği’nin temeli olan malların serbest dolaşımı sekteye uğrayacak. Ayrıca diğer AB ülkelerinin kabul etmemelerine rağmen, Fransa’nın bilimsellikten uzak olarak aldığı bu siyasi karar, doğru bir şekilde anlatılmazsa “Plastik Ürün Karşıtlığına” dönüşme riski taşıyor. Bu sebeple  PAGEV’in yanı sıra İcra Kurulu üyesi olduğumuz Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Derneği (EUPC) olarak da Avrupa Komisyonuna bu tebliğin uygulanmaması için gerekli başvuruları yaptık. Mücadelemiz karşılık buldu ve Avrupa Komisyonu şikayetimizi değerlendirerek gündemine aldı” dedi.

Eroğlu konuşmasına şu sözlerle son verdi: “Geçtiğimiz yıl Avrupalı Plastik Derneklerine ev sahipliği yaptığımız İstanbul Plastik Zirvesi ve imzaladığımız Deklarasyon çerçevesinde Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi ve AB’de ‘öncü’ ülke olarak sektörümüzün menfaatlerinin korunması için çalışmalara devam edeceğiz.” /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894