• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İzmir 15 °C

Tarihimizle Yüzleşmeye Hazırız

Tarihimizle Yüzleşmeye Hazırız
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 1915 olayları hakkında “bütün arşivleri açalım. Tarihçiler komisyonu kurarak gelin birlikte araştırma yapalım” çağrısında bulunan bir ülkenin tarihiyle yüzleşme konusunda hiçbir tereddüdünün olamayacağı

PROF DR HALAÇOĞLU “ERMENİLERİN YAŞADIĞI BİR TRAJEDİDİR ASLA SOYKIRIM OLAMAZ”

 

PROF DR HALAÇOĞLU “TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEYE HAZIRIZ”

TÜRK TARİH KURUMU BAŞKANI PROF. DR YUSUF HALAÇOĞLU “ARŞİVLERİMİZİ TÜM DÜNYA TARİHÇİLERİNE AÇIYORUZ. GELSİNLER İDDİALARI BİRLİKTE İNCELEYELİM”

PROF DR HALAÇOĞLU “BİR ÜLKENİN BAŞBAKANI (TARİHÇİLER KOMİSYONU KURULSUN. İSTEYEN İSTEDİĞİ YERDE ARAŞTIRMA YAPSIN) DİYORSA O ÜLKENİN TARİHİYLE YÜZLEŞME KONUSUNDA HİÇBİR TEREDDÜDÜ OLAMAZ

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 1915 olayları hakkında “bütün arşivleri açalım. Tarihçiler komisyonu kurarak gelin birlikte araştırma yapalım” çağrısında bulunan bir ülkenin tarihiyle yüzleşme konusunda hiçbir tereddüdünün olamayacağını söyledi. İzmir"in Aliağa İlçesinde Kent Konseyi"nin organize ettiği “1915 olayları ve Ermeni Sorununa Bakış” Konulu bir konferans veren Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Tarih boyunca Türklerin Ermenilere yönelik katliam yapmadığını belgeleriyle ortaya koydu. Prof. Dr. Halaçoğlu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan"ın “Tarihçiler komisyonu kuralım isteyen istediği yerde araştırma yapsın. Ne olduğunu hep birlikte görelim” çağrısına vurguda bulunarak, şöyle konuştu: “Bunu artık bir başbakan söylüyorsa bu ülke tarihiyle yüzleşme konusunda hiçbir tereddüdü olmayan ülke demektir. Bu siyasi açıdan çok önemli bir çıkış. Bakın hiçbiri ses çıkaramıyor. Şimdi biz de diyoruz ki gelin birlikte araştıralım ne olduğunu hep birlikte görelim. Niye Amerika, Fransa, İngiltere, sesini çıkarmıyor. Hani her şeye destek veriyorlardı. Biz bu konuda durup dururken ben bir bilim adamı olarak devletimi töhmet altına sokar mıyım? Bu gün Amerika Soykırım yasasını temsilciler meclisine getiriyor. Kabul etsinler kendileri bilir. Eğer kabul edilirse bu bir kırılma noktasıdır. Bizim kimseden korkumuz yok. Top yekun bir millet olarak tepki verebilirsek herkesi dize getiririz.”

