• BIST 9809.62
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 24 °C

Türk Fikir Hayatında Cemil Meriç’in Yeri

Türk Fikir Hayatında Cemil Meriç’in Yeri
Prof. Dr. Ümit Meriç: Cemil Meriç'e göre olması gereken, aydın tipinden arif tipine geçişi sağlamaktır.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü, “25. Yıl Etkinlikleri” kapsamında birbirinden değerli bilim insanlarını ve yazarları öğrencilerle ve Manisalılarla buluşturmaya, Manisa’nın kültürel hayatını zenginleştirmeye devam ediyor.

Bu çerçevede, 29 Mart 2017 tarihinde de ülkemizin yetiştirdiği en önemli ve en değerli düşünürlerden biri olan Cemil Meriç’in kızı bilim insanı ve yazar Prof. Dr. Ümit Meriç tarafından “Türk Fikir Hayatında Cemil Meriç’in Yeri” konulu konferans verildi.  MCBÜ Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Gümüş ve Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Dandin, Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan, MCBÜ Genel Sekreteri Ali Emirosmanoğlu, öğretim elemanları, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Ümit Meriç; Meriç ailesi hakkında bilgi vererek, babasının yaşamı ve kişiliği üzerine bilgiler verdiği konuşmasında, Cemil Meriç’in on iki kitabı ve sekiz tercümesi olduğunu söyledi. “Babam 38 yaşlarında gözlerini kaybetti. Bu yaşından önce yazmış olduğu tercümeleri var, ama bütün eserlerini gözlerini kaybettikten sonra kaleme aldı” diyen Prof. Meriç, “Gözleri görmeyen bir insan bugün Türkiye'de iki yüz defa basılan ve okur sayısı milyonlara ulaşan eserlerini karanlıklar içinde kaleme almıştır. Cemil Meriç, meseleleri kolay ve anlaşılır kılmak için Türk dilinin bütün imkânlarını kullanmıştır. Bu açıdan Cemil Meriç'in dünya düşünce ve edebiyat tarihinde ikinci bir örneği yoktur. Türkiye ve İslam dünyası dünyaya kendisini yeterince tanıtamıyor. Çünkü bugün Cemil Meriç gibi 20. Yüzyılda Türk düşünce hayatının ve Türkçe’nin zirvesi olmuş bir insanı Türkiye’nin dışında hiç kimse tanınmıyor. Evvela kendi değerlerimizi, daha sonra dünya değerlerini tanımalı; sonra da dünya değerleriyle kendi değerlerimizi al gülüm ver gülüm yapmalıyız. Türkiye gülleri alıyor ama hiç gül veremiyor" dedi.

Cemil Meriç’in çok çalışkan bir insan olduğunu belirterek, zamanını ya okuyarak ya yazarak geçirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Ümit Meriç, onun kitapları dikkatli bir şekilde okunduğunda üniversitede alınan dört yıllık eğitim kadar verimli olabileceğini ifade etti. Cemil Meriç'e göre olması gerekenin aydın tipinden arif tipine geçişi sağlamak olduğunu belirten Prof. Meriç, “Cemil Meriç, kendimizi bilerek ama başkalarının dünyasına da yabancı kalmayarak ve onları kendi irfan dünyamıza katarak en güzel irfan örneğini vermemiz gerektiği kanaatindedir. Cemil Meriç eserlerinin kültür ciltlerini tamamlamıştır ama irfan ciltlerini tamamlamaya ömrü yetmemiştir. İrfan cildinin kültür cildiyle tamamlanması noktasında gençlere büyük sorumluluklar düşmektedir” diye konuştu.

Konferans sonrasında Prof. Dr. Ümit Meriç’i MCBÜ’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek çiçek ve teşekkür belgesi takdim eden Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, fikir hayatımızı besleyen kaynaklardan Cemil Meriç’i birinci elden kızından dinlemenin önemli olduğunu vurgulayarak, “Genç arkadaşlarımızın bu düşünürlerin, yazarların daha çok farkında olması lazım, tanıması lazım. Bizi kendimize döndüren, bizi bizle buluşturan, bize özgüven kazandıran, hem Doğu’yu eleştirel mânâda anlama, hem Batı’yı kavrama, hem de kendimizi keşfetme imkânı veren düşünürlerin başında elbette Cemil Meriç geliyor” dedi ve Cemil Meriç’in günümüzde hâlâ önemini ve değerini yitirmeyen,  “Aydın olmak için önce insan olmak lazım. İnsan mukaddesi olandır. İnsan hırlaşmaz, konuşur; maruz kalmaz, seçer. Aydın, kendi kafasıyla düşünen, kendi gönlüyle hisseden kişi. Aydını yapan: uyanık bir şuur, tetikte bir dikkat ve hakikatin bütününü kucaklamaya çalışan bir tecessüs.” sözünü paylaştı. 

İZMİR Yeni Vizyon Gazetesi, Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla, Güzelbahçe, Urla

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894