• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İzmir 17 °C

Yarın Çok Geç Olmadan!

Yarın Çok Geç Olmadan!
Son yayınlanan ithalat kararnamesi ile canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi tarım ürünlerinin ithalat gümrük vergilerinin düşürülmesine sektör temsilcilerinden tepki geldi.

YARIN ÇOK GEÇ OLMADAN!

Son yayınlanan ithalat kararnamesi ile canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi tarım ürünlerinin ithalat gümrük vergilerinin düşürülmesine sektör temsilcilerinden tepki geldi.

İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, tarımsal üretim potansiyeli bu denli yüksek olan Türkiye’de ithalat yapılmasının tek nedeninin plansız üretim olduğunu söyledi.

İTHALAT, BUGÜNÜMÜZÜ KURTARIRKEN BİZİ DIŞA BAĞIMLI YAPARAK YARINLARIMIZI KARARTIR

Tarımdaki politikasızlık nedeniyle sorunların daha da büyüdüğünü belirten Eskiyörük şunları söyledi;

“200 milyon nüfusu doyurabilecek üretim potansiyeli olan ülkemizin, 80 milyon nüfus ile üretebildiği tarım ürünlerini ithalat yapması Türkiye’nin ayıbıdır. Bakanlığımız, sektörde dengeyi sağlamak için büyük çaba sarf ederek, hem üreticileri hem tüketicileri korumaya çalışırken diğer yandan da spekülatörlerle mücadele ediyor ancak ithalat ile piyasayı terbiye etmek doğru bir yöntem değildir. Günü kurtarıp geleceğimizi karartmaktır. Bizi en büyük zenginliğimiz olan tarımda dışa bağımlı hale getirir.”

Ülkemizde kalıcı bir tarım politikası oluşturulamadığının altını çizen Başkan Eskiyörük;

“Her ne kadar iyi niyetli olunsa da deneme yanılma yöntemiyle yapılan uygulamalar asla sonuç vermez. Tarımın iyileşmesi ve gelişmesi için ayrılan bu kadar kaynağa rağmen sektörde ilerleme sağlanamamaktadır. Mevcut uygulamalarla sonuç alınamayacağı ortadadır.

Tarıma ne kadar önem verirsek verelim, önce yol haritamızı doğru belirlemeliyiz. Piyasada yaşanan istikrarsızlık ve belirsizlikle tarım sektörü, rotasız bir gemiye benzemektedir. Çiftçimiz, üretmekten korkmuyor. Tek korkusu ürününü değerinde satıp satamayacağını bilmemesidir. Bu nedenle tarıma güvenceli bir meslek olarak bakılmıyor, gençler tarımdan uzaklaşıyor ve çiftçi gençlere kız vermiyorlar. Bir an önce ülkemizin yol haritasını belirleyecek ve çiftçimizi güvence altına alacak bir tarım politikası oluşturulmalıdır” dedi.

Ölçek ekonomisi adı altında tarımın el değiştirerek şirketleşme anlayışının tehlikeli olduğunu açıklayan Eskiyörük şöyle devam etti;

“Bu anlayış Türkiye’ye dinamit koymak kadar tehlikelidir. Tarımsal işletmelerin, yabancı sermayenin eline geçmesine çanak tutmaktır. Çünkü şirketler zarar ederse işletmesini kapatabilir veya iyi fiyat verilirse işletmesini yabancılara satabilir. Ancak köylümüz için üretim bir yaşam biçimidir. Zarar etse dahi bırakması mümkün değildir. O nedenle aile işletmeleri tüketici içinde bir güvencedir.

Tarımı köylümüz yapmalıdır. Yeni büyükler yaratmak yerine küçük aile işletmelerinin, kooperatif çatısı altında birleştirerek büyük ölçek haline getirilmelidir. Anadolu’nun yapısını bozmadan, kaynaklarımızı mevcudu değiştirmek değil iyileştirmek ve geliştirmek için harcamalıyız. Bizi doyuran köylümüzün elinden ekmeğinin alınmasını ortam yaratmaya kimsenin hakkı yoktur.

Tarımda kalkınmak, üretici ve tüketiciyi korumak, tüm yapısal sorunları çözmek, göçü ve işsizliği önlemek, yoksulluğun yaşanmadığı, barışın sağlandığı daha yaşanır bir Türkiye istiyorsak kooperatifleşmeye mecburuz. Bu konuda Tire Süt Kooperatifi modeli bir reçetedir. Biz birlik, beraberlik, dayanışma içinde bölgemizde binlerce süt üreticisinin sorunlarını çözerek Türk Köylüsünün neler başarabileceğini gösterdik. Bu modeli Anadolu’nun her ilçesinde oluşturursak hiçbir sorunumuz kalmaz. Kooperatifleşme öncelikli Devlet Politikası haline getirilmelidir.

Çiftçimiz para yardımı değil, para kazanmak istiyor. Destekleme politikaları; yardım anlayışıyla değil, kooperatifçiliği geliştirmek, üretimin planlanması ve piyasanın düzenlenmesi gibi gelişmeye yönelik sonuç alıcı alanlarda kullanılmalıdır. Örneğin 2016’da Bakanlığımızın süte yaptığı müdahaleyle kriz önlenerek hayvancılığımız milyarlarca dolarlık kayıptan kurtulmuştur.

Teşvik edici destekleme yöntemleriyle geri kalmış kooperatifleşmemizi gelişmiş ülkeler seviyesine getirmek mümkün. Yeter ki inanalım. Kooperatifçiliğin geri kaldığı ülkelerde açlık ve yoksulluk yaşanırken kalkınmış ve kapitalist ülkelerin, tarımlarını kooperatifleşmeyle geliştirdiklerini  görmeliyiz ve kabul etmeliyiz. Kooperatifçilik öcü değildir. Tam tersine insana insanlığa yakışan en doğru kalkınma modelidir.

Ülkesini seven herkes kooperatifçiliği benimsemelidir. Kooperatifçilik aynı zamanda ülkemize, vatanımıza sahip çıkmaktır. Tarım bizim geleceğimiz. Tarıma sahip çıkmak ülkeye sahip çıkmaktır. Yarın geç olmadan!”/ EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894