• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 14 °C

TESK'ten Çevreci Çağrı

TESK'ten Çevreci Çağrı
TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN: ÇEVREMİZİ KORUMAK İÇİN KESE KAĞIDI VE FİLE KULLANILMALI

Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak ve sağlıklı yaşamak için alışverişlerimizde kese kâğıdı ve bez poşet kullanma alışkanlığının tekrar kazanılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Ülkemizde yılda 2 milyon 400 bin ton ambalaj atığı toplanıyor. Yılda ortalama 35 milyar poşet kullanılarak doğaya atılmaktadır. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için kullandığımız her şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Belki farkında dahi olmadan her gün kullanıp attığımız naylon poşetlerin, paketlerin, kutuların sonra ne olduğunu düşünüyor muyuz? Plastikten üretilen ve yaşantımızın her anında kullandığımız sentetik ürünler, kullanırken sağlığımızı daha sonra da doğayı ve çevremizi tehdit ediyor' dedi.
 

-'BİR KİŞİ YILDA 312 POŞET KULLANIP DOĞAYA ATIYOR'
            Bugün Türkiye'de bir kişinin haftada ortalama 6, yılda 312 poşet kullandığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, 'Plastik poşetlerin sağlık yönünden, çevre yönünden sakıncalı olduğu biliniyor. Hele siyah renkte olanları için uzmanlar hiç iyi şeyler söylemiyor. Artık ülkemiz insanı bilinçli bir şekilde hareket etmeli ve siyah poşetten uzak durmalı, daha az naylon poşet kullanmaya toplum olarak özen göstermeliyiz. Vatandaş soruyor bize, artık kese kâğıdı göremiyoruz diye? Özellikle gıda alışverişlerinde kese kâğıdı veya bez torba kullanımını tavsiye ediyoruz. Gıda sektörü dışında naylon poşet kullanımı zaruri olan alanlarda da, yeniden dönüştürülen materyal kullanımının teşvik edilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Eski günlerdeki gibi gıda ürünlerini koymak için kese kâğıdını tercih etmeli, yanımızda bez torba veya file bulundurarak alışverişe çıkmayı tekrar hayatımıza sokmalıyız' diye konuştu.
 
            -'HER YIL 30 MİLYAR NAYLON POŞETİ DOĞAYA ATIYORUZ"
Plastikten üretilen her nevi mamul kullanılıp atıldıktan sonra doğada en az 100 yıl, daha dayanıklıların 400 yıl çözünmeden kalabildiğine dikkat çeken Bendevi Palandöken, 'Ülkemizde yılda yaklaşık 30 milyar naylon poşet tüketilmektedir. Dünyada ise her yıl plastik torba üretimi için yaklaşık 250 milyon ton plastik kullanılıyor. Ülkemizde ise 2 milyon 400 bin ton ambalaj atığı toplanıyor. Bu kadar çok plastik torba kullanımının yarattığı çevre kirliliğinin yanında doğadaki canlılara ve sağlığımıza vermiş olduğumuz zararın farkında değiliz. Son zamanlarda toplumun bilinçlenmesi, belediyelerin ve sivil toplum örgütlerinin de katkılarıyla plastik ve kâğıt-karton atıklarının toplanarak geri dönüşümü için gösterilen çabaları yadsıyamayız. Belediyelerin topladığı çöplerin yaklaşık yüzde 10'nunu plastik atıklar oluşturmaktadır. Son dönemde büyük marketlerin uygulamaya koyduğu ücretli poşet satma olayı ise çok yanlış. Gerçekten çevreyi düşündüğünü iddia edenler poşet yerine alış verişlerde sattıkları ürünlere kese kağıdına koyarak satmalı ve çevreyi korumalıdırlar. Kağıdın hammaddesi ülkemizde yeteri kadar var. Ancak naylonun hammaddesini dövizle ithal ediyoruz” diye vurguladı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894