• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İzmir 23 °C

Yatırımcı olmadan önce bilmeniz gereken 5 detay

Yatırımcı olmadan önce bilmeniz gereken 5 detay
Borsa enflasyona karşı koruma sağlaması ve ihracatçı şirketlere olan ilgi ile hacimli bir yükseliş dönemi geçiriyor. Son yıllarda halka arz olan ve olmaya hazırlanan şirketlerin de sayısı artıyor

Bu yükselen ivmeye mevcut ve potansiyel yatırımcılar da kayıtsız kalmıyor. Fakat hangi yatırım aracını kullanırsanız kullanın yatırım yapmadan önce kaçırılmaması gereken önemli detaylar var. Sermaye piyasalarının lider aracı kurumlarından A1 Capital Genel Müdürü Selim Tunçbilek, yatırımcı olmak isteyen kişilere altın değerinde 5 öneride bulundu.

Ülkemizde 56 farklı sektörde 538 şirket borsada işlem görüyor. Şirketlerin sermaye piyasalarına açılmasıyla yatırımcılara yeni fırsatlar ve yatırım imkanları da doğuyor. Enflasyon koruması sağlaması, döviz geliri olan şirketlerin hisselerine ilgi ve yeni halka arzların sonucunda küçük yatırımcıların da borsaya olan ilgisi yükseliyor.

Yatırım dünyasına adım atmadan önce bilinmesi gereken önemli noktalar var. Bu detaylar yatırımların doğru noktaya ulaşması adına büyük önem taşıyor. Türkiye’nin köklü aracı kurumlarından A1 Capital Genel Müdürü Selim Tunçbilek, yatırımlarını sermaye piyasalarında değerlendirmeyi planlayan yeni yatırımcılara 5 önemli tavsiyede bulundu. 

Temel bilgilere sahip olmak önemlidir
Adım attığımız her konuda öncelikle temel bilgilere ve terimlere hakim oluruz. Hayatımızın birçok noktasında uyguladığımız bu yöntemi borsaya adım atmadan önce de uygulamalıyız. Bir şirket nasıl değerlenir, VİOP nedir, başlıca endeksler nelerdir, lot nedir? gibi soruların yanıtlarını yatırımlarımıza başlamadan önce almalıyız. Temel finansal bilgilere hakim olduktan sonra güvenli yatırımın kapıları daha kolay açılacaktır. Bu bilgilere A1 Capital’in web sitesinden veya yatırım danışmanlarınızdan destek alarak ulaşabilirsiniz.

Güvenilir kanallar üzerinden yatırım yapın
Günümüzde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylanmayan, güvenilir olmayan oluşumlar yatırımcılar için büyük tehdit oluşturuyor. Yatırımlarınızı yönettiğiniz kanalın denetlenen bir platform olduğuna dikkat etmelisiniz. SPK tarafından onay verilmemiş, şeffaf bir platform yapısı sunmayan dijital kanallarda yatırım işlemi gerçekleştirmemelisiniz. Sosyal medya mecraları, kişiye özel kurumlardan bağımsız birtakım grupların yönlendirmeleri ve /veya banka ve aracı kurum isim ve kimliklerini kopyalayarak size danışmanlık vermek isteyen tüm oluşumlardan uzak durmalısınız. A1 Capital gibi SPK tarafından denetlenen aracı kurumlarla ve bankalarla çalışmak sizin için güvenli bir yatırım alanı sağlayacaktır.

Hedef belirlemeden adım atmayın
Yola çıkmadan önce hedefi belirlerken mutlaka uzman kişi ve kurumlardan destek almalısınız. Borsada yapacağımız her işlemde belirlediğiniz hedefe odaklanarak yapacağınız yatırımlar doğru sonuçlar almanızı sağlar. Hedefi belirlerken profesyonel destek almak riski azaltacaktır. Aracı kurumlar siz bu hedeflerinizi belirlerken size rehber olma noktasında büyük yol katetti. Bu kurumlar sermaye piyasalarında hedeflerinizi belirlemede, pozisyonunuzu almada size birebir destek verip, risk tercihinize uygun bir yatırım için ihtiyacınıza en uygun tavsiyeleri sunmaktadırlar.

Gündemi ve uzmanları sık sık takip edin
Borsa dünyası gündem ile birlikte değişim gösterebilen bir yatırım alanıdır. Küresel ve yerel gündem, siyasal söylemler, jeopolitik gelişmeler ve birçok farklı faktör yatırımlarınıza doğrudan veya dolaylı, olumlu ya da olumsuz etki edebilir. Sadece gündemi takip etmek yatırım kararlarınıza fayda sağlamayacaktır. Derinlemesine sektör ve şirket analizi yapan uzmanlardan tavsiyeler alıp portföyünüzdeki şirketlerle ilgili gelişmeleri yakın takip etmelisiniz. Bizim araştırma bölümümüz de her gün teknik ve temel analizler, bültenler ve detaylı şirket raporları yayımlayarak yatırımcıların finansal okuryazarlığına katkıda bulunmaya çalışıyor. Bu analizlerin dışında televizyon, dijital mecralar ve sosyal medya kanallarındaki uzman isimler de sermaye piyasalarında yatırım için size yol gösterse de, kendi süzgecinizden geçirmeden bu tavsiyeleri kullanmanın maliyetli sonuçları olabileceği unutulmamalıdır.

Yatırımlarınızın vadesi önemli
Yatırımlarınızı emekliliğiniz veya çocuğunuzun eğitimi gibi uzun vadeli yapıyorsanız sermaye piyasalarını günlük takip etmeniz anlamlı değildir. Bunun yanında gün için alım satım yapanlar için anlık değişimlerin takibi önem kazanmakta. Pozisyonları sürekli takip etmek ve bir adım ötesinde yorum yapabilmek belirli bir öğrenim süreci gerektirir. Bu süreçte yatırımcının vade tercihini göz önüne alarak aktif yönlendirme yapabilecek yatırım danışmanlarıyla çalışmak kritik önemdedir. Borsada şirket sayısı arttı, ürün sayısı arttı ve sermaye piyasalarımız yeni yatırımcılar için daha riskli hale geldi. Bundan dolayı yatırımcısının risk ve vade tercihini anlayıp kişiye özel reçete yazabilecek aracı kurumların sermaye piyasası işlemlerinde tercih edilmesini tavsiye ediyoruz. 

selim-tuncbilek.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894