• BIST 9745.02
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 21 °C

Üzüm kalitesini arttırmaya yönelik yeni adımlar atılıyor

Üzüm kalitesini arttırmaya yönelik yeni adımlar atılıyor
İrem Gülle – Tennur Soydemir / Ege Ajans

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde yayımlanan bir makalede “Süperior Seedless Üzüm Çeşidinde Salkım Ucu Kesme ve Bilezik Alma Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesine Etkileri” incelendi. İnceleme, Ahmetli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden Hatice Camcı tarafından yapıldı.

Bu çalışma, 2015 yılı vejetasyon periyodunda Ahmetli İlçesi’nde 7 yaşında yerli köklü olarak yetiştirilen Süperior Seedless sofralık üzüm çeşidinde gerçekleştirildi. Deneme tesadüf blokları desenine göre 7 uygulama ve 3 tekerrürlü olarak düzenlendi. Tüm kültürel uygulamalar ben düşme döneminde yapılırken çalışmanın amacı, Salkım Ucu Kesme, Bilezik Alma Gibberellik Asit uygulamalarının üzüm verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkilerini ortaya koydu.

Türkiye’nin bağcılık alanındaki ihtiyacının  yüzde 15,3’ünü, üzüm üretiminde ise  yüzde 33,8’ini Manisa şehri karşıladığı için, testler bu alanda gerçekleştiriliyor. 2014 yılı verilerine göre Manisa, 1milyon 389 bin 436 tonluk bir üretimle, tüketim ve ithalatta büyük kazanç sağlıyor.

ÇALIŞMALAR SON HIZ DEVAM EDİYOR
Süperior Seedless üzüm çeşidine uygulanan araştırmada, Salkım Ucu Kesimi, Bilezik Alma, Gibberellik Asit işlemleri uygulandı. Yapılan işlemlerde salkım ağırlığının en yüksek 934 gram, en düşük 452 gram olduğu gözlendi. Araştırmada beklenen düzey, üzüm çeşidinin kurutularak kullanılması değil, sofralık kullanıma yönlendirilip gelir kaybının önlenmesiydi. 

Vejetasyon döneminde gerçekleştirilen araştırma sonucunda, Süperior Seedless üzüm çeşidinde asma başına yaş üzüm veriminin arttığı ve araştırmanın değişen iklim faktörlerinden etkilenip değişebileceği saptandı. Uygulamanın sonraki çalışmalara örnek olması ve çok yıllık programlarla tekrar edilmesi önerildi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894