• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İzmir 22 °C

Suya Düşen Cihazlardan Veriler Nasıl Kurtarılır?

Suya Düşen Cihazlardan Veriler Nasıl Kurtarılır?
Su ile temasın elektronik cihazlara verdiği zararlar arasında depolama aygıtlarındaki verilerin kaybedilmesi de yer alıyor.

SUYA DÜŞEN CİHAZLARDAN VERİLER NASIL KURTARILIR?

Su ile temasın elektronik cihazlara verdiği zararlar arasında depolama aygıtlarındaki verilerin kaybedilmesi de yer alıyor. Hard disklerinde değerli verilerini bulunduran kullanıcılar, diskin çeşitli sebeplerle sıvı temasına maruz kalmasıyla verilerine erişmekte sıkıntılar yaşayabiliyor. Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, cihazları sıvı temasına maruz kalan kullanıcıların verilerini güvenli bir şekilde geri kazanabilmesi için uyarılarda bulunuyor.

Sıvı teması sonrası zarar gören cihazlarından önemli verilerini kurtarmak isteyen kullanıcılar için anında doğru müdahale büyük önem taşıyor. Oldukça hassas olan ve su damlalarından bile kolayca zarar görebilen hard disklere bozulma sonrası çok kısa sürede işlem yapılmadığı takdirde verilerin kurtarılma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, cihazları sıvı teması ile hasar gören kullanıcıların yapmaması gereken davranışları belirterek doğru uygulamaları paylaşıyor.

ZAMAN ÖNEMLİDİR

Hard diskin sudan zarar görmesi durumlarında zaman faktörü, maalesef kullanıcıların yanında olmuyor. Hard diski birkaç gün kendi halinde bırakmak bile verileri geri alma şansını oldukça düşürdüğünden dolayı veri kurtarma ihtimalinin yüksek tutulması için mümkün olduğunca hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Ayrıca tam bir müdahaleye başlamadan önce diskin cihazdan dikkatle çıkartılması da veri kurtarmada önemli bir faktör.

DİSKİ KURUTMAYIN!

“Islanmış bir diski kurutmayın.” biraz çelişkili gözükse de, kullanıcıların kendi kendilerine diskleri kurutmamasının ardında iki önemli neden yatıyor. Birincisi, çamurlu veya köpüklü suya maruz kalmış bir diski yıkamak, saç kurutma makinesiyle kurutmaya çalışmak, güneşin altında bırakmak gibi ısı içeren herhangi bir kurutma tekniği, hard disk plakasında hasar yaratarak veri kurtarmayı imkansız kılabiliyor. İkincisi ise sel, bir bardak su ya da bir damla su hangisi olursa olsun ıslak bir hard diskin bilinçsizce kurutulması, iç bölüme sızmış sıvı kalıntılarının plakaların üzerinde kuruması halinde yüzeyin aşınmasına ve pürüzsüzlüğünün kaybolmasına sebep olabiliyor. Bu durum diski ilk baştaki ıslak halinden bile daha kötü bir hale sokarak veri kurtarma ihtimalini düşürüyor. Bu nedenle uzun süre sıvı temasına maruz kalmış disklerin aynı sıvıdan örnekleme alınarak, sıvı içinde veri kurtarma laboratuvarına ulaştırılması gerekiyor.

DİSKİN İÇİNİ AÇMAYIN!

Sıvı teması sonucu bozulmuş disklerle ilgili bir diğer önemli kural ise disklerin açılmaması gerektiğidir. Kullanıcıların özellikle disk kapağını kesinlikle diskten ayırmamış olması profesyonel veri kurtarma süreçlerinde kritik rol oynuyor. Aksi takdirde havayla temas eden disk plakaları, verilere erişmeyi engelliyor. Profesyonel veri kurtarma laboratuvarlarında, diskin daha fazla bozulmasını önleyecek özeliklere sahip cleanroom adı verilen tozdan arındırılmış odalar bulunuyor ve disklerin içi burada açılarak normal bir ortamın yarattığı olumsuz etkiler ortadan kaldırıyor.

NE YAPMALISINIZ?

Hard disklerden veri kurtarmaya ihtiyaç duyan kullanıcıların disklerindeki sorunun tespit edilip çözülmesi için profesyonel yardım almalarının şart olduğunu belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Müdürü Serap Günal, söz konusu disklerin bir kağıt havluya sarılı bir şekilde, kapalı ve diskin hareket etmesini önleyecek darlıkta bir paket içerisinde, en kısa sürede uzman ellere teslim edilmesi gerektiğini dile getiriyor. Veri kurtarma sürecindeki adımların belirlenmesine yardımcı olması için cihaza temas eden sıvı örneğinin ayrıca gönderilmesi de büyük önem taşıyor./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894