• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • İzmir 19 °C

Yaz Aylarında Her Yiyecek Masum Değil

Yaz Aylarında Her Yiyecek Masum Değil
Yaz aylarıyla birlikte ortaya çıkabilecek hastalıklar hakkında açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, sıcak havada toplu besin zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

YAZ AYLARINDA HER YİYECEK MASUM DEĞİL

Yaz aylarıyla birlikte ortaya çıkabilecek hastalıklar hakkında açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, sıcak havada toplu besin zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Hakko, açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerin ulaşılması kolay ve uygun fiyatlı olduğu için çok sık tercih edildiğini belirterek “Pratik ve masum görünen yiyecek ve içeceklerin beklenmedik sonuçları olabiliyor” dedi.

Yaz aylarında sıklığı artan toplu besin zehirlenmelerinin etki alanı özellikle okul, otel, iş yeri gibi alanlar. Uygunsuz koşullarda saklanan yiyecek ve içeceklerin neticesi olarak ortaya çıkan besin zehirlenmelerinin nedeninin “stafilokok” isimli mikroplar olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, “Bunların ürettiği toksin, aynı yemekten yiyen kişilerin bir kısmında ilk saatlerde kusma ve ishale yol açar; bazı kişiler durumu daha kolay ve çabuk, hatta ishal bile olmadan atlatırken, bazıları da kusma ve ishal nedeniyle şoka girebilir” dedi.

Özellikle yaz aylarında açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerin kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı olması nedeniyle tercih edildiğini söyleyen Dr. Hakko, “Pratik ve masum görünen yiyecek ve içeceklerin beklenmedik sonuçları olabiliyor. Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyecekler, hastalık olarak geri dönebiliyor” şeklinde konuştu.  

ELEKTRİK KESİNTİLERİNE DİKKAT

Besin zehirlenmelerinden korunmak için; yiyeceklerin taze olmasına ve paketlenmiş olarak satılan yiyeceklerin son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmenin önemine değinen Dr. Elif Hakko “Elektrik kesintisi nedeniyle, soğukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre ‘ısınması’ içlerinde bulunan ve sayıca az olduğu için sağlığa zarar vermeyecek olan mikropların çoğalmasına ve hastalık yapmasına yol açar. Özellikle hazır dondurmalarda bu noktaya çok dikkat edilmelidir” dedi.

EL HİJYENİ ÖNEMLİ

Açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerin en önemli tehlikelerinden birisinin yiyeceği hazırlayan kişilerin elleri olduğunu belirten Dr. Elif Hakko, “Personelin temizliğinden emin olmadığınız yerlerde, sırf ‘tatmak’ amacıyla bir şeyler yemek dahi ishale davetiye çıkarabilir” dedi.

Hangi sudan yapıldığı ve ne şekilde saklandığı belli olmayan buzların zehirlenmelere neden olabildiğini söyleyen Dr. Hakko, içeceklerin içine atılan buzun hangi sudan yapıldığını bilmenin mümkün olmadığını belirterek “Bu nedenle, yaz aylarında serinletici bir şeyler içmek istediğimizde, içine buz atmak yerine, ağzı kapalı olarak soğutulmuş içecekleri tercih etmek daha doğru olacaktır” diye konuştu. / EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ    www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY  GAZETESİ             www.bakircay.com

EGE HAKİMİYET GAZETESİ  www.egehakimiyet.com

VAZİYET GAZETESİ                 www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ        www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ                  www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com                                              

SAZAN MİZAH GAZETESİ      www.yenisazan.com

ALİAĞA’NIN  İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER                         www.aliagahaber.com

ARASTA HABER                        www.arastahaber.com

YENİ SAZAN                               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET                           www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON                              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ                        www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA                 www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR                             www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                                  www.bakircay.com

EGE HAKİMİYET                      www.egehakimiyet.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894