• BIST 8737.87
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İzmir 13 °C

TİM'den “Tüm Zamanların Rekoru” İçin Öncelikli Dört Talep

TİM'den “Tüm Zamanların Rekoru” İçin Öncelikli Dört Talep
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçının 30 yıldır bekleyen sorunlarına hızla çözüm getiren Hükümetten

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçının 30 yıldır bekleyen sorunlarına hızla çözüm getiren Hükümetten 2018 yılında “tüm zamanların rekorunu” kırmak için dört talepte bulundu. TİM, bu kapsamda 60 İhracatçı Birliği ve Sektör Konseyi Başkanlarını Hükümetin altı Bakanı ile Ankara’da buluşturdu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İki yılda 210 sorundan 101 tanesi, yani her iki sorunumuzdan biri çözüldü. 2018 yılında tüm zamanların ihracat rekorunu kırmakta kararlıyız” diyerek taleplerini sıraladı: “Gümrüklerde fazla mesai ücreti kaldırılmalı. Firmalara, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü için danışmanlık desteği sağlanmalı. İhracata devlet destekleri, vergi hesaplamalarından istisna tutulmalı. İstanbul’da uluslararası standartlara uygun bir fuar alanı olmalı.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye genelindeki 60 İhracatçı Birliği Başkanı ve Sektör Konseyi başkanlarıyla birlikte ihracatın sorunlarını ve hedeflerini konuşmak üzere altı Bakan ile bir araya geldi. Ankara’da gerçekleştirilen ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Mehmet Büyükekşi’nin açış konuşması ile başlayan toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı.

İHRACATIN 30 YILLIK SORUNLARI İKİ YILDA ÇÖZÜLDÜ

Toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 20-30 yıldır çözüm bekleyen, ihracatın önünde engel teşkil eden ve çözülemez denilen birçok maddede Hükümetin desteğiyle hızla sonuca ulaşıldığına dikkat çekti. Büyükekşi, “Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017’yi, hedefleri aşarak 157,1 milyar dolar ihracatla tamamladık. Bu başarıda sorunlarımızı süratle çözen Hükümetimizin katkısı oldukça büyük. İki yıl önce Başbakanlık başta olmak üzere tüm Bakanlıklara ilettiğimiz 210 sorundan oluşan talep listesinin 101 tanesi kısmen ve tamamen çözüldü. İhracat desteklerinin üç katına çıkarılması, Eximbank’ın sermayesinin 3 kat artırılması, ihracatçı KOBİ'lerin KGF teminatı kapsamına alınması gibi adımlarla iki yıl içinde ihracatçıların her iki sorunundan birinin çözüme kavuştu. Siz değerli Bakanlarımıza canı gönülden şükranlarımızı sunuyoruz. Bu oran, ihracata verilen önem açısından son derece sevindirici. Bunun yanında KDV sisteminin değiştirilmesi konusundaki çalışmalardan ötürü Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’a ayrıca teşekkür ederiz. ” dedi.

TÜM ZAMANLARIN İHRACAT REKORUNU KIRMAKTA KARARLIYIZ

Hükümetin ihracatçılara desteğinin devam edeceğini belirten Büyükekşi, “Bizler de var gücümüzle çalışarak, ‘İhracatta Rekorlar Yılı’ ilan ettiğimiz 2018’de tüm zamanların ihracat rekorunu kırmakta kararlıyız. Hükümetimizce yapılan düzenlemeler, verilen yeni teşvikler, ilave destekler ve TİM’in yürüttüğü çalışmalar meyvelerini veriyor” dedi.

Büyükekşi, yeni rekorlar kırmak için çözüm bekledikleri dört maddeden oluşan sorunları da şu şekilde paylaştı: “Gümrüklerde fazla mesai ücreti sorunu çözüme kavuşmuş değil. Farklı gümrüklerde farklı uygulamalara da şahit oluyoruz. Adana’da beyanname başına ücret alınırken, Atatürk Havalimanında saatlik ücret alınıyor. Bu uygulamanın tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nün daha yaygın ve etkili hale gelebilmesi için firmalara danışmanlık desteği sağlanmalı. Firmalarımıza sunulan ihracata yönelik devlet desteklerinin, vergi hesaplamalarından istisna tutulmasını talep ediyoruz. İstanbul’un uluslararası standartlara uygun bir fuar alanına sahip olması için gereken adımların atılmasını bekliyoruz.”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de ihracatta gelinen noktanın Türk mucizesi olduğunu belirterek “İhracatımız 35 milyar dolardan 158 milyar dolara çıktı. İhracatla ilgili adım adım yapılması gerekenleri biliyoruz. Kendi teknoloji devlerimizi yaratmalıyız. Türkiye, 2017 büyüme oranında dünyada birinci olacak. Bu büyümenin yarısı da ihracattan ve yatırımlardan gelecek. TİM, TOBB gibi kuruluşların şemsiyesi altında e-ticaret sitelerine üye olan ihracatçılara da yüzde 80 destek veriyoruz. Bugüne kadar 11 bin 600 ihracatçı e-ticaret sitelerine üye oldu. Bunu bir-iki yılda 100 bine çıkarmalıyız” dedi. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894