• BIST 8883.07
  • Altın 2238.645
  • Dolar 32.3358
  • Euro 35.0932
  • İzmir 18 °C

Türk Ekonomisindeki Rekor Büyüme Almanların Radarını Türkiye'ye Çevirdi

Türk Ekonomisindeki Rekor Büyüme Almanların Radarını Türkiye'ye Çevirdi
Türk ekonomisindeki rekor büyüme, Alman eyaletlerinin radarını Türkiye'ye yönlendirmesine yol açtı.

Türk ekonomisindeki rekor büyüme, Alman eyaletlerinin radarını Türkiye'ye yönlendirmesine yol açtı. Almanya'nın en gelişmiş eyaletlerinden biri olan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, İzmirli iş adamlarını Almanya'da yatırıma davet etti.

Almanya'da yaşlanan nüfus nedeniyle başarılı bazı şirketlerin el değiştirme durumunda kaldığı bilgisi verilirken, "Bu şirketleri Türk işadamları satın alabilir, işlerinde teknolojik olarak hızlı gelişim gösterebilir" denildi.

Ekim ayında Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Kalkınma Ajansı'nı ağırlayan Ege İhracatçı Birlikleri bu sefer, Almanya'nın en gelişmiş eyaletlerinden biri olan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı'nı İzmir'de ağırladı.

İki ülke arasında son dönemde yaşanan siyasi krizlerin Almanya ve Türkiye arasındaki ticaretin gelişimine engel olmadığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2017 yılı içinde Almanya ile çok sayıda işbirliği projesine imza attıklarını, bu sayede Almanya'ya hem Türkiye'nin, hem de Ege Bölgesi'nin ihracat rakamlarının ciddi artış gösterdiğini kaydetti.

EGE BÖLGESİ İHRACATINDA ALMANYA YÜZDE 12 PAY ALIYOR

İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıda konuşan Ünlütürk, "Almanya Türkiye'nin ihracatında lider ülke. İthalatında ise; ikinci sırada. 2016 yılının Ocak - Kasım döneminde Almanya'ya 12 milyar 605 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişken, 2017 yılının aynı döneminde ihracatını yüzde 8 arttırarak 13 milyar 585 milyon dolara çıkardı. EİB'den Almanya'ya yaptığımız ihracatımız ise 1 milyar 164 milyon dolardan, 1 milyar 241 milyon dolara yükseldi. Almanya bölge ihracatımızdan yüzde 12 pay alıyor" şeklinde konuştu.

2017 yılı içinde Teknik Tekstiller ve Endüstri 4.0 konularında Almanya'ya iki ziyaretleri olduğunu ve çok verimli geçtiğini dile getiren Ünlütürk şöyle devam etti; "Alman ithalatçıları Mayıs ayında İzmir'de ağırladık. “Türk-Alman Ekonomi Günü” düzenledik. Türk ihracatçılarımızla Alman ithalatçılarımız çok verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Almanya'da organik ve hazırgiyim sektörlerinde düzenlenen 3 fuarın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu üstlendik. İki ülke arasındaki yoğun ticari ilişkilerin önümüzdeki süreçte de devamı ve karışlıklı yatırıma dönüşmesi en büyük beklentimiz."

Türkiye'den Almanya'ya 1960'lı yıllarda “misafir işçi” olarak giden Türk vatandaşlarının bugün Almanya'da 3 milyonluk bir kitleye ulaştığının altını çizen EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, "Almanya'daki Türk vatandaşlarımız özellikle 1980’li yıllardan itibaren girişimciliğe yönelerek kendi iş yerlerini kurmuş ve işveren konumuna geldiler. Bugünkü eğilimlerin devam etmesi halinde, Almanya’daki Türk girişimcilerinin sayısının 160.000’e ulaşacağı, Türk işletmelerinde yaklaşık 720 bin kişiye iş imkanı sağlanacağı, yatırım hacminin 15 milyar avroya ulaşacağı ve bu firmaların yıllık toplam cirolarının 66 milyar avro civarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Ancak bizler bu oranların karşılıklı olarak potansiyelin çok altında olduğu inancındayız. Bu nedenle iki ülke arasında gerçekleştirilen ticari iş birlikteliklerini güçlendirici faaliyetlerin yanı sıra bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda olduğu gibi bölgeler arası ticari ilişkilere fokuslanmanın önemli fayda sağlayacağına inanıyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

EKONOMİK İLİŞKİLERİN DEVAM ETMESİ MUTLULUK VERİCİ

Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Dr. Rainer Lassing, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi duruma rağmen, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı'nın İzmir'e gelmesinden büyük mutluluk duyduğunu, iki ülke hükümetleri arasında çözülmesi gereken anlaşmazlıkların mevcut olmasına rağmen, bu durumun iki ülke arasında yerel ve bölgesel seviyedeki ekonomik ilişkilerin sürmesini etkilememesi gerektiğini, bu dönemde Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı'nın İzmir'e gelmesinden dolayı özellikle teşekkür ettiğini söyledi.

İzmir'in Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olduğunun altını çizen, Lassing, "İzmir, Türkiye sanayisinin yüzde 7'sini, ihracatının yüzde 6'sını üretiyor. İzmir'de 500'den fazla Alman yatırımı var. İzmir'deki yabancı yatırımların dörtte biri Alman firmalarına ait. Türk sermayeli şirketlerin Almanya'da yatırım yapma isteği artmış durumda. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti büyük ekonomik potansiyeli ve çok gelişmiş altyapısı ile olağanüstü fırsatlar sunuyor. 18 milyon nüfusu ile Almanya'nın en kalabalık eyaleti olmakla birlikte halkı içerisinde yüksek oranda Türk ve Türk kökenli vatandaşlar bulunuyor. Türk işadamlarını Almanya'da yatırıma davet ediyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

160 MİLYONLUK ZENGİN  BİR PAZARIN MERKEZİNDEYİZ

Türk yatırımcılara Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinin cazip taraflarını anlatmak için 10 yıldır İstanbul'da temsilcilik olarak çalıştıklarını ifade eden Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajansı Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletini "Almanya’daki Bir Numaralı Yatırım Merkeziniz" diye tanımladı.

Almanya'da 16 eyalet bulunduğunun bilgisini veren Akkaya, "16 eyaletin kalkınma ajansı var. Yatırımcı çekme anlamında rekabet halindeyiz. 10 yıldır İstanbul'da temsilciliğimiz var. Eyaletin 18 milyon var. çevremizde 160 milyon nüfus var. AB satın alma gücünün yüzde 45'ini temsil ediyor. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, 670 milyar Avro'luk Gayri Safi Milli Hasıla'ya sahip. Almanya'ya gelen yatırımcının yüzde 29'u buraya geliyor, gelenler ürün satmak, pazara yakın üretim yapmak istiyor. Kişi başı 38 bin 500 Avro milli geliri olan yüksek satın alma gücü olan bir eyaletiz. Makine, kimya, gıda, metal üretimi, otomotiv, cam, kauçuk, metal işleme, inşaat, elektrik-elektronik güçlü olduğumuz sektörler" dedi /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894