• BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İzmir 25 °C

Su İçin Gördes Seferberliği

Su İçin Gördes Seferberliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gördes Barajı’ndan gelecek suyun arıtılması ve kente sağlıklı bir şekilde iletilebilmesi amacıyla bugüne kadar 91 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi

SU İÇİN GÖRDES SEFERBERLİĞİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gördes Barajı’ndan gelecek suyun arıtılması ve kente sağlıklı bir şekilde iletilebilmesi amacıyla bugüne kadar 91 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. İzmir’in 2. büyük yüzeysel içme suyu arıtmasını Kavaklıdere Köyü’nde kuran İZSU, arıtılmış suyu Buca ve Bornova’ya dağıtacak iletim hattı için de çalışmalara başladı.

Kentin yoğunlaşan nüfusuna göre artan su ihtiyacını kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan su kalitesinin, diğer yandan da nehirlerin, denizlerin, tarım ve su havzalarının korunması adına önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Küresel ısınmanın yarattığı etkilerin başında gelen “susuzluk tehlikesi”ne karşı yeni su kaynakları yaratma çabası içindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni baraj projelerini de kararlı bir şekilde sürdürdü.  

Gördes Baraj suyunu arıtarak kente verecek Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin inşaatını önümüzdeki ay tamamlayacak olan İZSU Genel Müdürlüğü, arıtmadan geçecek suyu Bornova ve Buca bölgesine aktaracak iletim hatlarının yapımına da başladı. DSİ tarafından yapılan ve İZBETON tesisleri içinde yer alan su deposu ile Evka – 3 su deposu arasında Bornova Ankara Caddesi, 1273,  1202,  1301,  1201 sokaklar,  Cengizhan Caddesi, Naldöken ve Evka –3 güzergahını kapsayan iletim hattı çalışmaları 11 milyon 654 bin liraya mal olacak. 2016 yılı Ocak ayı sonunda başlayan, 2017 yılı Mart ayında tamamlanacak iletim hattının uzunluğu 13 kilometre olacak. Buca’da devam eden 1.5 kilometrelik iletim hattı çalışmaları ise 767 bin liraya mal olacak ve yıl sonunda tamamlanacak.

KAVAKLIDERE ARITMASI GÖRDES SUYUNU BEKLEYECEK

DSİ, Gördes Barajı’nda tadilat çalışmalarını sürdürürken, İZSU da Gördes Barajı’ndan  gelecek suyu arıtmak ve kente iletmek için yatırımlarını sürdürüyor.  Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için 2011 yılında Manisa Nuriye’deki 20 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu arıtma tesisini hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı proje kapsamında Bornova Kavaklıdere Köyü’nde de bir başka arıtma tesisi kurdu. Yaklaşık 56 milyon liraya mal olan Kavaklıdere Arıtma Tesisi önümüzdeki ay tamamlansa da faaliyete geçebilmek için Gördes’ten gelecek suyu bekleyecek. Tesis aynı zamanda, Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece’deki arıtmadan sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak.

Kavaklıdere içme suyu arıtma tesisini, yüzeysel içme suyu arıtımı yapan Sarıkız ile Balçova içme suyu arıtma tesisleri izliyor.

İZSU’DAN HUMMALI ÇALIŞMA

İZSU, isale hattı ve Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi için 420 bin, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için 20.1 milyon TL, Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde kamulaştırılan 67 bin metrekarelik alan için de 2.2 milyon liralık harcama yaptı. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi için 55.9 milyon, iletim hattına ise 11.6 milyon liralık yatırım yapıldı. Ayrıca Buca’daki 1.5 kilometrelik iletim hattı için 767 bin liralık yatırım yapılacak. Böylece İZSU, Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi amacıyla toplam 91 milyon liralık yatırım yapmış olacak.

1 MİLYON KİŞİNİN SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Günde 360 bin metreküp suyu arıtacak kapasiteye sahip tesisin tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı’ndan İzmir’e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak. / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894