• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • İzmir 8 °C

Siber Saldırının Yeni Adı Petya

Siber Saldırının Yeni Adı Petya
Mayıs ayında global düzeyde tarihin en büyük fidye yazılımı saldırısı WannaCry’ın gerçekleşmesinin ardından dünya yeni ve büyük bir siber saldırı ile karşı karşıya.

SİBER SALDIRININ YENİ ADI PETYA

Mayıs ayında global düzeyde tarihin en büyük fidye yazılımı saldırısı WannaCry’ın gerçekleşmesinin ardından dünya yeni ve büyük bir siber saldırı ile karşı karşıya. ESET güvenlik araştırmacılarının yaptığı incelemelere göre yeni salgının başlangıç noktası Ukrayna. Finans, enerji, lojistik ve diğer birçok endüstri saldırıdan etkilenmiş görünüyor. Petya’nın bir türevi olan yeni fidye yazılımı, bilgisayarlarda  MBR ünitesine  bulaşmayı başarırsa tüm disk sürücüsünü şifreliyor. Bunu başaramazsa tüm dosyaları şifreliyor.

Saldırıdan en çok etkilenen ülke Ukrayna olurken ondan sonra en çok etkilenen ülkeler sırasıyla Rusya, İtalya, İsrail, Romanya, ABD, Litvanya, Macaristan ve Polonya oldu.  

Ukrayna’da çok kullanılan bir muhasebe yazılımının web sitesinden güncelleme şeklinde yayıldığı tespit edilen yeni zararlı Petya dünyayı etkisi altına alabilmek için  Mayıs ayında ortaya çıkan WannaCry gibi EternalBlue exploitini kullanıyor. Ayrıca ağ içerisinde de yönetici yetkisine sahip bir kullanıcının sisteme dahil olduğu bilgisayardan kullanıcı bilgilerini çalıp , ağ içinde açık olmayan bilgisayarlara da bulaşabiliyor.

TEK TEK DOSYALAR DEĞIL TÜM SISTEM HEDEF

ESET Güvenlik Araştırmacısı Robert Lipovsky Petya’nın diğer zararlı yazılımlardan farklı olarak tek tek dosyaları şifrelemek yerine, dosya sistemini ele geçirmeye çalıştığını paylaştı.  Sistem açılışından hemen sonra işletim sisteminin yüklenmesinden sorumlu mağdurun ana önyükleme kaydı olan MBR hedef alınıyor.

TEHLİKELİ KOMBİNASYON YAYILMAK İÇİN HER YOLU DENİYOR

Zararlı bulaştıktan sonra diskin MBR’sini şifreleyip 30-45 dk içinde bilgisayarı yeniden başlatıyor. Bilgisayar yeniden başlatılırken sahte bir chkdsk mesajı çıkarıyor. Bu aşamada bilgisayar kapatılırsa tüm diskin şifrelenmesi engellenebiliyor. Zararlının MBR ve diski şifreleyen bileşeni dışında normal kullanıcı dosyalarını şifreleyen bir bileşeni daha bulunuyor.

DİKKAT; ŞİFRELERİ ALMAK İÇİN FİDYE ÖDEME OLANAĞI ARTIK YOK  

Siber suçlular  bilgisayarda verileri çözmek için 300 USD karşılığı bitcoin istiyor. Ancak dün itibariyle verilen e-posta kapatıldığı için ödeme yapanların da şifreleri alma şansı artık yok. Kullanıcılar şifre çözme anahtarı alamayacakları için fidye ödemesi yapması da anlamsız hale geliyor.

Araştırmacılar, C:\Windows dizini altında perfc isimli dosya oluşturup yalnızca okunur hale getirmek zararlıya karşı bilgisayarları aşılı hale getirdiğini tespit ettiler.

ESET Güvenlik Araştırmacısı Robert Lipovsky “Bu tür bir tehdidi önlemek için, sistemlerinizin tam olarak yamalı olmasını, uygun bir güvenlik çözümü kullanmanızı ve ağ segmentasyonunu kurduğunuzu öneririz, bu şekilde ağda yayılmasını önlenmeye yardımcı olursunuz” dedi.

Ne yapmalı?

•    Mutlaka güncel ve proaktif bir güvenlik yazılımı kullanınız.
•    Sistem yamalarını güncelleyiniz.
•    Bilgisayarı kapatmak ve yeniden önyükleme yapmak, disk şifrelemesini önleyebilir.
•    Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalardaki ekleri açmayınız. Ayrıca bildiğiniz ve güvendiğiniz birinden gelen e-mail içerisinde beklemediğiniz ve talep etmemiş olduğunuz bir ek varsa açmamanızı öneriyoruz.
•    İşleri gereği sürekli farklı kişilerden e-posta alan iş arkadaşlarınızı uyarınız – örneğin muhasebe departmanları veya insan kaynakları departmanlarını.
•    Verilerinizi düzenli olarak yedekleyiniz. Bu, tehdidin bulaşması durumunda; verilerinizi geri yükleyebilmenizi sağlayacaktır. Yedeklerinizi depoladığınız harici depolama aygıtlarını bilgisayarlara bağlı durumda bırakmayarak yedeklerinize de virüs bulaşma riskini ortadan kaldırınız.  Sisteminizin, güvenlik açığını kapatmak için Windows Update üzerinden güncelleme alması gerekiyorsa, güncelleme yaptıktan sonra yeni bir yedek alınız.
•    ESET ürününüzde ESET Live Grid özelliğinin aktif olduğuna emin olunuz.
•    Kullandığınız ESET ürünü ve Virüs İmza Veritabanı Sürümünün en güncel sürümde olduğuna emin olunuz./ EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894