• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İzmir 8 °C

Türkiye Tohum Ticaretinde Dünyada İlk 5’i Hedefliyor

Türkiye Tohum Ticaretinde Dünyada İlk 5’i Hedefliyor
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, 2017 yılında 136 milyon dolar tohum ihraç eden

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, 2017 yılında 136 milyon dolar tohum ihraç eden ve 1 milyon 50 bin ton sertifikalı tohum üreten sektörün, kısa vadeli hedefini yılda 1,5 milyon ton sertifikalı tohuma yükselttiğini söyledi.

2017 yılında 136 milyon dolar tohum ihraç eden tohumculuk sektörü, son on yılda üretimini 3,5 kat, son 15 yılda da ihracatını 8 kat arttırmayı başardı. Türkiye’de tohumculuk sektöründe faaliyet gösteren 832 şirket bulunuyor. Bu şirketlerin 778’i yerli sermaye, 22’si yerli-yabancı ortaklı ve 32’si de yabancı firmalardan oluşuyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 50 bin sertifikalı tohum üreten sektörün, atağa kalkarak üretimini ve ihracatını arttırması bekleniyor.

“ULUSLARARASI GROWTECH EURASİA TARIM FUARI, 30 ÜLKEDEN 800 MARKA İLE 100’Ü AŞKIN ÜLKEDEN 85 BİNİN ÜZERİNDE ZİYARETÇİYİ ANTALYA’DA AĞIRLAMAYA HAZIRLANIYOR…”

Tohumculuk başta olmak üzere Sera ve Sulama Teknolojileri, Bitki Besleme ve Koruma ile Traktörve Tarım Makinaları sektörleri 18 yıldır Antalya’da dünyanın en büyük örtü altı tarım sektörü fuarı Uluslararası Growtech Eurasia’da buluşuyor. Growtech Eurasia’nın ihracat odaklı bir fuar olduğunun altını çizen Growtech Marka Direktörü Engin Er, “28 Kasım-01 Aralık 2018 tarihleri arasında Antalya Expo Center’da 50 bin m2 alanda ‘Tarım ve Teknolojinin Global Buluşması’ ana temasıyla Uluslararası Growtech Eurasia Tarım Fuarımıza bu yıl 30 ülkeden 800 firma ve marka yer alacak. Growtech Eurasia, ihracat potansiyellerini arttırmak isteyen, yeni pazarlar arayan katılımcılarımızı bir araya getiren uluslararası bir arena. Geçtiğimiz yıl uluslararası ziyaretçi sayımızı yüzde 35 oranında arttırdık, Çin’den ABD’ye, İsveç’ten Kamerun ve Sri Lanka’ya kadar dünya ülkelerinden çok sayıda temsilci Growtech Eurasia’daydı. Bu yıl ki hedefimiz 100’ü aşkın ülkeden 85 binin üzerinde ziyaretçiyi Antalya’da ağırlamak ve her yıl sektör için oluşturduğumuz ortalama 600-700 milyon dolar iş hacmini daha da yukarı seviyelere çıkarmak” dedi.

“HEDEFİMİZ TOHUM TİCARETİ YAPAN ÜLKELER ARASINDA DÜNYADA İLK 5’TE YER ALMAK…”

“Tohum bu yıl tarım sektörünün en önemli gündem maddelerinden biri olacak” diyen TÜRKTOB Başkanı Kamil Yılmaz,“2017 yılında Avrupa, Amerika ve Afrika’da 80 ülkeye 136 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Türkiye, tohum ticareti yapan ülkeler arasında dünyada 10. sırada yer alıyor, hedefimiz ilk 5’te yer almak. Antalya’da düzenlenen, sektörün en önemli uluslararası fuarı olan Growtech Eurasia Uluslararası Sera Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, sektörümüze 18 yıldır yeni pazar fırsatları sunuyor. Bünyemizdeki 7 Alt Birlik ve 43 bin üyemizle Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütlerinden biri olarak 28 Kasım-01 Aralık 2018 tarihleri arasında Growtech Eurasia’da olacağız. Bu yıl 30’dan fazla ülkeden 800 firma ve marka ile Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarından 100’ün üzerinde ülkeden 85 bini aşkın ziyaretçi bekleniyor. Growtech Eurasia bizim için ihracat ile aynı anlama geliyor”. dedi.

TOHUM ÜRETİM HEDEFİMİZİ YILLIK 1,5 MİLYON TONA YÜKSELTTİK…

Tohumculuk sektörü olarak yıllık üretim hedeflerini 1,5 milyon tona yükselttiklerini belirten Yılmaz, “2017 yılında 1 milyon 50 bin ton sertifikalı tohum ürettik, 40 bin ton ithalat, 44 bin ton ihracat yaptık. İthal ettiğimiz tohumun karşılığı 185 milyon dolar, ihraç ettiğimiz tohumun değeri de 136 milyon dolar. Türkiye'de tohumculuk sektöründe ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 73, buna fide, fidan ve süs bitkilerini de dahil ettiğimiz zaman ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 90'ların üzerinde’’ şeklinde konuştu.

Tohum ekim döneminin de yaklaştığını vurgulayan Yılmaz, ‘’Sertifikalı tohum verim ve kalite artışı demektir. Ayrıca elde edilecek ürün standartlara uygun olacağı için üreticimizin daha çok kazanması anlamına gelir” dedi.

“DÜNYADAN ALIM HEYETLERİ GROWTECH EURASİA’DA OLACAK…”

Growtech Eurasia Uluslararası Tarım Fuarı, T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) organizatörlüğünde Alım Heyeti Programı’na ev sahipliği yapacak, fuarsüresince uluslararası tedarikçiler ve satın almacıların özel iş görüşmeleri için platform sağlanacak. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile 11. kez verilecek ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri ile tarım sektöründe faaliyet gösteren özel sektör ve kamu kurumlarına, tarımsal üretimin katma değer kazanmasına ve sektörel farkındalık yaratan yenilikçi ürün ve hizmetlere destek verilecek.Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve büyük ilgi gören Tarım Sohbetleri’nin ikincisine sektörün önde gelen liderleri konuşmacı olarak katılacak. Ziyaretçilerin 50 bin m2 alanda gerçekleşen Growtech Eurasia’da daha verimli bir fuar deneyimi yaşamaları için mobil uygulama hayata geçirilecek. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894