• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İzmir 8 °C

Pankobirlik’ten Kooperatiflere Rekor Sevkiyat

Pankobirlik’ten Kooperatiflere Rekor Sevkiyat
31 Kooperatifin Merkez Birliği olan ve 1,6 milyon pancar üreticisini temsil eden Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği’nin (PANKOBİRLİK) Genel Kurulu Ankara’da yapıldı

PANKOBİRLİK’TEN KOOPERATİFLERE REKOR SEVKİYAT

31 Kooperatifin Merkez Birliği olan ve 1,6 milyon pancar üreticisini temsil eden Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği’nin (PANKOBİRLİK) Genel Kurulu Ankara’da yapıldı. Tüm kararların oybirliği ile alındığı Genel Kurul’da konuşan Başkan Recep Konuk, Kooperatiflere Torba Yasa ile yapılan düzenleme ile kooperatif mağazalarından üye dışı satış, kurumlar vergisi muafiyetini kaybetmeksizin üye dışı satış ve faaliyet alanı dışında ürün pazarlama imkânı getirilmesi çalışmalarında son aşamaya gelindiği müjdesini verdi.

PANKOBİRLİK’İN 45’inci Olağan Genel Kurulu, Ankara’daki merkezinde gerçekleştirildi. AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “PANKOBİRLİK olarak bir faaliyet yılını daha 1,6 milyon üyemizin karşısına başımız dik, alnımız ak çıkmamızı sağlayacak şekilde işimizi tam ve kâmil manada yapmanın iç huzuruyla tamamladık. Bu faaliyet yılının sonunda da Allah’a şükür, önceki hizmetlerimize yenilerini ekledik, biz kooperatifçilikte ezberleri bozduk, şimdi de sanayileşmede çıtayı yükseğe koyduk” dedi.

HEM ETKİNLİĞİ HEM GÜCÜ ARTTI

PANKOBİRLİK’in; başarılarıyla kooperatifçilik alanında herkesten bir adım öne çıktığını belirten Başkan Recep Konuk; “Bu kurum artık bilanço rakamlarına bakıp, ‘Ne yapacağız’ diye tasalanmak yerine, ‘Daha çok ne yapabiliriz’ diye konuşan, düşünen bir kurumdur. Kurumumuzun bu pozisyonu bence her şeyden daha değerlidir” diye konuştu.

1 MİLYAR 319 MİLYON TL’LİK ÜRÜN SEVKEDİLDİ

PANKOBİRLİK’ten Kooperatiflere sevk edilen ürünlerin tutarının bir önceki yıla göre yüzde 21’in üzerinde artarak 1 milyar 319 milyon TL’yi aştığını vurgulayan Başkan Recep Konuk, “PANKOBİRLİK’in Kooperatiflere sevk ettiği ürün hacminin artması demek, Kooperatiflerin satış hacminin de artması demektir. Geldiğimiz nokta, mevcut mevzuat ve o mevzuatla sınırları çizilen ticaret şartları çerçevesinde erişilebilecek en yüksek hacimdir” ifadelerini kullandı.

YENİ DÜZENLEMELER OLACAK

Torba Yasada yer alan ve Meclise sevk edilen düzenleme ile Kooperatif Satış Mağazalarınınhem ortak dışı satış, hem de faaliyet konusu dışında ürün satışı yapma imkânına kavuşacaklarını ifade eden Başkan Konuk; “yani mağazalarımızın hem müşteri portföyü genişleyecek hem de ürün gamı genişleyecek. Ortak dışı satış ya da faaliyet alanımızla ilgili ürün dışında satış nedeniyle kurumlar vergisi muafiyetimize zeval gelmeyecek. Düzenleme ile mağazalarımızdan yapacağımız ortak dışı satışlar ve ortağa faaliyet alanı dışında sattığınız ürünler üzerinden kurumlar vergisi ödeyeceğiz” dedi.

‘ÖZELLEŞTİRMEDE YAPICI DAVRANDIK’

Şeker Fabrikalarının özelleştirilme konularına da değinen Başkan Recep Konuk, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şeker özelleştirmesi bildiğiniz gibi ülkemizin gündeminde olan konulardan biri. Biz PANKOBİRLİK olarak şeker özelleştirmesinde hiç ‘istemezükçü’ bir tavır takınmadık. Hep yapıcı davrandık. Bizim bir tane kaygımız var, bu fabrikaların şeker üretmeye dolayısıyla da pancar üreticisinin pancar üretmeye devam edebilmesi. Bunun da ancak üreticinin de içinde olduğu bir özelleştirme modeli ile mümkün olduğunu her platformda yüksek sesle ifade ediyoruz. Biz yine aynı yerde duruyor ve hükümetimize bu özelleştirme ile ilgili tavsiyelerimizi ısrarla ifade etmeye devam ediyoruz. Bizim bağcı dövmek gibi bir derdimiz yok. Bizim derdimiz bağın üzüm vermeye devam etmesi. O nedenle biz şeker fabrikalarının nasıl özelleştirileceğinden, özelleştirilip özelleştirilmeyeceğinden çok bu fabrikaların şeker üretmeye çiftçinin de şeker pancarı üretmeye devam edebilmesi ile ilgileniyoruz. Bunun için en sağlıklı modelin de üreticinin de içinde olduğu bir özelleştirme modeli olduğunu biliyoruz. Bu dünyada denenmiş ve başarısı tescilli bir model.

ABD VE ALMANYA’DA ÜRETİCİ KOOPERATİFLERİ ÖN PLANDA

Mesela ABD’de pancar şekeri fabrikalarının tamamı üretici kooperatiflerinindir ve bu fabrikaların başarısı tartışmasızdır. ABD’de kooperatiflerin şeker fabrikalarındaki sahiplik oranı yüzde 60’ın üzerindedir. Almanya’da bu oran yüzde 75’tir. Şeker sektörünün özelliği gereği pancarı üretenin sanayisinin de içinde olması sektörde başarıyı arttıran bir durumdur ve bu birçok ülkede uygulama ile tescillenmiştir. Biz bu süreçte arkadaşlarımıza özellikle şunu ifade ediyoruz, ‘Şeker özelleştirmesi bir demir-çelik fabrikası, bir elektrik santrali özelleştirmesi gibi değildir ve tarım takviminden bağımsız yapılamaz.’

Konuşmaların ardından yapılan oylamalarda Yönetim ve Denetim Kurulları oy birliği ile ibra edilirken faaliyet yılına ait hesaplar da oy birliği ile tasdik edildi.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894