• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İzmir 7 °C

Yaşlılar İçin Sağlıklı Yaz Rehberi

Yaşlılar İçin Sağlıklı Yaz Rehberi
Yaz aylarıyla birlikte artış gösteren hastalıklar her yaştan insanı yakından etkilese de özellikle yaşlıların sağlığı için tehdit oluşturuyor.

YAŞLILIKTA SICAK ÇARPMASI VE BESİN ZEHİRLENMESİNE DİKKAT

Yaz aylarıyla birlikte artış gösteren hastalıklar her yaştan insanı yakından etkilese de özellikle yaşlıların sağlığı için tehdit oluşturuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli 65 yaş ve üstü için sağlıklı bir yaz geçirme ipuçlarını verdi. Öktenli kalp, tansiyon ve diğer kronik hastalığı olan yaşlılara düşme, üşütme, zehirlenme, böcek sokmaları ve sıcak çarpması hakkında önerilerde bulundu:

BÖCEK SOKMALARI YAZ AYLARINDA ARTIYOR

Yazın, sıcak havalar nedeniyle, ev dışında geçirilen zamanın daha fazla olduğunu belirten Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli “Sıcaklık nedeniyle vücudun açıkta kalan yerleri özellikle böcek sokmalarına karşı daha fazla maruz kalır. Buna bağlı bölgesel alerjik ve iltihabi reaksiyonlar oluşabileceği gibi bu böcekler aracılığı ile bazı bulaşıcı hastalıklara da yaz aylarında daha fazla rastlanıyor. Böcek sokmalarına karşı geliştirilen cilt spreyleri koruyucu olabilir. Özellikle diyabetli hastaların bacaklarındaki böcek sokmalarına bağlı enfeksiyonlar ciddi sonuçlara yol açabiliyor” açıklamasında bulundu.

TER VE YAĞ BEZLERİNİN FONKSİYONLARI YAŞLANMA İLE BİRLİKTE AZALIR

Vücuttaki yağ ve ter bezlerinin fonksiyonlarının yaşlanma ile birlikte azalma gösterdiğine değinen Prof. Dr. Çağatay Öktenli “Bu da derinin nemlenmesinin azalmasına ve bunun sonucu kuruluğa neden olabilir. Direkt güneş ışınlarına maruz kalındığında, cildin gördüğü hasar sonucu bütünlüğü bozulur ve su içeriği azalarak kuruluğa yol açar. Kuruluk bacaklarda daha fazla olmak üzere ellerin üzerinde, kollarda ve gövdede görülür. Kaşıntı ile birlikte, bu bölgelerde cilt kuru, kepekli ve çatlak görünümdedir. Bu çatlaklar cilt enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Yaz boyunca nemlendirici kullanımı gerekebilir. Banyoyu ılık su ile almak daha uygundur. Çok sıcak su cildin kuru hissedilmesine ve kaşıntılara neden olabilir” dedi.

SICAK ÇARPMASI ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Sıcak çarpmasının, aşırı sıcak ve nemli havanın neden olduğu en riskli ve ölümcül durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çağatay Öktenli “Şeker hastalığı, hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalığı olan yaşlı hastalar büyük risk altında. Bunlara; sinir sistemini etkileyen ilaçlar veya idrar söktürücü ilaçlar eklendiğinde sıcak çarpması riski daha da artıyor. Ayrıca, yaşlı bireylerde ter bezlerinin sayısı ve salgısının azalmasına bağlı olarak terleme azalır. Bunun yanında derinin damarlanması da azaldığından yaşlılarda sıcak çarpması riski yüksektir. Sıcak çarpmasının kırgınlık, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi ilk belirtileri, bazen anlaşılamayabilir. Sıcak çarpmasından şüphelenilen bir yaşlının hızla soğuk su ile yıkanması ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

YAŞLILIKTA BESİN ZEHİRLENMESİNE DİKKAT

Temizliği şüpheli veya denetimsiz suların içilmesi ya da bunlar ile yıkanan sebze ve meyvelerin neden olduğu yaz ishalleri yazın en sık görülen hastalıklar arasında olduğunu aktaran Anadolu Sağlık Merkezi Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli “Yaz ishallerinin diğer bir nedeni de yazın sıcak nedeniyle yiyeceklerin hızla bozulmasıdır. Yazın sıcak havalarda terleme ile vücuttan su kaybı fazla olur. Yaşlılarda besin zehirlenmesi, su ve mineral kaybına neden olarak son derece kötü sonuçlar doğurabilir” şeklinde konuştu.

KAYGAN ZEMİN, KABLO VE HORTUMLAR DÜŞMELERE SEBEP OLABİLİR

Özellikle yaşlı hastalarda düşme sonucu basit çürüklerden, ciddi doku ezilmesine, kalça, bacak, kol, el bileği ve kaburga kırıkları hatta kafa travmalarına ve beyin zarı altına kanamalara kadar önemli hasarlar meydana gelebildiğinin altını çizen Prof. Dr. Çağatay Öktenli “Kazalar, yaşlılardaki ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıkları, kanser, felç ve akciğer hastalıklarından sonra beşinci sırada yer alıyor ve kazaların üçte ikisi düşme ile ilişkili. Ev içinde veya dışında (özellikle havuz ve duşların kenarlarında) kaygan zeminlerin olmaması, ıslak zeminlerin her zaman kuru tutulması gerekir. Kablo, hortum gibi materyallerin açıkta olmaması gerekir, bu tür materyaller yaşlıların takılmasına neden olabilir. Yüksek topuklu ayakkabılar ve tabanı kaygan terlikler düşmenize yol açabilir. Ayağı kavrayan ayakkabıların kullanılması gerekir. Kaygan ve ıslak bir zeminde yürürken eller cepte olmamalı. Düzenli göz muayeneleri olunmalı. Görme bozuklukları düşmelerde önemli rol oynar” dedi.

TERLEYİNCE DERHAL GİYSİLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Prof. Dr. Çağatay Öktenli yaşlılara terledikleri zaman derhal giysilerinin değiştirilmesi gerektiğini ve rüzgârlı ya da klimalı ortamlardan uzak durulmamasını belirterek şu önerilerde bulundu: “Sık terleme ve sonrasında serinlemek için rüzgârda kalmak ya da soğuk duş almanın vücut direncini düşürmesi, klimalı ortamlarda uzun süre kalınması yazın artış gösteren üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları yaşlılar için önemli bir problemdir. Yaşlılarda alt solunum yolu enfeksiyonları, hastaneye yatış gerektirecek kadar ciddi sağlık problemlerine hatta ölümcül sonuçlara yol açabilir. Enfeksiyonlu yaşlılarda ateş yükselmesi olmayabileceğini de unutmamak gerekir. Özellikle 65 yaş üzerinde ve şeker veya böbrek hastalığı olanlar yüksek risk altındadır. Bunlardan korunmak için bol sıvı alın ve istirahat edin. İyileşinceye kadar deniz ya da havuza girmeyin. Bol meyve veya sebze tüketin. Düzenli olarak ellerinizi yıkayın. Böylece, kapı kolları ve ışık düğmeleri gibi diğer insanların da kullandığı yüzeylerden ellerinize bulaşan mikropları yok etmiş olursunuz. Eğer soğuk algınlığı geçiriyorsanız, kendi kendinizi tekrar enfekte etmemek için kumaş mendil yerine tek kullanımlık kâğıt mendiller tercih edin.” / EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894