• BIST 9079.97
  • Altın 2322.043
  • Dolar 32.3355
  • Euro 34.9769
  • İzmir 16 °C

Tebligatta Elektronik Dönem 1 Ocak'ta Başlıyor

Tebligatta Elektronik Dönem 1 Ocak'ta Başlıyor
PTT A.Ş. tarafından oluşturulan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek

PTT A.Ş. tarafından oluşturulan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek. Tebligatlar elektronik ortamda çok daha hızlı, güvenli ve etkin bir şekilde alıcısına ulaşacak.

Çeşitli alanlardaki dijital çözümleriyle hayatı kolaylaştıran Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi(PTT A.Ş.), bürokrasiyi azaltırken verimlilik ve hızı artıran elektronik hizmetlerine bir yenisini daha ekliyor. Şirket, tebligat işlemlerinde bir milat niteliğindeki Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ni (UETS) 1 Ocak 2019 tarihinde uygulamaya koyacak.

PTT, SİSTEMİN HEM KURUCUSU HEM İŞLETİCİSİ

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nin yasal altyapısını 15 Mart 2018 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7101 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun oluşturuyor. Bu Kanun’la PTT A.Ş.’ye UETS’yi kurma, işletme ve güvenliğini sağlama görevi verildi. Ayrıca, 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesinde değişikliğe gidildi. Böylece, daha önce sadece anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunluluğu bulunurken, söz konusu değişiklikle kapsam genişletildi. Tebligat çıkarmaya yetkili mercilerin, kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketler, avukatlar, noterler, arabulucular ve bilirkişiler gibi kanun kapsamında yer alan tüm gerçek ve tüzel kişilere de tebligatları elektronik yolla yapması şartı getirildi. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği ise 6 Aralık 2018 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı.

ELEKTRONİK TEBLİGAT ADRESİ NASIL ALINACAK?

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren elektronik tebligat gönderimi UETS ile yapılacak. Tebligat gönderici ve alıcı adresleri de bu sistem üzerinden verilecek. PTT A.Ş., gerçek kişiler için kimlik bilgileri, tüzel kişiler içinse tabi oldukları sistem bilgileri esas alınmak suretiyle tek ve benzersiz şekilde elektronik tebligat adresi oluşturacak.

Elektronik Tebligat Yönetmeliği’ne göre, elektronik tebligat alması mecburi gerçek veya tüzel kişiler için başvuru, zorunluluğun başladığı tarihten itibaren bir ay içinde ilgili kurum, kuruluş veya birlik tarafından PTT A.Ş.’ye yapılacak. Bununla birlikte, kanun maddesi uyarınca, sistemin hazırlık sürecinde PTT A.Ş. tarafından söz konusu gerçek ve tüzel kişilere ait bilgiler ilgili kuruluşlardan talep edildi. Gelen bilgiler doğrultusunda oluşturulan adresler, yine aynı kuruluşlar vasıtasıyla sahiplerine ulaştırılacak.

Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunluluğu bulunmayan gerçek veya tüzel kişiler ise isteğe bağlı olarak elektronik tebligat adreslerini 1 Ocak 2019’dan sonra internet üzerinden çevrimiçi başvuruyla ya da PTT merkezlerinden alabilecek. e-Devlet kullanıcısı olan gerçek kişiler, sağlanacak entegrasyon ile UETS hesaplarına da giriş yapabilecek.

ADRESLER ÜCRETSİZ OLUŞTURULACAK

Elektronik tebligat adresleri ücretsiz verilecek. Ancak PTT A.Ş., Elektronik Tebligat Yönetmeliği doğrultusunda UETS üzerinden sunacağı ek arşiv alanı, SMS bildirimi gibi ilave hizmetlerden ücret talep edebilecek. Sistemde tebligat gönderim ücreti ise ilgili kurum ve kuruluşlara ait olacak.

E-TEBLİGATTA TEK ADRES UETS

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nin devreye alınmasıyla birlikte mevcut Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresinden e-Tebligat hizmeti verilmeyecek. Bu nedenle, UETS üzerinden yeni bir elektronik tebligat adresi alınması gerekecek. Öte yandan, UETS ile sadece tebligat iletileri gönderileceğinden, kamu kurum ve kuruluşlarının elektronik ortamda yapacakları yazışmalar (e-Yazışma) KEP sistemi üzerinden gerçekleştirilmeye devam edecek.

SİSTEMİN FAYDALARI NELERDİR?

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi ile tebligat gönderileri elektronik ortamda çok daha hızlı, güvenli ve etkin bir şekilde alıcısına ulaşacak. Tebligatlar teslim edilme ve okunma güvencesine kavuşacak. Sistemdeki adrese ulaştırılan tebligat, alıcı tarafından açılmamış olsa dahi beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak. UETS sayesinde elektronik tebligatlar değiştirilemez ve inkar edilemez yasal kanıt niteliği taşıyacak. Kişisel veriler korunacak ve bilgi güvenliği garanti altına alınacak. Ayrıca, kağıt kullanımının ortadan kalkmasıyla çevrenin korunmasına katkı sağlanacak. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894