• BIST 9050
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İzmir 25 °C

Türkiye, Ekonomisiyle Tarih Yazmaya Devam Ediyor

Türkiye, Ekonomisiyle Tarih Yazmaya Devam Ediyor
İnşaat sektörü bu yıl yüzde 8,9’luk büyüme ile Türkiye’nin büyümesini sırtladı

TÜRKİYE, EKONOMİSİYLE TARİH YAZMAYA DEVAM EDİYOR

İnşaat sektörü bu yıl yüzde 8,9’luk büyüme ile Türkiye’nin büyümesini sırtladı

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 30 yıldır çalışan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2017 yılı büyüme verisiyle ilgili değerlendirmelerini açıkladı. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Türkiye, 2017 yılını yüzde 7,4’lük muhteşem bir büyüme oranı ile kapatmıştır. Türk reel sektörü tarih yazmaya devam etmektedir. İnşaat sektörü 2017 yılında yüzde 8,9’luk büyüme ile Türkiye’nin büyümesini sırtlamıştır.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK), Türkiye ekonomisi için 2017 yılı büyüme verisini açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi 2017 yılında yüzde 7,4'lük büyüme kaydetti. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, 2017 yılının son çeyreğindeki yüzde 7,3’lük ve yılın genelindeki yüzde 7,4’lük büyüme ile ilgili “2016 15 Temmuz’u ve sonrasında yaşanan gelişmeler, jeopolitik kırılganlıklar, küresel piyasalardaki dalgalanmalar, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyesini aşağı çekmesi ve pek çok belirsizliğe rağmen Türk reel sektörü tarih yazmaya devam etmektedir. Geride bıraktığımız 2017 yılını Türkiye yüzde 7,4’lük muhteşem bir büyüme oranı ile kapatmıştır. Bu başarının en önemli mimarlarından biri hiç kuşkusuz inşaat sektörüdür. 2016 yılında zincirlenmiş hacim endeks bazında yüzde 5,4 büyüme gösteren inşaat sektörü bu yıl yüzde 8,9’luk büyüme ile Türkiye’nin büyümesini sırtlamıştır. 2017 yılında bir yandan konut kredi faizlerinin aşağı çekilmesi,
kentsel dönüşüme yönelik yeni düzenlemeler, konut tesliminde KDV düzenlemesi, tapu harcında yapılan indirim, yabancıların konut alımlarını teşvik eden düzenlemeler gibi pek çok uygulama ile inşaat sektörü dinamik tutulmaya çalışılmıştır. Bu gelişmeler neticesinde inşaat sektörü bu yıl kendisinden bekleneni fazlası ile vermiştir.” dedi.

İnşaat sektöründeki verileri değerlendiren Yavuz Işık, “Üçüncü çeyrekte yüzde 18,7’lik büyümeden sonra inşaat sektörünün 2017 yılının tamamında atılım gerçekleştireceğinin öncü göstergesi yapı ruhsatı sayılarıdır. 2017 yılının tamamında verilen yapı ruhsatlarının bir önceki yıla göre karşılaştırmasını yaptığımızda bina sayısı olarak yapı ruhsatı sayısında yüzde 16,2, yüz ölçümü bazında yüzde 31,8 artış meydana gelmiştir. Benzer bir yükseliş daire sayısı bazında da bir artış söz konusudur. 2017 yılında bina sayısı, yüz ölçüm ve daire sayısı olarak inşaat sektörü çok önemli bir ivme yakalamıştır. Bu başarıyı herkesin takdir etmesi gerekmektedir. Zira Türkiye’de inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin büyümesi, işsizliğin azaltılması açısından en kritik sektörlerin başında gelmektedir.” dedi.

İnşaat sektörünün 2017 yılında büyük projeler üzerinde yükselmiş göründüğüne dikkat çeken Yavuz Işık, “2017 yılında inşaat sektörüne ilişkin tüm göstergeler pozitif iken yalnızca bina sayısı bazında yapı kullanma izin belge sayısında düşüş olması, çok katlı binaların tamamlandığını, buna karşılık daha az katlı binaların tamamlanmasında bir sorun olduğunu göstermektedir. Diğer bir ifade ile küçük müteahhitler projelerini tamamlama noktasında istekli ya da yeterli görünmemektedir. 2017 yılında Türkiye’de 452 bin yeni konut satışı gerçekleşmiştir. Bu rakam geçen senenin yüzde 4,8 üzerinde görülmektedir. 2018 yılında da inşaat sektörünün kendinden beklenen performansı hakkı ile yerine getirmesi için bankacılık kesiminin faizleri indirmesi gerekmektedir. Merkez Bankası verilerine göre yüzde 14,5’i geçen konut kredi faizinin bu yükselişinin durdurulamaması durumunda konut kredisi faizleri son yılların en yüksek değerine kısa bir süre içerisinde ulaşacaktır. Bu da yalnızca inşaat değil tüm sanayinin çarklarının yavaşlaması anlamına gelecektir.” dedi./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894