• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İzmir 18 °C

Süt İçmiyoruz

Süt İçmiyoruz
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi içinde yer alan Türkiye’de süt içme oranları ise Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük.
SÜT ZENGİNİ TÜRKİYE, AVRUPA’NIN YARISI KADAR BİLE SÜT İÇMİYOR
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
Süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi içinde yer alan Türkiye’de süt içme oranları ise Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük. Türk halkı neredeyse Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar süt içiyor.  Kişi başı süt tüketimi yıllık İngiltere’de 100, İtalya’da 63, Finlandiya’da 139, İsveç’te 111, Fransa’da 68 Romanya’da 75 litre iken Türkiye’de 24 litre seviyesinde kalıyor.  
 
Tetra Pak Türkiye Pazarlama Direktörü Verda Telyaz’ın, Euromonitor 2015 verileri çerçevesinde verdiği bilgiye göre; Kuzey Avrupa ülkeleri dünyada içme sütü tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler durumunda. Estonya, İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da kişi başına içme sütü tüketimi 100 litreninn üzerinde. İspanya’da 108 lt yıllık tüketim, İngiltere’de kişi başı 100 lt, Fransa’da kişi başı 68 lt, İtalya’da 63 lt, Yunanistan’da 65 lt düzeyinde gerçekleşiyor. 
 
Türkiye’de ise yıllık kişi başı süt tüketimi 24 lt düzeyinde. Türk halkı günlük ortalama yalnızca 66 gr süt içiyor. Yani ayda yalnızca 5 bardak süt içiyoruz.
 
Türkiye’de haneye giren süt miktarlarına bakıldığında ise en fazla hane başına süt tüketimi 122 litre ile Akdeniz Bölgesinde gerçekleşiyor. En düşük hane tüketimi ise 74 litre ile Karadeniz bölgesinde (Ipsos KMG). Eve giren sütün yaklaşık %40’ının ise ısıl işlemden geçmemiş ve denetlenmemiş sokak sütü. Sokak sütü tüketiminde ise gene Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri en yoğun tüketime sahip.
 
Uzmanlar ise süt tüketiminin her yaş döneminde sağlıklı bir yaşam için vaz geçilmez olduğunu, 2 bardak sütün zinde bir vücudun sırrı olduğu kadar pek çok hastalıktan korumanın da temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çekiyor.  
 
Hayatın her döneminde süt içmek için pek çok sebebimiz olduğunu vurgulayan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, sütün besin değerinin, benzersiz bir kalsiyum kaynağı olmasının, büyüme ve kemik gelişimi üzerinde etkilerinin bu nedenlerin başında geldiğine dikkat çekiyor. İnanç; özellikle gelişme çağında olan çocuklar için vazgeçilmez bir besin olan sütün aslında hayatın her döneminde mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre; yaş gruplarına göre tüketilmesi gereken süt miktarı şöyle:
 
6-12 ay: 1 su bardağı süt (anne sütüne ek olarak)
1-3 yaş: 2 su bardağı süt
3-9 yaş: 2 su bardağı süt ve 1 porsiyon sütlü ürün
Ergenlik Dönemi: 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün
Hamilelik ve emzirme dönemi: 3-4 su bardağı süt veya 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün
Yetişkinlik ve yaşlılık dönemi: 2 su bardağı süt
Menopoz dönemi: 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894