• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 21 °C

UNESCO Adayı Foça’nın İçler Acısı Hali…

UNESCO Adayı Foça’nın İçler Acısı Hali…
Hasan Eser / Foça - Yeni Vizyon Gazetesi

UNESCO ADAYI FOÇA’NIN İÇLER ACISI HALİ…

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne giren Foça Kalesi'nin etrafı, yıllardır ıslah edilmeyi bekleyen kirli dereleri andırıyor.

2014 YILINDA TAMAMLANMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğundaki restorasyon çalışmaları sonucunda Bizans, Ceneviz ve Osmanlı izlerini taşıyan Phokaia Antik Kenti surlarının 1. Etap Restorasyonu 2014 yılında tamamlanmıştı.

KOCAOĞLU NE DEMİŞTİ?

Birinci etap restorasyonu tamamlanan Foça Kent Duvarları'nın açılış kurdelesini kesen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, burada Foça halkına hitaben yaptığı konuşmada; Foça kent duvarları restorasyonunun ardından sıranın Kordon yolu ve Athena tapınağına geleceğini müjdelemişti. Ancak geçen bu süre zarfında ne Athena tapınağı ayağa kaldırılabildi, ne de  surları çevreleyen Beşkapılar sahilinde yapılması planlanan;  ‘kordon yolu ve çevre düzenlemesi’ projesi bir türlü hayata geçirilebildi.  

KEPAZELİĞİ GÖRÜNCE…

Görkemli açılışın ardından kaplumbağa hızı ile ilerleyen proje adeta yerinde sayıyor. Foça’ya gelen yerli ve yabancı turistler,  ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşan kalenin etrafındaki kepazeliği görünce şaşkınlığını gizleyemiyor.

İNSANLAR BURADA YÜRÜMEKTEN İMTİNA EDİYOR.

Restorasyon nedeniyle yıllardır, 2 metre genişliğindeki geçici yoldan yürümek zorunda kalan vatandaşlar, bu yol ile surların arasında açılan kanalda oluşan kirlilikten rahatsızlık duyuyor. Burada toplanan su birikintilerinin üzerini kaplayan yosunlar, ortaya kötü bir görüntü çıkarıyor. Hal böyle olunca insanlar burada yürümekten imtina ediyor. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, "Foça bu haliyle mi UNESCO listesine girecek" diye sormaktan kendini alamıyor.

YAVUZ SULTAN KÖPRÜSÜ BİTTİ AMA…

Haşeratın kol gezdiği bu alanda Foça Belediyesi’nin temizlik konusunda sınıfta kaldığını söyleyen vatandaşlar, “Foça'da Belediye yan gelip yatma yeri olmuş,  Sayın Aziz Kocaoğlu da 2014 yılında bitmeyen işin açılışını yaptı. Daha neyi bekliyorlar anlayabilmiş değiliz!  Yavuz Sultan Selim Köprüsü bitti ama Foça sahilinde 2 karış düzenleme bitmedi. Gerçi bir işi bitirmek için önce o işe başlamak gerekir. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2012 yılında yapılan protokol gereği; bu projeye yılda  900 bin TL’lik nakdi yardımda bulunuyor. Vatandaşın cebinden çıkan bu para nereye gidiyor” diyerek, ilgili bakanlık müfettişlerini göreve davet ediyor.

esr_9396.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894