• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İzmir 25 °C

Türban Yasağı Kalkmasın

Türban Yasağı Kalkmasın
Yüksek öğretimde türban yasağının kaldırılma girişimlerini protesto eden Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) ile İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ortak bir basın toplantısı düzenledi. EKAM Binasında düzenlenen toplantıya ç

Prof. Dr. Toygar “Laiklik İlkesi Kırılma Noktasında”
*Prof. Dr. Nurselen Toygar: “Ülkemiz laik, demokratik, çağdaş hukukun üstünlüğüne inanmış, geleceği aydınlık ve amacı yalnızca vatanını yüceltmek olan halkıyla yoluna devam edecektir” dedi.
Yüksek öğretimde türban yasağının kaldırılma girişimlerini protesto eden Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) ile İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ortak bir basın toplantısı düzenledi. EKAM Binasında düzenlenen toplantıya çok sayıda öğretim görevlisi ve kadın kuruluşlarının üyeleri katıldı.
EKAM ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği adına basın bildirisini okuyan EKAM Müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar “Son gelişmelerden sonra Laiklik ilkesi kırılma noktasına gelmiştir” dedi. 5 Şubat 1937"de Laiklik ilkesinin anayasaya ilk kez girdiğini hatırlatan Prof. Dr. Toygar “Gönül isterdi ki bu günü coşkuyla kutlayalım ancak anayasada yapılmak istenen değişiklikler ülkemizi bir kaosa ve kamplaşmaya sürüklemektedir” şeklinde konuştu.

YASAK KALKARSA “DİN” EĞİTİME GİRER
Üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını “Dinin eğitime girmesi” olarak yorumlayan Prof. Dr. Toygar, “Toplumların en hızlı çöküş nedenlerinden birisi dinin sömürülmesidir. Üniversiteler dini inançların değil, bilimin ve araştırmaların özgür olarak yaşadığı çağdaş kurumlar olarak kalmalıdır” diye konuştu.
Türban yasağının üniversitelerden sonra kamuda ve diğer eğitim kademelerinde de serbest bırakılacağını iddia eden Prof. Dr. Toygar, “En büyük tehlike de budur. Yasağın kalkması ile birlikte sorunlar daha da büyüyecektir. Ülke, sonu karanlık bir kaosa itilmektedir. Cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı söylem ve eylemler ülkeyi tehlikeli bir viraja sürüklemektedir” şeklinde konuştu.

“KADIN İKİNCİ PLANA ATILIYOR”
Anayasanın değiştirilemez ilkeleri üzerinden siyaset yapmanın Cumhuriyete zarar vereceğini söyleyen Prof. Dr. Toygar, “Türban kadını özgürleştirmekten çok ikinciliğe sürükleyen bir simgedir. Bu simgeyi dinsel bir gereklilik olarak kullanmak siyasi rant sağlama düşüncesinden başka birşey değildir” dedi.
Türban yasağını kaldırma girişimlerinin uluslararası platformda Türkiye"nin imajını olumsuz etkileyeceğini söyleyen Prof. Dr. Nurselen Toygar “Henüz kadın hakları konusunda belli bir standartı yakalayamamışken, dini bahane ederek kadınımızı örtmeye çalışan zihniyetin samimi ve iyimser olduğunu söylemek doğru değildir” diye konuştu.
Prof. Dr. Nurselen Toygar “Bizler; Kadını kafes arkasından çıkartan, ülkeyi dinin bağnazlığından ve geri kalmışlığından kurtaran, hukuk, eğitim ve ekonomide çağdaş ülkelerle aynı seviyeye ulaştıran "Cumhuriyet Kazanımlarımıza" sahip çıkan neferleriz” şeklinde konuştu.
Üniversitelerimizde dini inançların baskın olamayacağını ifade eden Prof. Dr. Toygar, “Üniversiteler dini çatışmalarla değil, bilimsel araştırmalarla gündemde olmalıdır” dedi.
Basın bildirisinin ardından “Türbanın Siyasi Simge Olarak Kullanılmasına Hayır” mesajı vermek isteyen öğretim üyeleri imza kampanyası başlattı. / Can ÖZLÜ

ALİAĞA VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894