03 Mayıs 2024
  • İzmir18°C

ALİ­AĞA’NIN 100 . GURUR GÜNÜ KUT­LAN­DI

Ali­ağa’nın düş­man iş­ga­lin­den kur­tu­lu­şu­nun 100 ’inci yıl­dö­nü­mü, bu yıl da gu­rur­la kut­lan­dı.

Ali­ağa’nın 100 . Gurur Günü Kut­lan­dı

13 Eylül 2022 Salı 13:44

Ali­ağa’nın düş­man iş­ga­lin­den kur­tu­lu­şu­nun 100 ’inci yıl­dö­nü­mü, bu yıl da gu­rur­la kut­lan­dı. Mus­ta­fa Kemal Ata­türk’ün, Ana­do­lu top­rak­la­rın­da baş­lat­tı­ğı onur­lu mü­ca­de­le­nin so­nuç­la­rın­dan biri olan Ali­ağa’nın Kur­tu­lu­şu, resmi tö­ren­le ilk kez kut­lan­dı.

Ali­ağa ‘nın düş­man iş­ga­lin­den kur­tu­lu­şu­nun yıl­dö­nü­mü kut­la­ma­la­rı kap­sa­mın­da dü­zen­le­nen resmi tören Cum­hu­ri­yet mey­da­nı­na Ata­türk anı­tı­na çe­lenk su­nu­muy­la baş­la­dı.
Tö­re­ne Ali­ağa Kay­ma­ka­mı Ze­ke­ri­ya Güney, Ali­ağa Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ser­kan Acar, Gar­ni­zon Ko­mu­tan Ve­ki­li Hv.​Mu.​Kd Bçvş Oktay Bin­göl, Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­sı Meh­met İmir, İlçe Jan­dar­ma Ko­mu­ta­nı Yüz­ba­şı Yusuf Can Gök­göz, İlçe Em­ni­yet Mü­dü­rü Mus­ta­fa Ömür Avcı, şehit ya­kın­la­rı, ga­zi­ler, daire amir­le­ri, sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı, si­ya­si parti tem­sil­ci­le­ri, öğ­ret­men­ler, öğ­ren­ci­ler ve çok sa­yı­da va­tan­daş ka­tıl­dı.

Saygı du­ru­şu ve İstik­lal Mar­şı­nın okun­ma­sı­nın ardın açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan Emek­li sanat ta­ri­hi öğ­ret­me­ni ve araş­tır­ma­cı yazar Cevat Yıl­dı­rım; "9 Eylül 1922'de İzmir'in düş­man iş­ga­lin­den kur­ta­rıl­ma­sı­nın ar­dın­dan sür­dü­rü­len Kuzey takip ha­re­ka­tıy­la İzmir'in ku­ze­yi de iş­gal­ci Yunan or­du­sun­dan kur­ta­rıl­mış­tı. Arşiv ve as­ke­ri tarih daire baş­kan­lı­ğı ar­şi­vin­de ya­pı­lan araş­tır­ma so­nu­cun­da 2. Sü­va­ri tü­me­ni­nin 12 Eylül 1922 ta­ri­hin­de ge­ri­de kalan düş­man bir­lik­le­ri­ni esir ve imha etmek üzere en kısa yol­dan Di­ki­li'ye ulaş­mak için Ali­ağa Çift­li­ği Re­şa­di­ye is­ti­ka­me­tin­de gi­de­ce­ği, 13 Eylül 1922 ta­ri­hin­de İzmir Li­ma­nı ve Çan­dar­lı Kör­fe­zi ara­sın­da ve Me­ne­men Böl­ge­si'ndeki mın­tı­ka­nın sa­hi­le kadar olan kıs­mı­nın düş­man­dan te­miz­len­di­ği, aynı ta­rih­te 25. Alay 2. Ta­bu­run Ali­ağa'da ko­nuş­lu ol­du­ğu bil­gi­le­ri tes­pit ol­muş­tur. Bu kap­sam­da 4 Kasım 2021 ta­ri­hin­de Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Milli Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan Ali­ağa'mızın Ma­hal­li Kur­tu­luş gü­nü­nün 13 Eylül 1922 ola­rak be­lir­len­me­si uygun gö­rül­müş­tür” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

“Vatan" müh­rüy­le mü­hür­len­miş­tir”
Hal­kı­mı­zın kah­ra­man­ca mü­ca­de­le­si so­nu­cun­da Ali­ağa'mızın Kur­tu­luş Gü­nü­nü kut­la­mak­tan büyük bir onur ve mut­lu­luk duy­du­ğu­nu be­lir­ten İlçe Milli Eği­tim Mü­dü­rü Er­do­ğan Akyüz “ Türk or­du­mu­zun ka­zan­mış ol­du­ğu za­fer­ler so­nu­cu güzel va­ta­nı­mı­zın düş­man iş­gal­le­rin­den kur­tul­ma­sıy­la bu güzel top­rak­lar "Vatan" müh­rüy­le mü­hür­len­miş­tir. Bu vatan top­rak­la­rı­nın ko­run­ma­sı ve bay­ra­ğı­mı­zın daima dal­ga­lan­ma­sı için bir­lik, be­ra­ber­lik ve bü­tün­lük için­de ve­ri­len mü­ca­de­le­yi mil­let­çe idrak etmek; güzel va­ta­nı­mı­zı daha gü­ven­li bir şe­kil­de ge­lecek ne­sil­le­ri­mi­ze ema­net etmek biz­le­rin bor­cu­dur. Kut­sal vatan top­rak­la­rı­mı­zın ba­ğım­sız­lı­ğı için kah­ra­man­ca mü­ca­de­le eden başta Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin ku­ru­cu­su Büyük Önder Gazi Mus­ta­fa Kemal Ata­türk olmak üzere, silah ar­ka­daş­la­rı­nı, tüm şe­hit­le­ri­mi­zi ve kah­ra­man ga­zi­le­ri­mi­zi rah­met, min­net ve şük­ran­la anı­yo­rum” dedi.

Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan Ali­ağa’nın kur­tu­luş prog­ra­mı Şehit Murat Coş­kun Or­ta­okul öğ­ren­ci­si Murat Yal­çın Vatan Türkü isim­li şiir oku­ma­sı ve Ali­ağa Be­le­di­ye­si Hal­ko­yun­la­rı Eki­bi­nin gös­te­ri­si devam eden prog­ram Ali­ağa Ama­tör Ba­lık­çı­lar ve Deniz Spor­la­rı Der­ne­ği (ALDER) de­niz­de­ki yap­tık­la­rı gös­te­ri­le­ri sun­ma­la­rı­nın ar­dın­dan son buldu.

Cum­hu­ri­yet Mey­da­nı'ndaki tö­re­nin ar­dın­dan Ali­ağa Şe­hit­li­ği zi­ya­ret edil­di. Kah­ra­man şe­hit­le­ri­mi­zin ru­hu­na oku­nan du­ala­rın ar­dın­dan şe­hit­le­ri­mi­zin ka­bir­le­ri­ne çi­çek­ler bı­ra­kıl­dı.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.