• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İzmir 25 °C

Susam, Harçları Sordu

Susam, Harçları Sordu
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ / ŞENOL GÖK/ CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, üniversitelerin ikinci öğretiminde de harçların kaldırılıp kaldırılmayacağını Başbakan’a sordu. Bakanlar Kurulu kararıyla harç adıyla bilinen ‘Öğrenci Katkı Payı’nın sadece birin

CHP’li Susam, üniversitelerde birinci öğretim harçları kaldırılırken ikinci öğretim harçlarının devam etmesini eleştirdi, Başbakana ‘Harçlar kalkacak mı?’ diye sordu.

ALFATİVİ / ŞENOL GÖK/ CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, üniversitelerin ikinci öğretiminde de harçların kaldırılıp kaldırılmayacağını Başbakan’a sordu. Bakanlar Kurulu kararıyla harç adıyla bilinen ‘Öğrenci Katkı Payı’nın sadece birinci öğretimlerde kaldırılmasını eleştiren Susam, ikinci öğretimlere ‘üvey evlat’ muamelesi yapıldığını söyledi.

Üniversite harçlarının kaldırılmasını olumlu bulduğunu belirten Susam, “Bir yanıyla uzun süredir eğitimin paralı olarak gerçekleştirilmesi nedeniyle pek çok öğrencinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldıran bu uygulama diğer yandan eğitimini ikinci öğretimde sürdüren binlerce öğrencinin mağduriyetini arttırmıştır” dedi.

 

İkinci eğitim kat kat fazla harç ödüyor

İkinci öğretimin, bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını dile getiren CHP’li vekil, “Devlet, ön lisans ve lisans eğitimi talebini yeterli ölçüde karşılayamadığı için elindeki mevcut fiziki imkan ve kadroları ikinci eğitime yönlendirmiştir. Bu sayede hem daha fazla öğrenciye yüksek eğitim imkanı sağlanmıştır. Öte taraftan ikinci öğretimin harçları, birinci öğretime göre çok daha yüksek noktalarda tutulmuştur. Örneğin 2011 – 2012 eğitim yılı rakamlarına göre konservatuar eğitiminde birinci öğretimler 589 TL katkı payı öderken, ikinci öğretimler 7 kat fazlasını (4.268 TL) ödemek durumunda kalmaktadır. İkinci öğretimde eğitim alanlar Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerinde 4 kat; Edebiyat, Eğitim ve Hukuk Fakültelerinde ise 3,6 kat fazla harç ödemek durumda kalmaktadır” diye konuştu.

Harç tamamen kalksın

İkinci eğitimden faydalananların harç miktarlarını aşağı çekme ihtiyacının ortada olduğunu söyleyen Susam. “Birinci öğretimin harçlarının kaldırılarak ikinci öğretimin aynı seviyede bırakılması haksız bir uygulama olmuştur. Yüksek eğitimi, ikinci öğretim öğrencilerinin finanse ettiği duygusu yaratan, ikinci öğretim öğrencilerini ‘üvey evlat’ konumuna düşüren bu uygulama Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve 42. Maddesi’nde çerçevesi çizilen Eğitim Hakkına da aykırıdır. İkinci öğrenim harçları da kaldırılmalı ya da en azından birinci öğretim harçlarının son seviyesine indirilmelidir” dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894