• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İzmir 15 °C

Zeytinyağı Derneğinden Açıklama

Zeytinyağı Derneğinden Açıklama
Ülkemizde yıldızı parlayan zeytinyağının yükselişi ne yazık ki bazı yanlış uygulamalar yüzünden sıkıntıya girmektedir. Tüm üretici ülkelerde zeytinyağının diğer bitkisel yağlarla karışımı yasak olmasına rağmen ülkemizde bu yönde bir mevzuat bulunmuyor. A

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI 
Kuruluşunu geçtiğimiz günlerde tamamlayan Zeytindostu Derneği sektörün tüm sorunları ile ilgili projeler üretmeye ve görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Ülkemizde yıldızı parlayan zeytinyağının yükselişi ne yazık ki bazı yanlış uygulamalar yüzünden sıkıntıya girmektedir. Tüm üretici ülkelerde zeytinyağının diğer bitkisel yağlarla karışımı yasak olmasına rağmen ülkemizde bu yönde bir mevzuat bulunmuyor.  Aslında zeytinyağı gıda kodeksi hazırlanırken zeytinyağının hiçbir surette diğer bitkisel ve katı yağlarla karıştırılamayacağına yönelik Zeytinyağı Kimyası Komitesi tarafından hazırlanan bir rapor ve ona bağlı olarak hazırlanan bir kodeks örneği olmasına rağmen özellikle margarin lobisi bunu engellemiştir.Sektörün tüm bileşenlerinin oluşturduğu Zeytindostu-Zeytin ve Zeytinyağı Derneği olarak,  en kısa zamanda hem iç piyasada hem de  ihracat açısından zeytinyağının diğer bitkisel ve katı yağlarla karışımını yasaklayan bir kararın alınarak Zeytinyağı Kodeksine ilave edilmesinin şart olduğunu düşünüyoruz.
Ülkemizde son yıllarda önemli oranda artış gösteren yeni ağaç dikimleri sonucu zeytin üretimimiz ve buna bağlı olarak yağ üretiminde  ciddi artışlar görülmektedir. 2006/2007 mahsulünde iklim koşullarında fevkalade bir durum olmaz ise 230 bin tonun üzerinde yağ üretimi beklenmektedir. Bu rakam tarihi bir rekor olacaktır. Bunu takip eden yıllarda da hem zeytin hem zeytinyağı üretimimiz artmaya devam edecek ve ülkemiz 5 yıl içerisinde dünyanın 2. büyük üreticisi haline gelecektir.
Ancak dernek olarak sektörün ve devletin bu denli bir üretim artışına hazır olmadığını, bunun için gerekli koordinasyonun sağlanması şart olduğunu düşünüyoruz.  Ege İhracatçı Birlikleri'nin bu konuda yurt dışı tanıtıma yönelik ciddi organizasyonlara başladığını öğrendik. Bu     tüm sektörün destek olması gereken bir önemli hamledir. Bunun yanı sıra bir acil eylem planı yapılarak iç tüketimin arttırılmasına yönelik olarak ilköğretim okullarından başlayan bir eğitim kampanyası uygulanmalıdır. Gelişmeyi sadece dış piyasalara bağlamak sakıncalıdır. Devletin mutlak surette zeytin ve zeyinyağı üretimine destek vermesi gereklidir. DFİF uygulamaları genişletilmeli ve primler piyasa koşulları yakından  takip edilerek üreticiyi tatmin edici seviyede uygulanmalıdır.  Üreticiye verilecek tatmin edici primler ekonominin kayda alınmasını da  sağlayacağından aslında devlete ilave yük getirmeyecektir. Şu an 350 milyon dolar civarında olan ihracat rakamımızın  1 milyar doları aşması hayal değildir. Zeytin ve zeytinyağı ihracatında kullanılan ithal girdinin SIFIR olduğu, ortaya çıkan ihracat rakamının net döviz girdisi olduğu unutulmamalıdır.
 Üreticilerimiz makineli hasada özendirilmeli ve teşvik edilmelidir.  Bu konuda üreticilere yönelik özel ve uygun faizli bir destek kredisi mutlaka sağlanmalıdır. Zeytin üretim bölgelerindeki en önemli sorunlardan birisi de;  otlatmaya çıkarılan koyun, keçi gibi hayvanların zeytin ağaçlarının en verimli yeri olan saçakları yemeleri yüzünden ortaya çıkan ekonomik   kayıplardır. Ne yazık ki bu konuda da ciddi yaptırımlar ve uygulamalar bunmamaktadır.  Uzun yıllardır kanayan yara olan bu sorunun çözümü için  çok ciddi önlemler ivedilikle alınmalıdır. Derneğimiz sektörün her sorunun da olduğu gibi bu konuda da her türlü girişimde bulunmaya ve üreticilerimizin mücadelesine destek olmaya hazırdır.
Saygılarımızla
Zafer ÖZER
Zeytindostu
Zeytin ve Zeytinyağı Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
Ayrıntılı bilgi için:
0 232 422 01 02
[email protected]
www.zeytindostu.org

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Büyükşehir Hayat Verdi30 Ocak 2018 Salı 12:03
  • Uşak Belediyesi Sınıra Zeytin Dalı Uzattı30 Ocak 2018 Salı 11:15
  • Her Zaman Yanınızdayız30 Ocak 2018 Salı 10:01
  • Huzurevi Sakinlerinin Evladıymış Gibi Davrandılar26 Ocak 2018 Cuma 15:40
  • Ahbap Türkiye'yi Ağaçlandırmaya Devam Ediyor24 Ocak 2018 Çarşamba 15:10
  • Mor Yaşam Projesi İle Destek Sürüyor24 Ocak 2018 Çarşamba 11:49
  • Kanserli Çocuklar Yararına Zumba12 Ocak 2018 Cuma 10:47
  • Umudun Adı: Sevgi Eli12 Ocak 2018 Cuma 10:18
  • Görme Engellilere Dikkat Çektiler12 Ocak 2018 Cuma 09:32
  • İzmir SEV’de Bilim Dolu Bir Gün18 Mayıs 2016 Çarşamba 19:09
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894