• BIST 9645.02
  • Altın 2414.538
  • Dolar 32.5801
  • Euro 34.8134
  • İzmir 23 °C

Shell Eco-Marathon'a Gerisayım

Shell Eco-Marathon'a Gerisayım
Türkiye’nin genç mühendisleri yakıt tasarrufu alanında yeni bir rekor kırmak üzere, 21. Shell Avrupa Eco-marathon Yarışması’nda bir kez daha yerlerini alacak. Bu yıl 20-21 Mayıs tarihinde Fransa’nın Nogaro Pisti’nde düzenlenecek

Türkiye’nin genç mühendisleri yakıt tasarrufu alanında yeni bir rekor kırmak üzere, 21. Shell Avrupa Eco-marathon Yarışması’nda bir kez daha yerlerini alacak. Bu yıl 20-21 Mayıs tarihinde Fransa’nın Nogaro Pisti’nde düzenlenecek ve dünya genelinde yüzlerce tasarımın yarışacağı Shell Eco-marathon’da Türkiye’yi temsil etmek için bugüne kadar aralarında İstanbul Teknik Üniversitesi, Şişli Terakki Lisesi, Eyüboğlu Eğitim Kurumları, Özel Kasımoğlu Coşkun Fen Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi, Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi, Marmara Koleji ve Sakıp Sabacı Anadolu Lisesi’nin bulunduğu toplam 8 okul başvuruda bulundu. Ekipler, önümüzdeki dört ay içinde, Nogaro’da yarıştıracakları araçlarını geliştirme hazırlıklarını tamamlayacaklar. 

Avrupa’nın en iyi genç bilimsel yaratıcılarını, mühendislerini ve girişimcilerini sürdürülebilir bir ulaşım için heyecanlı bir yarışta bir araya getiren Shell Eco-marathon’da Türkiye’den de gençler, en az yakıtı en yüksek verimlilikte kullanarak yeni araç konspetleri geliştirecek. Bir yandan da benzin ve dizel yakıt gibi geleneksel enerji kaynaklarının yanı sıra, LPG, güneş, hidrojen, bio-mass gibi daha temiz enerji türlerini maksimum oranda kullanarak bu kaynakları deneme şansını yakalayacaklar. Shell Eco-marathon, geleceğin otomobillerini andıran “Prototip” ve dış görünüş olarak yol amaçlı normal otomobillere benzeyen ancak bugünün sınırlı olanaklarına rağmen enerjinin optimum kullanımını hedefleyen “Urban” olmak üzere iki bölüm halinde yapılacak. Benzin, dizel, LPG ve alternatif enerji kaynakları olmak üzere 4 ayrı enerji kategorisinde yapılacak olan araçlar, temel araçlar, iletişim, tasarım, teknik yenilik, emniyet ve eğitim olmak üzere 6 ayrı kategoride değerlendirilecek. 

Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi 7 okul temsil etmişti

Shell Eco-marathon’ta bu yıl Türkiye 3. kez temsil edilecek. Bu önemli uluslararası yakıt tasarrufu yarışmasında geçtiğimiz yıl ülkemizi, Özel Kemer İlköğretim Okulu, Maltepe Coşkun Koleji, Eyüboğlu Eğitim Kurumları, Şişli Terakki Okulları, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Şehremini Lisesi ve Özel Kasımoğlu Coşkun Fen Lisesi temsil etmiş ve tasarımları, çabaları, pratik çözümleri ve sempatik tavırlarıyla katılımcıların beğenisini toplamışlardı. 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey’in 2005 yılında Fransa’daki Organizasyon’a bizzat katılarak öğrencilere destek verdiği yarışma’da, Kasımoğlu Koleji ve Şişli Terakki Lisesi ilk 100 sıralamasına girerken, diğer Türk okullar ise geliştirdikleri yeni tasarım ve projeleriyle büyük ilgi çekmişti. Türk misafirperverliğini en iyi şekilde sunan Maltepe Coşkun Koleji de organizasyon’un en misafirperveri ödülünü kazanmıştı.

