• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İzmir 7 °C

Yorgunluk Ve Vücut Ağrısı, Fibromyalji Habercisi Olabilir

Yorgunluk Ve Vücut Ağrısı, Fibromyalji Habercisi Olabilir
Yaygın vücut ağrısı, yorgunluk ve uyku bozukluğu ile kendini gösteren fibromyalji, kireçlenmeden sonra en sık

Yaygın vücut ağrısı, yorgunluk ve uyku bozukluğu ile kendini gösteren fibromyalji, kireçlenmeden sonra en sık karşılaşılan romatizmal hastalıkların başında geliyor. Hastalığa kimi durumlarda depresyonun eşlik ettiğini belirten uzmanlar, hastanın bilgilendirilmesinin önemine işaret ediyor. Hastalara düzenli bir yaşam, rahat yatak, düzenli egzersiz, alkol ve kafeinden uzak durulması öneriliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aydın Ender Süzer, romatizmal bir hastalık olan fibromyaljinin kireçlenmeden sonra en sık görülen hastalık olduğunu söyledi.

Dr. Aydın Ender Süzer, “Fibromyalji, yaygın vücut ağrısı, hassasiyet, yorgunluk ve uyku bozukluğu karakterize kronik bir hastalıktır. Bunlara ek olarak barsak rahatsızlıkları, süregelen baş ağrısı, depresyon, endişe, huzursuz bacak sendromu, çene eklem rahatsızlıkları, kronik yorgunluklar ve mesane rahatsızlıkları gibi belirtiler eşlik eder. Fibromyalji kireçlenmeden sonra ikinci en sık görülen romatizmal hastalıktır” dedi.

SABAH YORGUNLUĞU VE DEPRESYON GÖRÜLEBİLİR

“Başlangıçta kas ve bağ dokudaki yangıdan kaynaklandığı düşünülmüştür, daha sonra yapılan incelemelerde saptanan en önemli bulgunun inflamasyon değil hipoksi (dokuda oksijen azlığı) olduğu görülmüştür” diyen Dr. Aydın Ender Süzer, fibromyaljiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Fibromyaljide en temel belirti yaygın vücut ağrısıdır. Ağrı daha çok boyun, omuz, kalça ve uyluk gibi bölgelerde görülmesine rağmen el ve ayaklarda da hissedilebilir. Hastalar eklem şişliğinden (sübjektif şişlik) yakınabilir ancak hekimce gözlenen objektif bulgu yoktur. Yorgunluk, geceleri sık uyanma veya uykuya dalmakta zorluk şeklinde uyku kalitesinde bozukluklar görülebilir. Sabah yorgunluğu şiddetli olabilir, sabah tutukluğu yaygındır. Kısa süreli hafıza kayıpları ve konsantrasyon bozuklukları görülebilir. Denge kaybı, ağız ve göz kuruluğu, ellerde renk değişikliği sıklıkla görülebilir. Depresyon eşlik edebilir.”

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ PLANLANIYOR

Günümüzde fibromyalji tedavisinde amacın semptomları azaltarak hasta için en iyi fonksiyonel durumun sağlanması olduğunu belirten Dr. Aydın Ender Süzer, “Tedavide altın bir standart bulunmamakta ve kişiye özel olarak planlanmaktadır. Fibromyaljinin iyi ve kötü günlerinin olduğu; tedavinin semptomları iyileştirebileceği fakat tamamen yok olmayabileceği anlatmak hastalara yardımcı olur. Kişinin stresinin azalmasının ve egzersizin önemi net şekilde anlatılmalıdır” dedi.

DAVRANIŞ SORUNLARI DÜZELTİLMELİ

Hastanın yeterince bilgilendirilmesinin kişinin tedaviye uyumunu arttıracağını belirten Dr. Aydın Ender Süzer, şu önerilerde bulundu:

“Bilişsel davranış değişikliklerinde hastanın davranış sorunlarının düzeltilmesi ve aktivitelerin düzenlenmesidir. Hastanın düzenli bir yaşam sürmesi önerilmeli, rahat yatak, düzenli egzersiz, sigaranın bırakılması, alkol ve kafein alınmaması en önemli davranış kalıplarıdır. Egzersizin rolü gün geçtikçe artmaktadır. Sakatlıkları önlemek ve ağrıyı tetiklememek için egzersizler düşük yoğunlukta başlanması ve ağır ağır arttırılmalıdır.”

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, nörolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, artritler, kas iskelet ağrıları, fibromyalji ve ağrı tedavisi alanlarında hizmet sunuyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nün SGK ile anlaşması bulunuyor.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.trA

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894