• BIST 8718.11
  • Altın 2247.132
  • Dolar 32.3242
  • Euro 35.1624
  • İzmir 7 °C

Sıcak Duş Varisi Tetikliyor!

Sıcak Duş Varisi Tetikliyor!
Varis, genç yaşlı ayrımı gözetmeden her yaş grubunu yakında ilgilendiren bir sorun

Varis, genç yaşlı ayrımı gözetmeden her yaş grubunu yakında ilgilendiren bir sorun. Çok fazla ciddiye alınmasa da ağrı günlük yaşamı hatta geceleri de etkiliyor. Özellikle ileri yaş grubundaki kişilerde tedavi edilmediği takdirde çok daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Çok farklı nedenlerle ortaya çıkan varisler, sıcak duş, kaplıca ve sıcak kum gibi etkenlere bağlı olarak ilerleyebiliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, tedavide geç kalındığı takdirde varislerin kalıcı hale gelebileceğine işaret ediyor.

Bacaklarda cildin hemen ardında yer alan toplardamarlardaki genişlemeler olarak tanımlanan varis, toplumun yaklaşık yüzde 10-20’sini etkiliyor. Pek çok farklı nedenden kaynaklanabilen bu sorunun yaşla birlikte sıklığı da artıyor. Zamanla artan ağrı, yorulma ve ağırlık hissi yaşam kalitesinin de düşmesine neden oluyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, yaratabileceği kozmetik sorunların yanında, problemin kalıcı hale gelmemesi için mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Bacaklarımızdaki toplardamar kanın akciğerlere ve kalbe taşıma süreci büyük bir uyumla devam ediyor. Kanın geri gelmesi de toplardamar içindeki kapakçıklarla sağlanıyor. Ancak kan akışını engelleyen bazı olaylar ve kapakçıkların iyi çalışmaması sonucu damarlar içinde kan birikerek basınç artıyor. Sonuçta damarlar genişleyerek varis oluşumuna neden oluyor. Mutlaka tedavi edilmesi gereken varisler ilerlediğinde, ciltte renk değişikliği ve sonrasında da bacaklarda yaralar oluşabiliyor. Daha ileri vakalarda toplar damarlarda pıhtılaşma ortaya çıkıyor ve en son aşama eğer pıhtı ilerlerse ve koparsa akciğere atabiliyor.

SICAK DUŞ, KAPLICALAR VARISI TETIKLIYOR

Varis kadın erkek ayrımı gözetmeden her iki cinsiyette te görülüyor. Ancak sıklık kadınlarda biraz daha fazla oluyor. Aile geçmişi, şişmanlık, yaşlanma, hamilelik, uzun süre ayakta kalma zorunluluğu, menopoz varis oluşumunda risk faktörleri arasında yer alıyor. Ayrıca sıcak duş, kaplıca veya sıcak kum gibi uygulamalar var olan problemin daha da ilerlemesine neden olabiliyor. Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, şikayetlerin de hastalıklı damarların boyutları, yaygınlık derecesi gibi birçok faktöre göre değişebildiğini anlatıyor. Eğer önlem alınmazsa ve doğal haline bırakılırsa varisli damarlar bacağı örümcek ağı gibi sarıyor. Zaman içinde ciltte renk değişimleri ve daha sonra da yaraların açılmasına kadar giden sonuçlara yol açabiliyor. Varis nedeniyle gün içinde artan bacak ağrısı, çabuk yorulma ve ağırlık hissi en yaygın belirtiler arasında yer alıyor. Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, özellikle gece görülen kas krampları, karıncalanma ve yanmanın önemli olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Toplardamarlar genişledikçe şikayetlerin de arttığı görülüyor. Ayrıca cilt değişikliklerini de değerlendirmek önem taşıyor. Ayak bilekleri etrafında görülen kahverengi renk değişimi, kuruluk, kalınlaşma ve döküntüler de dikkate alınmalıdır. Bu belirtiler, bize kronik venöz yetmezliğine işaret ediyor. Artık hastalığın ilerlediğini ve bir sonraki aşamada ciltte yara açılabileceğini anlatıyor.”

TANI KOYMAK IÇIN MUAYENE YETIYOR

Varisli damarlarda erken tanı, bacaklarda kalıcı değişikliklere neden olmadan iyileşme imkanı sunuyor. Muayene, tanı koymak için yeterli olsa da, uygulanacak tedavi bir çeşit ultrason olan Doppler inceleme sonrasında kesinleşiyor. Bu inceleme, damarların çapından, kapakçıkların durumuna ve damar içerisindeki kanın hareketlerine kadar gerekli ayrıntılı bilgilere ulaşmayı sağlıyor. Herhangi bir ilaç kullanılmadığı ve yan etkisi bulunmadığı için herkese rahatça uygulamak mümkün olabiliyor.

AĞRISIZ VE KALICI TEDAVISI MÜMKÜN

Varis tedavisinde kullanılabilecek çok değerli araçlar olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, modern teknolojiler sayesinde hızlı ve ağrısız olarak tedavinin mümkün olabildiğini söylüyor. Özellikle erken tanı konan vakalarda kalıcı çözümün mümkün olabildiğine işaret eden Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, “Müdahale sınırı içinde yer alan hastalarda, toplar damarın durumuna göre cerrahi, lazer , radyofrekans veya yapıştırıcı yöntemler ile dondurmaya kadar farklı seçenekler sunabiliyoruz. Daha yüzeysel ve hemen cilt altındaki varislere ise köpük skleroskopi uygulanabiliyor” diyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894