2006 Shell Eco-marathon’a Avrupa Birliği Enerji Komisyonu’ndan büyük destek 

Shell Eco-marathon yarışması bu yıl da Avrupa Birliği Enerji Komisyonu’nun desteğiyle gerçekleştirilecek. Avrupa Birliği Enerji Komisyonu verdiği bu kararla, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, Shell Eco-marathon’un yalnızca teknolojik yenilikleri teşvik açısından değil, sürdürülebilir ulaşım konusuna da çok önemli katkıda bulunduğunu resmen onayladı. 20 yılı aşkın bir süredir düzenlenen yarışma, geleceğin etkin ve sürdürülebilir ulaşımını yaratmanın sorumluluğunu taşıyan yeni kuşak mühendis ve tasarımcılar için bir esin kaynağı işlevini görüyor. Avrupa Birliği Enerji Komisyonu üyesi Andris Piebalgs konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: 

“Sürdürülebilir ulaşım, Avrupa Birliği Enerji Komisyonu’nun en büyük önceliklerinden biridir ve gerek teknolojik yenilikleri gerekse enerji verimliliğini teşvik yönünde şimdiden bir dizi inisiyatif geliştirmiş durumdadır. Çoğu enerji kaynağı sınırlı olduğundan, sürdürülebilir ulaşım, bu bağlamda, fosil yakıtları daha akıllıca kullanmak ve alternatifler geliştirmek anlamına geliyor. Shell Eco-marathonu destekleyerek, ulaştırma sektöründeki enerji verimliliğini iyileştirmeye yönelik yenilikleri teşvik etmiş ve enerji tasarrufuyla ilgili davranış değişikliklerini desteklemiş olacağız. Ancak kilit aktörlerin desteği ve gençlerin katılımı olmaksızın bu çabalar hiçbir sonuç veremez. Komisyon’un Shell Eco-marathon’u desteklemeye ve böylelikle bu birleşik çabaya yararlı bir katkı sunmaya karar vermiş olmasının nedeni budur.” 

2005’te Bir litre yakıtla 2 bin 836 km yol katedildi

Shell Eco-marathon 2005’te 3,000’den fazla öğrenci 200 ekiple yarışmıştı. Shell bu yıl, Avrupa’nın her yerinden daha çok sayıda okul ve üniversiteden genç mühendisi, yakıt verimliliği konusuna teşvik edebilmeyi hedefliyor. Ekipler bu yıl, geçen yılın şampiyonu olan ve araçları bir litre yakıtla 3.836 km yol kat eden İsviçreli ekibin rekorunu kırmak için mücadele edecek.

1985 yılında dört ülkeden 25 takımla başlayan Shell Eco-marathon ve geçen yıl 18 ülkeden katılan okulları ve temsilcileri ağırladı.(Şenol Gök)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Volvo Kamyon Ve Temsa'dan, Stratejik Iş Birliği05 Eylül 2016 Pazartesi 16:25
  • Aston Martın Db11’e Dünya Basınından Tam Not02 Eylül 2016 Cuma 19:35
  • Bajaj Discover 150F Türkiye’de!27 Nisan 2015 Pazartesi 10:12
  • Yeni Skoda Superb24 Şubat 2015 Salı 17:02
  • Mercedes-Benz’in yepyeni modeli16 Ocak 2015 Cuma 13:40
  • Nıssan’dan yılın son fırsatı...01 Aralık 2014 Pazartesi 09:55
  • Nissan,1.2 X-Tronic ile Daha Güçlü23 Kasım 2014 Pazar 16:48
  • Nissan Cenevre Motor Show’da07 Mart 2014 Cuma 15:08
  • En çok gözlük yakışan kişisi01 Mart 2014 Cumartesi 18:14
  • 2014 Yılının 5 Yıldızlı Crossoverı28 Şubat 2014 Cuma 12:28
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894