• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İzmir 24 °C

Sinema Sektörü Kış Sezonunda Da Yeni Rekorlar Görecek

Sinema Sektörü Kış Sezonunda Da Yeni Rekorlar Görecek
Sinema sektörü bu yaz geçen yıla göre yüzde 20’nin üzerinde büyüme kaydederek, tüm zamanların en iyi hasılatını yaptı.

SİNEMA SEKTÖRÜ KIŞ SEZONUNDA DA YENİ REKORLAR GÖRECEK

Sinema sektörü bu yaz geçen yıla göre yüzde 20’nin üzerinde büyüme kaydederek, tüm zamanların en iyi hasılatını yaptı. Fakat koltuklarınıza sıkı tutunun, daha göreceğiniz çok şey var! Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz’a göre sektör kış sezonunda da, yazın kırdığı tarihi rekorun ardından yeni rekorlar görebilir. Gelecek sezona hem yerli hem yabancı blockbuster’ların devam filmleri vizyona damgasını vuracak. Yaz döneminin favori filmi Buz Devri 5’in tahtına kışın Recep İvedik 5 yerleşecek. Yazın Hollywood yapımı aksiyon filmlerine ve fantastik sinemaya ilgi gösteren seyirci, kış döneminde yerli filmlerin pazara girmesiyle komedi ve drama yönelecek. Sinemia, uygulamasındaki trendlere ve tercihlere göre önümüzdeki yılın en çok beklenen filmlerini de belirledi.

Ekim ayı geldi, sinema sezonu açılıyor. Sinemia Özel Sinema Kulübü, üyelerinin sinemaya gitme alışkanlıkları, Sinemia uygulamasındaki trendler ve gişe verilerine dayandırdığı araştırması ile geçtiğimiz yazın ilgi çeken istatistiklerini ve kış sezonuna yönelik beklentilerini derledi. Haziran - Ağustos döneminde sinema salonları, gösterime giren toplam 88 film ile 9 milyona yakın seyirciyi ağırladı. 100 milyon TL’nin üzerinde gişe hasılatı elde eden sektör, böylece geçen yaza göre yüzde 20’nin üzerinde büyüme sağladı. Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz, “Türkiye’de sinema sektörü tüm zamanların en iyi yazını geçirdi. Şimdi ise, hem sektörün hem de sinema izleyicisinin yeni rekorlar görmeye hazırlanması gereken bir sezona merhaba diyoruz” dedi.

Son çeyrekte seyirci yaz dönemini ikiye katlayacak

Rıfat Oğuz gelecek döneme dair beklentilerini, “Kış sezonunda üyelerimizin sinemaya gitme ortalamaları yaza göre yüzde 80 oranında artıyor. Genellikle Aralık ayındaki bilet satışları, Haziran – Ağustos dönemindeki toplam bilet satışını tek başına yakalıyor. Ocak’ta ise bu rakam daha da artıyor. Sinemia üyelerinin verilerine göre çıkardığımız bu trend, Türkiye’deki genel bilet satış verileri ile de paralellik gösteriyor. Bu doğrultuda önümüzdeki sezonla ilgili öngörümüz, bu yıl Ekim – Aralık döneminde toplam bilet satışının geçen yılki 18 milyon rakamını aşarak 20 milyonu bulacağı, vizyonun en çok ısındığı Ocak – Mart döneminde ise bu rakamın 25 milyona yaklaşacağı yönünde” sözleriyle açıkladı.

Türkiye’de aylara göre sinema bileti satış trendi, Sinemia üyelerininkiyle paralel (2015)

Yazın Hollywood sineması, kışın yerli filmler izliyoruz

Yaz ve kış dönemi arasındaki farklar bilet satışı ile sınırlı değil. Sektörün izleyiciye sunduğu filmler mevsimle birlikte değişiyor, film tercihlerimiz de buna göre şekilleniyor. Örneğin bu yıl yaz sezonu boyunca vizyona giren 88 filmin 71 tanesi, yani yüzde 90’ından fazlası yabancı filmlerdi. Oğuz bu duruma, “Yaz ayları geleneksel olarak yerli sinemanın durduğu bir dönem ancak Hollywood sineması bu dönemde hız kesmiyor” sözleriyle dikkat çekiyor.

Aksiyon filmleri yazın bel kemiği, kışları ise komedi ile ısınıyoruz

Türlerine göre bakıldığında ise, yazın bel kemiğini Hollywood yapımı aksiyon filmleri oluşturuyor. Fantastik sinema ve animasyonlar da öne çıkıyor. Kış döneminde ise, yerli filmlerin pazara girmeye başlamasıyla seyirci daha çok komedi ve dram filmlerine yöneliyor.

