• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • İzmir 23 °C

Siber Saldırganlar Klimaları Botnetlere Dönüştürüyor

Siber Saldırganlar Klimaları Botnetlere Dönüştürüyor
Klimalar, sadece yaz sıcağından kurtulmak istediğimizde aklımıza geliyor

Klimalar, sadece yaz sıcağından kurtulmak istediğimizde aklımıza geliyor. Ancak güncel bir araştırma, akıllı klima gibi internete bağlı ev cihazlarımızı hedefleyen siber saldırganların, milyonlarca kişiyi etkileyen büyük elektrik kesintileri yaratabileceğini gösteriyor. IoT cihaz üreticilerinin siber saldırılara karşı dayanıklı ürünler tasarlaması gerektiğini belirten Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, aksi takdirde evlerdeki akıllı cihazları hedef alan siber saldırganların büyük çapta elektrik kesintilerine yol açabileceğini belirtiyor.

Princeton Üniversitesi araştırmacılarının IoT cihazların güvenliğine dair oluşturduğu yeni rapor, akıllı klimalar gibi internete bağlı çalışan cihazlara yönelik siber saldırıların büyük kapsamlı elektrik kesintilerine yol açabileceğini gösteriyor. Siber saldırganlar, yazın çok kullanılan klimaları botnetlere dönüştürerek elektrik tüketimlerini artırabiliyor. Yüz binlerce cihazla yapılan bu eylem, elektrik şebekesini etkisiz hale getirebilecek büyüklükte etkiler yaratabiliyor. Bilişim güvenliği alanındaki dağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, IoT cihazları hedef alan saldırıların bir ülkeyi kapsayacak büyüklükte elektrik kesintisine neden olabileceğini söylüyor.

Kötü amaçlı yazılımları kullanarak IoT cihazlardan botnetler üreten hackerlerin yüz binlerce klimanın elektrik tüketimini sadece %1 artırması, 38 milyon kişiyi kapsayacak derecede büyük bir elektrik kesintisi yaratabiliyor. Bu sayı yaklaşık olarak Kanada ya da Kaliforniya gibi yaygın yerleşime sahip olan yerlerin nüfusuna denk geliyor. Bireysel günlük kullanımlar dışında, polis merkezlerinden hastanelere ya da tedavisi evde elektrikli cihazlarla süren hastaların cihazlarına kadar pek çok sistemin çalışması, böyle bir saldırıyla aniden aksayabiliyor.

ÜRETİLEN ÇOĞU IOT CİHAZDAKİ GÜVENLİK SEVİYESİ YETERSİZ

Araştırma raporunda BlackIoT olarak adlandırılan saldırılarla klimanızın ya da diğer IoT cihazlarınızın botnet olarak kullanılması ile elektrik şebekelerinde büyük ölçekli ve birbiriyle bağlantılı saldırılar başlatılabiliyor. Talep manipülasyonu denilen teknikle siber saldırganlar elektrik tüketimini yükselterek şebekelerin çalışma dengesini bozuyor.

Elektrik şebekesini çökertmek için kaç tane cihazın kullanılması gerektiğini görmek adına beş farklı simülasyon üreten araştırmacılar, ortaya çıkan senaryonun oldukça rahatsız edici olduğunu belirtiyor. Sonuçlara göre 38 milyon kişiye hizmet edecek kadar geniş bir elektrik ağı, ele geçirilmiş yüz binlerce klimadaki sadece %1 talep artışıyla çalışmaz hale gelebiliyor. Komtera Teknoloji’nin güvenlik uzmanları, konuyu “Elektrik şebekeleri, arz talebe eşit olduğu sürece stabildir. Ancak eğer güvenlik zafiyetlerinin bulunduğu IoT cihazlarını kullanarak oluşturulmuş çok büyük bir botnetiniz varsa arzı istediğiniz zaman hemen değiştirebilirsiniz. Bu nedenle IoT cihazlarda bulunan güvenlik zafiyetlerinin ortadan kaldırılması gerekiyor.” sözleriyle açıklıyor.

CİHAZLARDAKİ VARSAYILAN ŞİFRELERİN DEĞİŞTİRİLMEMESİ EN BÜYÜK ETKEN

Mirai Botnet’in verdiği hasarı örnek gösteren Komtera Teknoloji uzmanları, evlerdeki çok sayıda internet yönlendiricisi ve web kamerası gibi IoT cihazlar aracılığıyla DDoS saldırısı yapılabildiğini hatırlatıyor. Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, “Ne yazık ki cihazların çoğu yetersiz güvenlik seviyesiyle tasarlanıp üretiliyor ve kullanılıyor. Ayrıca, üreticilerin güvenlik sistemi entegre etmediği bu cihazlar, genelde teslimat sırasında verilen şifreler değiştirilmeden çalıştırılıyor ve kötü niyetli kişilere kolay erişim imkanı doğuyor.” ifadelerinde bulunuyor.

Laptop gibi güvenliğine daha çok dikkat edilen cihazlar kadar diğerlerinin de bu anlamda ilgiyi hak ettiğini çünkü güvenlik ihmalinin eşit derecede zarara yol açacağını söyleyen Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, “Elektrikli akıllı cihazlara yönelik siber saldırı bilincinin bir an önce oluşturulması, büyük önem taşıyor. Güvenliği önlemlerinin tüm cihazlarda takip edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, güvenlik veya gizlilik ile ilgili bireysel sorunlardan çok öteye giden yıkıcı etkiler görülebiliyor. Yakın gelecekte daha çok akıllı cihazın hayatımıza girecek olması, durumu daha kritik hale getirecek.” sözleriyle tehlikenin boyutunu vurguluyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894