• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İzmir 18 °C

Rahmi M. Koç Müzesi Koleksiyonu Yeni Objelerle Büyüyor

Rahmi M. Koç Müzesi Koleksiyonu Yeni Objelerle Büyüyor
Türkiye’de ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müze olan Rahmi M. Koç Müzesi, Savarona yatına ait filika,

RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ KOLEKSİYONU YENİ OBJELERLE BÜYÜYOR

Türkiye’de ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müze olan Rahmi M. Koç Müzesi, Savarona yatına ait filika, Greenwald buhar makinesi, Maid of Honour amiral teknesi, Union Pasifik demiryolu lokomotif modeli ‘Big Boy’, MG A Model ve Marshall buharlı yol silindirinin de bulunduğu 6 yeni objeyi koleksiyonuna ekledi. Müzenin kalıcı koleksiyonuna eklenen ve birbirinden enteresan hikâyelere sahip objeleri 22 Kasım’dan itibaren tüm müze ziyaretçileri görebilecek.

Sanayi, iletişim ve ulaşım tarihindeki gelişmeleri yansıtan ülkemizin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonuna altı farklı obje daha ekledi. Rahmi M. Koç’un ev sahipliğinde gerçekleşen davette, buharlı yol silindirinden Atatürk’e ait Savarona yatının filikasına kadar birbirinden farklı objelerin hikâyeleri de paylaşıldı. Müzenin kalıcı koleksiyonuna eklenen objeler şöyle: ‘Marshall buharlı yol silindiri, I.&E. Greenwald buhar makinesi, M/Y Savarona yatına ait filika, Union Pasifik demiryolu lokomotif modeli ‘Big Boy’, Maid of Honour amiral teknesi ve MG A Model.’

Müze tarihinde ilk kez tarihsel önemi büyük objeleri aynı anda koleksiyona kattıklarını belirten Rahmi M. Koç, “Bu gece beşi doğal ölçüsünde biri de ağır hizmet tipi altı modeli koleksiyonumuza katıyoruz. Bu modellerin tümü müzenin atölyesinde restore edilip orijinal hallerine geri döndürüldüler. Farklı ülkelerden gelen bu modellerin Rahmi M. Koç Müzesi’ne bağışlanmalarında ve ödünç verilmelerinde kadim dostlarım çok önemli roller oynadılar. Müzemizin koleksiyonu ile gurur diyoruz ve rahatça söyleyebilirim ki, Rahmi M. Koç Müzesi ile dünyada eş değer olan tek müzeler İngiltere’deki Bilim ve Ulusal Demiryolları Müzeleri ile Almanya’daki Almanya Müzesi’dir.” dedi.

OBJELER HAKKINDA KISA BİLGİ:

MARSHALL BUHARLI YOL SİLİNDİRİ, 1928

12 tonluk ‘S’ tipi Marshall buharlı yol silindiri, 1928 yılında Marshall Sons&Co.Şirketi tarafından İngiltere’de üretildi. Sergilenen model, Yunanistan Hükümeti tarafından verilen toplam 100 adet ‘S’ tipi buharlı silindir siparişi dahilinde üretilen makinelerden biri ve Atina’daki Glyfada Belediyesi’ne ait.

I. & E. GREENWALD BUHAR MAKİNESİ, 1906

62 ton ağırlığındaki çapraz bileşik, yatay buhar makinesi Cincinnati, Ohio’da inşa edildi. Amerikan tarzı olarak bilinen, halat tahriki ile süreklilik sağlanan, güç aktarma sistemi olan makine 366 metre uzunluğundaki 38 mm çaplı halatın aktarımı ile dakikada 36 devir yaparak 750 beygir güç sağlıyor. Teksas Beaumont'taki Beaumont pirinç değirmenine 56 yıl boyunca hizmet vermiş ve National Register of the Historic Places By the U.S. Park Service organizasyonu tarafından tarihi obje olarak kayıt altına alınmış.

M/Y SAVARONA YATINA AİT FİLİKA, 1931

M/Y Savarona, Blohm & Voss Tersanesi tarafından Hamburg'da 1931 yılında inşa edildiğinde 136 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük yatı olma özelliğine sahipti. Türkiye Cumhuriyeti'ne ait Cumhurbaşkanlığı yatı olarak 23 Şubat 1938'de Mustafa Kemal Atatürk'ün kullanımı için tahsis edilmişti.

UNİON PASİFİK DEMİRYOLU LOKOMOTİF MODELİ  “BİG BOY” , 1941

Ebatlarından dolayı “Big Boy” lakabı verilmiş olan lokomotiflerin 25 tanesi, 1941 ile 1944 yılları arasında inşa edilmişti. Sergilenmekte olan “Big Boy” lokomotifinin çalışan ve çok sayıda yolcu taşıyabilen 1/8 ölçekli buharlı modeli, Windsor, İngiltere’de Ian Rough tarafından yapılmış.

MAİD OF HONOUR AMİRAL TEKNESİ 1927

İngiliz Deniz Kuvvetleri için İngiltere Cowes’deki J. Samuel White & Co. Tersanesinde inşa edilen amiral teknesi, dizel motora sahip ilk pirinç bacalı askeri teknelerden biri. Hizmet ettiği HMS Hood yaklaşık 1500 kişilik mürettabatı ile 1941 yılında Alman savaş gemisi Bismarck tarafından batırıldığı sırada limanda tamirat görmekteydi. “Historic Naval Ships Association” üyesi.

MG A MODEL, 1955

1955 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan ve MG TF modeli yerine tasarlanmış olan MG A piyasaya sürümünden üretiminin durdurulduğu 1962 yılına kadar 101 bin 081 adet satılarak İngiltere’nin en fazla ihraç ettiği araba modeli olmayı başardı.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894