Yazın favorisi Buz Devri 5 oldu

Geçtiğimiz Haziran - Ağustos döneminde en çok ilgi gören film 1 milyon 200 binin üzerinde izlenme ile Buz Devri 5: Büyük Çarpışma oldu. Onu 800 binin üzerinde izlenme ile Suicide Squad: Gerçek Kötüler ve 750 bine yakın izlenme ile Sihirbazlar Çetesi 2 takip etti.

Kışın rekor beklentisi Recep İvedik’ten

Rıfat Oğuz, “Türkiye’de her izlediğimiz 10 filmden 6’sı yerli yapımlar. Yerli film izleme oranına bakıldığında Avrupa birincisiyiz. Bu nedenle, bu kış da gişe rekorlarının yerli filmlerden gelmesini bekliyoruz” dedi. Oğuz’un Sinemia uygulamasındaki paylaşım ve inceleme trendlerine dayandırdığı öngörüsü ise, Recep İvedik 5 ve Çalgı Çengi İkimiz isimli yapımların başı çekeceği yönünde.

Yeni yılda da aksiyon rüzgarı sürecek

Öte yandan Hollywood aksiyonlarının rüzgarı kış boyunca da esecek. Oğuz, “Hem yerlide hem yabancıda, blockbuster, yani gişe rekoru kıran yapımların devam filmleri sezona damga vuracak” diyor. Sinemia’nın http://www.sinemia.com adresinde paylaştığı listelere göre, 2017 başında gişede büyük başarı sağlayacağı düşünülen yabancı filmler arasında Hızlı ve Öfkeli 8, Resident Evil: The Final Chapter ve Wolverine 3 yer alıyor.

Seyirci 2018 vizyonunu beklemeye başladı bile

Sinemia app kullanıcıları ise şimdiden 2018’in vizyonunu bile heyecanla beklemeye başladılar. Uygulamadan alınan verilere göre Transformers: The Last Knight, Avatar 2, Wolverine 3, Deadpool 2 gibi filmler uygulama kullanıcılarının oluşturdukları kişisel “en çok beklenenler” listelerinde kendine yer bulmuş ve filmlerin sayfaları yüzbinlerce kez görüntülenmiş durumda.

Sinemia hakkında:

Sinemia, sinemaseverlerin sinema aşkını sınırsız ve özgürce yaşayabilmeleri için kurulmuş sosyal bir sinema platformudur. Sinemia Premium üyeleri, üyeliklerinin sürdüğü ay boyunca Türkiye’nin her yerindeki tüm sinema salonlarında sınırsız film izleyebilirler. Ayrıca düzenlenen ön gösterim, sanatçı sohbetleri ve özel organizasyonlar ile üyelere sunulan özel, prestijli bir sosyal yaşam biçiminin parçası olurlar. Sinemia banka kartı altyapısıyla lokasyon bazlı teknolojiyi bir araya getiren Türkiye’nin ilk teknoloji girişimidir.

Bugün Türkiye ve İngiltere’de faaliyet göstermekte olan Sinemia ilk yatırımını 2015 Aralık ayında pek çok başarılı girişimin yatırımcısı Aslanoba Capital’den almıştır. 2016 yılı Temmuz ayında ise Aslanoba Capital ve İstanbul Startup Angels üyelerinden Ali Çebi ve Burak Örücü Sinemia’nın ikinci yatırımını gerçekleştirmiştir.  Sinemia, kullanıcılarına özel film önerileri, listeler ve sinema dünyasından güncel haberler sağlayan, ayrıca beğeni ve paylaşım yapmalarına olanak vererek sosyal bir mecra sunan uygulamasını, 2016 yılı sonuna dek 20 ülkeye taşımak için çalışmalarını sürdürmektedir.

http://www.sinemia.com

 /Ege Basın Grubu

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY  GAZETESİ             www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ                 www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ                  www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com                                             

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

 

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER                 www.aliagahaber.com

ARASTA HABER               www.arastahaber.com

YENİ SAZAN                      www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET                   www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON                     www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ                www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR                   www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                       www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                        www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET               www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR                www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                           www.azizizmir.com

EGE RAPOR                        www.egerapor.com

EGE İLAN                             www.egeilan.net

EGE İHALE                         www.egeihale.com

ALFA TİVİ                            www.alfativi.com

EGE VİDEO                         www.egevideo.com

EGEPLAY                            www.egeplay.com

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894