MİSYONERLİK FAALİYETLERİ ERMENİLERİ AYAKLANDIRDI

1816"lardan itibaren başlayan misyoner çalışmalarının Müslümanları Hıristiyanlaştırmak için değil, Osmanlı İmparatorluğunda yaşayan Ortodoksların  Katolik ve Protestan Hıristiyan olması için yapılan çalışmalar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Halaçoğlu, Osmanlı Devletinde Müslümanlarla birlikte hoşgörü için de bir arada yaşayan Ermenilerin, misyonerlik faaliyetleri sonucu itilaf devletleri tarafından ayaklandırıldıklarını, dört cephede savaş halinde olan Osmanlı'nın isyanlarla zayıflatılmak istendiğini tarihi belgeler ışığında anlattı. Hıristiyan Ermenilerin Misyoner okullarında eğitildiklerini ve çeşitli komiteler kurdurulmak suretiyle Osmanlı devletine karşı kullanıldıklarına işaret eden Prof. Dr. Halaçoğlu, “1914 yılının Ağustos Ayında Ermeniler bir kongre tertipleyerek itilaf devletlerinin yanında yer alacaklarını açıklamışlardır. Osmanlı Devletine baş kaldıran Ermeniler 26 değişik yerde isyan çıkarmışlardır. Düşünebiliyor musunuz? Siz 4 cephede savaşırken 20 bin askerinizi isyanları bastırmak için gönderiyorsunuz. Ermenilerin Lojistik olarak itilaf devletlerine en büyük yardımı budur. Yapmanız gereken tek bir şey vardır. Bu insanları etkisiz hale getirmek. Osmanlı devleti ne yapmıştır? İnsanları öldürmemiştir. Demiştir ki Halep bölgesine Ermeniler gönderilecek. Yani savaş alanının ve lojistik destek unsurlarının dışına Ermeniler nakledilmiştir” şeklinde konuştu.

YOK EDECEKSEM NEDEN YARDIM EDEYİM?

Tehcir edilenlerin can ve mal güvenliklerinin çıkartılan fermanlarla korunmaya çalışıldığını zamanın yazışmalarından belgeleyerek anlatan Prof. Dr. Halaçoğlu, “Hatta Ermenilerin yol harcırahları dahi verilmiş yol güzergahlarına yemekhaneler ve hastahaneler kurulmuştur. iddia edildiği gibi soykırım yani toptan yok etmeye azmedilen bir topluma bu şekilde koruyucu önlemlerin alınmayacağı aşikardır.Yok edeceksem, neden yardım edeyim” dedi. Ayrıca çeşitli ülke arşivlerinden elde ettiği belgelere dayanarak tehcir edilenlere saldırı düzenleyenlerin devlet tarafından yargılanıp cezalandırıldıklarını da kaydeden Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Savaş esnasında devletlerin insanları zorunlu göçe zorlayabildiklerini ifade ederek, Amerika'nın II Dünya Savaşı sırasında Pasifik kıyısında yaşayan ve savaşa taraf olmayan 176 bin Japonu ülkenin iç kesimlerine misisipiye doğru göçe zorladığını hatırlattı.

“SOYKIRIM YAPILMADIĞINI BELGELEDİK”

Ermenilerin savaş koşullarında göç ettirilmesi sırasında bir trajedi yaşadığını ancak hiçbir şekilde kasıtlı bir yok etme ve soykırımın söz konusu olmadığını ifade eden Prof. Dr. Halaçoğlu, “yaptığımız araştırmalarda gördük ki; Ermeniler hiçbir zaman kasıtlı olarak öldürülmemişlerdir. Genel iddia 1,5 milyon Ermeni"nin bu tehcir sırasında hayatını kaybettiğine yöneliktir. Biz bu araştırmaları yapıp nüfus durumunu ortaya koyunca şimdi işi değiştirdiler, (1914 ile 1923 orasında bu kadar kayıp verdik) demeye başladılar. 1914 yılında ne kadar ermeni olduğunu ve 1918-1923 arası ne kadar Ermeni olduğunu ortaya koyduğunuzda iddianın safsatalığı da ortaya çıkar. Bu insanlar ölmediyse nereye gitti? bunların araştırmasını yaptık. Ermenilerin gittiği ülkeleri tespit ederek örneğin ABD"nin iki limanına gelen gemilerle 218 bin Ermenin göç ettiğini kaç yaşlarında olduklarına varıncaya kadar isimleriyle tespit ettik” dedi. 2,5 saat süren Konferansı boyunca izleyicilere çok önemli tarihi bilgiler ve belgeler aktaran Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermenilere yönelik olarak bir soykırım uygulanmadığını, Çeşitli kaynaklardan derlenmiş Ermeni nüfus kayıtlarını ele alarak, göç eden, savaş sonrası Osmanlı topraklarına geri dönen ve hayatta kalan Ermeni sayısını tarihi belgeleri ortaya koyarak çürüttü.  Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu"na Konferansı sonunda Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya çiçek ve plaket vererek teşekkür etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894